Με επικρατέστερο τόπο καταγωγής την Κίνα, το ακτινίδιο ταξίδεψε μετά τον 19ο αιώνα στη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία, της οποίας αποτελεί εθνικό σύμβολο, ενώ πλέον καλλιεργείται και στην Ελλάδα.

Η… τριχωτή του εμφάνιση καθώς και η γλυκόξινη γεύση του, μπορεί να μην το καθιστούν την πρώτη σας επιλογή όταν θέλετε να φάτε φρούτο, μόλις μάθετε όμως τα σημαντικά οφέλη του στην υγεία σας, μάλλον θα αλλάξετε γνώμη.

Ακτινίδιο: τα σημαντικά οφέλη του στην υγεία

*Έχει υψηλή θρεπτική αξία

Είναι το πιο πλούσιο σε βιταμίνη C φρούτο (92,7 mg ανά 100 g). Μάλιστα, έχει 20% μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C από ένα πορτοκάλι, ενώ παράλληλα αποτελεί καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου, φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων.

*Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και αποτοξινώνει τον οργανισμό

Περιέχει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και την απομάκρυνση των τοξινών του εντέρου από τον οργανισμό.

*Τονώνει το ανοσοποιητικό

Η βιταμίνη C που περιέχει μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυώματος και βοηθά στο να προληφθούν οι ασθένειες στους ανθρώπους που ασκούνται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βιταμίνη C συμβάλλει σε πολλές μεταβολικές διεργασίες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C φαίνεται ότι ενισχύει την παραγωγή ουσιών όπως οι κυτοκίνες και η ιντερλευκίνη, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στο σώμα.

*Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο είναι ένα σημαντικό στοιχείο των κυττάρων και των σωματικών υγρών που βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και στην αρτηριακή πίεση, αντιμετωπίζοντας τις βλαβερές συνέπειες από την τυχόν μεγάλη ποσότητα νατρίου.

*Βελτιώνει την όραση

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία της απώλειας όρασης και το ακτινίδιο μπορεί να σας βοηθήσει να προστατέψετε τα μάτια σας από αυτή, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικών που βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση στο κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού.

*Ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου

Τρόφιμα όπως οι φακές και το σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές σιδήρου, αλλά με χαμηλό ποσοστό βιοδιαθεσιμότητας (ειδικά το σπανάκι), πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμη και αν καταναλώσετε μια μεγάλη μερίδα σπανακόρυζο, δε θα πάρετε επαρκείς ποσότητες σιδήρου, αφού αυτό το θρεπτικό συστατικό βρίσκεται στο σπανάκι σε τέτοια χημική μορφή που δεν μπορεί να αφομοιωθεί καλά από τον οργανισμό. Aν όμως μετά την κατανάλωσή τους φάτε ένα ακτινίδιο, τότε η βιταμίνη C που περιέχει δε θα αφήσει τον σίδηρο να χαθεί, αλλά αντίθετα θα διευκολύνει την απορρόφησή του από τον οργανισμό.

*Είναι ιδανικό σνακ για τη δίαιτα

Έχει ελάχιστες θερμίδες (ένα μεγάλο ζουμερό ακτινίδιο αποδίδει περίπου 60 θερμίδες), πολλές φυτικές ίνες και μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Έτσι, γεμίζει γρήγορα το στομάχι και αποτρέπει την υπερφαγία.