Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με το τι είναι η ακμή και σε ποια ηλικία μπορεί να μας επηρεάσει. Παραδείγματος χάριν, λανθασμένα θεωρείται μία πάθηση που απασχολεί μόνο τους εφήβους. Στην πραγματικότητα όμως όλοι μας είμαστε ευάλωτοι. Τα αίτια ποικίλουν, κάποια μπορούμε να τα προβλέψουμε και κάποια όχι. Ένας από τους βασικούς λόγους που προκαλούν έξαρση της ακμής είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο χωρίς την προστασία του κατάλληλου αντηλιακού.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η φωτοπροστασία είναι απαραίτητη  για όλους και ιδιαίτερα σημαντική για όσους ταλαιπωρούνται από ακμή, αφού η υπερβολική έκθεση στις ακτίνες UV πέρα από την πρόωρη γήρανση στα κύτταρα του δέρματος και βλάβες, μπορεί μέσα σε 2-3 εβδομάδες να οδηγήσει στη ξαφνική έξαρση της. Αντίθετα, 10-20 λεπτά καθημερινής έκθεσης στον ήλιο για άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και 20-30 λεπτά για άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στα σημάδια ακμής. Επομένως, μπορείτε να χαρείτε τον ήλιο αλλά πάντα με μέτρο. Και φυσικά μην ξεχάσετε να διαλέξετε το αντηλιακό που καλύπτει τις ανάγκες σας.

Σκεφτείτε ότι το αντηλιακό σας πρέπει να το χρησιμοποιείτε συνέχεια, επομένως πρέπει να ταιριάζει στο δέρμα σας και να… ξεχνάτε ότι το φοράτε. Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από ακμή αποφεύγουν τη χρήση του, είτε γιατί δεν αντέχουν τη γυαλάδα που αφήνει στο δέρμα τους, είτε γιατί προτιμούν το make-up, έστω και με χαμηλό δείκτη SPF, είτε γιατί στόχος τους είναι μόνο να καμουφλάρουν τα σημάδια της ακμής. Όμως όλα αυτά δεν προσφέρουν την απαιτούμενη λύση στο πρόβλημα.

Είναι θέμα υφής

Αν το δέρμα σας είναι λιπαρό και παρουσιάζεις τάσεις ακμής μπορείτε να διαλέξετε αντηλιακή κρέμα ή gel με υψηλό δείκτη προστασίας και τα απαραίτητα συστατικά που θα κάνουν το δέρμα σας στεγνό, απορροφώντας τη γυαλάδα. Σημαντική λεπτομέρεια: Σιγουρευτείτε ότι το προϊόν που θα διαλέξετε έχει oil free σύνθεση και δεν προκαλεί μαύρα στίγματα. Για εσάς που θέλετε να αποφύγετε τη χρήση μέικαπ αλλά ταυτόχρονα θέλετε να καμουφλάρετε τα σημάδια ακμής υπάρχει και η λύση της λεπτορευστής αντηλιακής κρέμας με χρώμα, που είναι ανθεκτική στο νερό και στον ιδρώτα, δεν προξενεί ατέλειες και προσφέρει ομοιόμορφο φυσικό χρώμα στο πρόσωπο.

Αντηλιακό βάλατε;

Αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της ακμής, τότε επιβάλλεται να χρησιμοποιείτε αντηλιακό προσώπου για ακμή με υψηλό δείκτη προστασίας. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποια δραστικά συστατικά των φαρμάκων (όπως το ρετινοϊκό οξύ) προκαλούν φωτοευαισθησία και μπορούν να κάνουν ένα σκουρόχρωμο δέρμα να αντιδρά στον ήλιο σαν να ανήκει στον φωτότυπο Ι.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδυάσει τη χρήση του αντηλιακού με τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην πραγματικότητα, οι δερματολόγοι συστήνουν να το φοράμε όλο τον χρόνο για τη σωστή προστασία του δέρματός μας. Ειδικά αν ταλαιπωρείστε από ακνεϊκό δέρμα έχετε έναν λόγο παραπάνω για να μην αφήσετε τα πράγματα στην τύχη τους. Και φυσικά να μην ξεχνάτε να φοράτε την κρέμα για την ακμή που σας πρότεινε ο δερματολόγος σας.