Δεν είναι μυστικό ότι ο παρατεταμένος χρόνος που περνάμε μπροστά από τις οθόνες του υπολογιστή, της τηλεόρασης και του κινητού μας κάνει κακό στην υγεία των ματιών μας. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια, τα ειδικά γυαλιά που φιλτράρουν την μπλε ακτινοβολία γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Ωστόσο, εκτός από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών μας, φαίνεται πως το μπλε φως επηρεάζει και τη γενικότερη υγεία μας. Νέα έρευνα, μάλιστα, αποκαλύπτει ότι ενδέχεται η έκθεσή μας σε αυτό να επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης και να αφαιρεί χρόνια από τη ζωή μας.

Η έρευνα

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Όρεγκον εξέτασαν την επίδραση του μπλε φωτός στις φρουτόμυγες. Οι φρουτόμυγες χρησιμοποιούνται συχνά ως οργανισμός – πρότυπο στις βιολογικές έρευνες, καθώς παρουσιάζουν πολλούς κοινούς κυτταρικούς και αναπτυξιακούς μηχανισμούς με άλλα ζώα, αλλά και με τον άνθρωπο. Στα πλαίσια της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Aging and Mechanisms of Disease, οι φρουτόμυγες περνούσαν 12 ώρες της ημέρας εκτεθειμένες σε μπλε φως από λάμπες LED (όμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται για τον φωτισμό των κινητών και των tablet μας), και τις υπόλοιπες 12 ώρες στο σκοτάδι.

Τα αποτελέσματα

Οι μύγες που περνούσαν τη μισή τους ημέρα εκτεθειμένες στο μπλε φως, παρουσίασαν σημαντικές βλάβες στον αμφιβληστροειδή τους και στους νευρώνες του εγκεφάλου τους, ενώ αντιμετώπισαν και κινητικές δυσκολίες. Για παράδειγμα, έχασαν την ικανότητα να σκαρφαλώνουν σε τοίχους. Ακόμη, ζούσαν λιγότερο σε σχέση με εκείνες που περνούσαν ολόκληρη την ημέρα στο σκοτάδι ή σε φως χωρίς μπλε ακτινοβολία. Το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι στα πλαίσια του πειράματος χρησιμοποιήθηκαν και φρουτόμυγες με γενετικές μεταλλάξεις, οι οποίες είχαν γεννηθεί χωρίς μάτια. Η απουσία ματιών δεν απέτρεψε τις βλάβες στους νευρώνες του εγκεφάλου και την κινητικότητά τους.

Τα συμπεράσματα

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Jaga Giebultowicz, το φυσικό φως είναι πολύ σημαντικό για τον κιρκαδικό μας ρυθμό, ο οποίος μεταξύ άλλων επηρεάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα, την παραγωγή ορμονών, την ανανέωση των κυττάρων, τον ύπνο και τη διατροφή μας. Ωστόσο, το τεχνητό φως διαταράσσει αυτόν τον ρυθμό του οργανισμού μας. «Η διαδεδομένη χρήση φωτισμού LED έχει οδηγήσει στη αυξανόμενη έκθεσή μας σε φως του μπλε φάσματος. Ωστόσο, αυτή η τεχνολογία δεν χρησιμοποιείται για αρκετό καιρό ώστε να γνωρίζουμε πώς επηρεάζει το προσδόκιμο όριο ζωής μας».

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Μια άλλη επιστήμονας που συμμετείχε στην έρευνα, η Eileen Chow, σημειώνει ότι θα μπορούσαν να γίνουν βήματα στον χώρο της υγείας και της τεχνολογίας προκειμένου να μειωθούν οι βλαβερές συνέπειες της μπλε ακτινοβολίας. Ως τότε, τα γυαλιά που φριλτράρουν το μπλε φως μπορούν να προστατεύσουν τον αμφιβληστροειδή μας, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε τις συσκευές μας ώστε να μην το εκπέμπουν. Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να περιορίζουμε όσο μπορούμε την έκθεση σε αυτές, ειδικά αν η δουλειά μας απαιτεί να περνάμε μεγάλο μέρος της ημέρας μας μπροστά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.