Αυτή την εβδομάδα μην χάσετε τον τελευταίο τόμο από το έργο του Ηρόδοτου, «Περσικοί Πόλεμοι»: Καλλιόπη

Το τελευταίο βιβλίο των ιστοριών του Ηροδότου περιλαμβάνει παρουσίαση πολεμικών γεγονότων ενός έτους. Συγκεκριμένα, περιγράφονται η νικηφόρα μάχη που κέρδισαν τα ελληνικά όπλα στις Πλαταιές, το πρώτο πλήγμα που θα δεχθούν οι Πέρσες στην δική τους επικράτεια. Και τέλος η εναντίον των Περσών νίκη, την οποία κατήγαγαν οι Αθηναίοι καταλαμβάνοντας την ελλησπόντια πόλη Σηστό.

Την άνοιξη του 479 π.Χ., ο πέρσης στρατηγός Μαρδόνιος θέτει σε κίνηση τον στρατό του από τη Θεσσαλία στη Βοιωτία. Από εκεί προωθείται μέχρι την Αττική καταλαμβάνοντάς την. Ο Μαρδόνιος επιδιώκει μία ειρηνευτική προσέγγιση με τους κατοίκους θέτοντας σε εφαρμογή διπλωματικά μέσα. Οι Αθηναίοι απορρίπτουν για ακόμη μία φορά τις περσικές «ειρηνευτικές» προτάσεις.

Οι δυνάμεις

Εν τω μεταξύ Αθηναίοι, Μεγαρείς και Αιγινήτες δεν σταματούν να ζητούν από τους Λακεδαιμονίους να εγκαταλείψουν τον απομονωτισμό τους και να επιδοθούν από κοινού με τους άλλους συμμάχους στην εκδίωξη των περσικών στρατευμάτων. Η Σπάρτη αλλάζει στάση και εν τέλει κινητοποίησε τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη κατά τη διάρκεια της ιστορίας της. Ετσι η ελληνική ενωμένη στρατιωτική δύναμη που θα πολεμήσει στις Πλαταιές θα φτάσει τους 110.000 άνδρες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους 300.000 άνδρες του Μαρδονίου.

Η νίκη

Σύντομα μετά τη νίκη των Πλαταιών πραγματοποιείται επιχείρηση των ελληνικών δυνάμεων εναντίον των Περσών που είχαν συγκεντρωθεί στο ακρωτήριο της μικρασιατικής Μυκάλης, απέναντι από τη Σάμο. Η νίκη των Ελλήνων στη Μυκάλη δεν θα μπορούσε να συμβεί αν τα αντικειμενικά δεδομένα δεν αποδείκνυαν την απόλυτη ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Κρίθηκε όμως και από τη χαρακτηριστική στάση των Ιώνων, οι οποίοι με την αντιπερσική συμπεριφορά τους κέρδισαν επάξια την ελευθερία τους.

Η κατακλείδα

Θα ακολουθήσει η άφιξη στον Ελλήσποντο, η πολιορκία και η κατάληψη της Σηστού από τους Αθηναίους. Με αυτό ο Ηρόδοτος θα τελειώσει την αφήγηση των ιστοριών του.

Η σημασία της ελληνικής νίκης υπήρξε τεράστια. Κι αυτό γιατί καταρράκωσε την περσική αλαζονεία, αλλά και γιατί οι Ελληνες επιφέροντας ένα καίριο πλήγμα στον περσικό πολεμικό μηχανισμό στέρησαν από τους βαρβάρους κάθε ενδεχόμενη μελλοντική σκέψη τους για νέα εκστρατεία εναντίον του ελληνικού χώρου. Αλλά και η ισορροπία επίσης των δυνάμεων Ελλάδας – Περσίας θα έχει καθοριστικά ανατραπεί προς όφελος της πρώτης. Ετσι για όλο τον επόμενο αιώνα το δούναι και λαβείν των δύο αυτών δυνάμεων θα αφορά μόνο τις δυτικές μικρασιατικές ακτές.

Μαζί

Harper’s Bazaar, το μεγαλύτερο περιοδικό μόδας στον κόσμο

  • Η Τόνι Γκάρν φωτογραφίζεται με φορέματα που κόβουν την ανάσα στην έρημο της Nεβάδα
  • Η πιο ανατρεπτική λίστα δώρων
  • Πανωφόρια για χαμηλές θερμοκρασίες
  • Γιορτινά σύνολα με μεταλλικές υφές
  • Αρώματα που πρέπει να αποκτήσετε τώρα

 

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Και στην απλή έκδοση των €2.

 

Ακολουθήστε το στο Google News