Δυστυχώς, δεν μιλάμε γι’ αυτά. Ή μάλλον μιλάμε, αλλά όχι με τον κατάλληλο άνθρωπο. Πολλές φορές οι κολλητές μας γνωρίζουν τους προβληματισμούς μας για τη σεξουαλική μας ζωή, μήνες πριν μάθει κάτι ο σύντροφός μας – αν το μάθει και ποτέ. Όμως αυτή η στρατηγική δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας. Όσο άβολα και αν αισθανόμαστε, μόνο μέσω της ειλικρινούς επικοινωνίας είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε τις σεξουαλικές επαφές μας. Και, όχι, η συζήτηση δεν συνεπάγεται και την απώλεια του αυθορμητισμού. Αντιθέτως, πολλές φορές μπορεί να λειτουργήσει αναπάντεχα απελευθερωτικά και να μας χαρίσει τις πιο καυτές στιγμές της ζωής μας!

Έξι απαραίτητες συζητήσεις για το σεξ

Τα παρακάτω θέματα σε καμία περίπτωση δεν είναι τα μόνα για τα οποία αξίζει να μιλήσετε στον σύντροφό σας. Είναι απλώς μερικά από τα πλέον συνηθισμένα. Εντέλει, κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, και το ίδιο ισχύει και για τη σεξουαλικότητά του!

Ποια είναι τα όριά σας;

Ο πειραματισμός στο σεξ μπορεί να γίνει υπέροχος. Άλλωστε υπάρχει λόγος που χρησιμοποιούμε συχνά τη φράση «ερωτικό παιχνίδι». Ωστόσο, μπορεί εύκολα να πάρει πολύ δυσάρεστη τροπή, αν ο ένας από τους δύο συντρόφους πιεστεί να κάνει κάτι με το οποίο δεν αισθάνεται άνετα. Συνήθως, οι άνθρωποι που μας νοιάζονται είναι σε θέση να διακρίνουν τη δυσφορία μας και να σταματήσουν να κάνουν αυτό που μας ενοχλεί. Κάποιες φορές, όμως, ίσως το καμουφλάρουμε υπερβολικά καλά για να μην χαλάσουμε ένα χατίρι ή το πάθος δεν επιτρέπει στον σύντροφό μας να διακρίνει τα σήματά μας. Γι’ αυτό έχει σημασία ορισμένα πράγματα να διατυπώνονται εξ αρχής. Αν ξέρετε ότι κάτι δεν θα σας είναι ποτέ ευχάριστο, πείτε το ανοιχτά. Δεν χρειάζεται να διατυπωθεί ως μια αποστειρωμένη λίστα: Μιλήστε για τις φαντασιώσεις σας και βρείτε ποιες θέλετε να ικανοποιήσετε και ποιες σας τρομάζουν. Αν ο πειραματισμός σας παίρνει τη μορφή παιχνιδιών εξουσίας, είναι σημαντικό να βρείτε και μια «λέξη ασφαλείας», η οποία θα σταματά τη… δράση, όταν δεν περνάτε πλέον καλά.

Μήπως έχετε αρχίσει να βαριέστε;

Ένα από τα πιο όμορφα πράγματα μετά από κάποιον καιρό σε μια σχέση, είναι ότι μαθαίνουμε ο ένας το σώμα και τα «κουμπιά» του άλλου. Έτσι, δημιουργούμε εύκολους «δρόμους» για τον οργασμό. Ένα από τα πιο άσχημα πράγματα, όμως, είναι ότι από ένα σημείο και μετά τείνουμε να εκμεταλλευόμαστε αυτές τις παρακάμψεις σε τέτοιο βαθμό, ώστε εντέλει να καταλήγουν να μας περνούν αδιάφορες. Και δεν είναι απαραίτητο πως αυτό ισχύει και για τους δύο. Ο μόνος τρόπος να σπάσετε τη ρουτίνα, είναι να το συζητήσετε!

Λειτουργούν όλα «ρολόι»;

Ακόμη και μεταξύ των νέων ανθρώπων, είναι πολύ συνηθισμένο να παρουσιάζονται προβλήματα όπως η στυτική δυσλειτουργία, η πρόωρη εκσπερμάτιση και η κολπική ξηρότητα. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε η ίδια το πρόβλημα, μπορείτε να προτείνετε στον σύντροφό σας ορισμένες λύσεις (για παράδειγμα, μιλήστε του για την ανάγκη σας για περισσότερα προκαταρκτικά ή προτείνετε τη χρήση κάποιου λιπαντικού). Αν πρόκειται για μια δική του δυσκολία, αποφύγετε τη συζήτηση αμέσως μετά το σεξ – ή το… μη σεξ. Εκείνη τη στιγμή θα αισθάνεται πολύ ευάλωτος και δεν αποκλείεται να μπει σε θέση άμυνας. Προτιμήστε να τον παροτρύνετε να σας ικανοποιήσει. Αν το πρόβλημα είναι διαρκές ή επαναλαμβανόμενο, η απουσία συζήτησης μπορεί να το μετατρέψει σε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Μιλήστε του τρυφερά και ενθαρρυντικά, πείτε του πως θέλετε να το αντιμετωπίσετε μαζί και προτείνετέ του να επισκεφθεί έναν γιατρό.

Πότε κάνατε τελευταία φορά εξετάσεις;

Ναι, δεν αναφερόμαστε στη χοληστερίνη και τον αιματοκρίτη. Στην αρχή μιας σχέσης, ιδανικά πριν την πρώτη σας σεξουαλική επαφή, καλό είναι να γνωρίζετε την εποπτεία του άλλου για την κατάσταση της σεξουαλικής του υγείας. Το προφυλακτικό θα σας προστατεύσει από τις περισσότερες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, όχι όμως από όλες. Αν σας φαίνεται υπερβολή να θέσετε αυτό το ζήτημα «με το καλημέρα», σίγουρα είναι απολύτως απαραίτητο να το κάνετε στην περίπτωση που αποφασίσετε να έχετε απροστάτευτες επαφές. Αν θέλετε τη γνώμη μας, αν προσβληθεί από την ερώτηση ίσως δεν είναι και ο ιδανικός σύντροφος.

Σίγουρα έχετε όρεξη;

Αυτή η ισορροπία είναι κάπως λεπτή: Η καθημερινότητά μας συχνά μας πιέζει τόσο ώστε να διαλύσει κάθε ερωτική διάθεση. Αν σταματήσουμε να κάνουμε σεξ, είναι πιθανό η λίμπιντό μας να πέσει σε χειμερία νάρκη –πολλές φορές τρώγοντας έρχεται η όρεξη! Από την άλλη, όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που ξέρουμε ότι αποκλείεται να συγκεντρωθούμε στη σεξουαλική πράξη. Αν αγνοήσουμε αυτό το γεγονός για να ικανοποιήσουμε τον σύντροφό μας, το σεξ θα γίνει διεκπεραιωτικό. Άρα βαρετό ή και δυσάρεστο και για τους δύο. Και αν αυτό αναδειχθεί σε βασικό χαρακτηριστικό της σεξουαλικής μας ζωής, είναι πιθανό σταδιακά να απομακρυνθούμε και συναισθηματικά. Γι’ αυτό, όταν ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να μας βγει, καλό είναι να το εκφράζουμε.

Κάνετε σεξ όσο συχνά θέλετε;

Κάποιοι άνθρωποι έχουν καθημερινά διάθεση για σεξ. Άλλοι πάλι θα ήταν ικανοποιημένοι με ερωτικές επαφές σε γιορτές και αργίες. Όταν ένα ζευγάρι απαρτίζεται από δύο άτομα που το καθένα ανήκει σε άλλη κατηγορία, είναι πιθανό ο ένας να καταλήξει να πιέζεται και ο άλλος να στερείται. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να περιοριστούν με μια ειλικρινή συζήτηση και αμοιβαίες υποχωρήσεις.