Πολλές φορές έχει τύχει να μοιραστούμε τον κωδικό μας στο Facebook ή στο email μας με κάποιο αγαπημένο πρόσωπό μας.

Ωστόσο, επειδή η εμπιστοσύνη όσο εύκολα χτίζεται τόσο εύκολα χάνεται, καλό θα ήταν να έχουμε και το κεφάλι μας ήσυχο.

Νέα έρευνα από την εταιρεία McAfee για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δείχνει ότι 1 στους 4 ανθρώπους μοιράζεται κωδικούς πρόσβασης με κάποιον. Αλλά, μόνο το 11% περίπου αλλάζει αυτούς τους κωδικούς πρόσβασης, αφού τους έχει ήδη μοιραστεί.

Οι συνέπειες της κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης μπορεί να είναι εκτεταμένες.

Γι’ αυτό το λόγο σας παραθέτουμε πέντε εύκολους τρόπους για την προστασία των ηλεκτρονικών σας δεδομένων.

1. Χρησιμοποιήστε φράσεις και όχι λέξεις για κωδικό

Το μήκος του κωδικού πρόσβασης είναι πιο σημαντικό από την πολυπλοκότητα, οπότε χρησιμοποιήστε προτάσεις παρά σκέτες λέξεις.

Επιλέξτε μια μακρά πρόταση με πολλούς χαρακτήρες.

Χρησιμοποιήστε επίσης διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε λογαριασμό – ο μέσος χρήστης του διαδικτύου διαθέτει 25 λογαριασμούς στο διαδίκτυο, αλλά χρησιμοποιεί μόνο έξι κωδικούς πρόσβασης.

Μόλις εντοπιστούν από τους χάκερ, συνήθως προσπαθούν να έχουν πρόσβαση και σε άλλους λογαριασμούς.

2. Επιλέξτε έναν manager κωδικών πρόσβασης

Ο καλύτερος κωδικός πρόσβασης είναι αυτός που δεν μπορείτε να θυμηθείτε, κάτι που μόνο ένας manager κωδικών πρόσβασης μπορεί πραγματικά να παρέχει.

Λειτουργεί με τη δημιουργία μεγάλων κωδικών πρόσβασης τυχαίων χαρακτήρων για πολλαπλούς ιστότοπους που αποθηκεύονται σε κρυπτογραφημένο αρχείο στη συσκευή σας.

Στη συνέχεια, χρειάζεται μόνο να θυμάστε έναν “κύριο” κωδικό πρόσβασης και ο manager κωδικών πρόσβασης θα φροντίσει να συνδεθείτε με ασφάλεια σε διαφορετικούς ιστότοπους.

3. Ενεργοποιήστε το “multi-factor authentication”

Το multi-factor authentication δεν επιτρέπει σε κανέναν να συνδεθεί σε έναν συνδεδεμένο λογαριασμό χωρίς να έχει πρόσβαση σε ένα τηλέφωνο που είναι εγγεγραμμένο σε αυτόν τον λογαριασμό.

Τι είναι;

Πολύ απλά, κάθε φορά που θα βάζετε τον κωδικό σας κάπου, θα σας έρχεται ένα SMS επιβεβαίωσης με έναν δεύτερο κωδικό που θα πρέπει να καταχωρήσετε.

Αυτό θα πρέπει θεωρητικά να εμποδίσει οποιονδήποτε τρίτο από την κατάχρηση του λογαριασμού αυτού (δεδομένου ότι δεν έχει το εγγεγραμμένο τηλέφωνο που έχει δοθεί) .

4. Αποφύγετε τα ανοικτά δημόσια ασύρματα δίκτυα

Τα ανοιχτά δημόσια ασύρματα δίκτυα είναι επικίνδυνα επειδή δεν κρυπτογραφούν τα δεδομένα ενός συνδεδεμένου χρήστη.

Μπορείτε να διαπιστώσετε εάν ένα δημόσιο ασύρματο δίκτυο είναι «ανοιχτό» επειδή δεν θα σας ζητήσει έναν κωδικό πρόσβασης.

Αυτό επιτρέπει στους χακερς να βλέπουν όλους τους μη κρυπτογραφημένους ιστότοπους που επισκέπτεστε και να καταγράφουν τους κωδικούς πρόσβασής σας.

5. Απενεργοποιήστε την αυτόματη σύνδεση σε ιστοτόπους

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν ενεργοποιημένη την αυτόματη σύνδεση στις συσκευές μας και αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί το laptop, το τηλέφωνο ή το iPad θα μπορέσει να έχει πρόσβαση σε δευτερόλεπτα σε όλους τους λογαριασμούς.

Η αυτόματη σύνδεση σε ιστότοπους εξοικονομεί χρόνο, αλλά η ευκολία δεν συνάδει πάντα με την ασφάλεια.

Είναι πολύ πιο ασφαλές να ζητήσει ένας ιστότοπος τους κωδικούς σε κάθε μεμονωμένη επίσκεψη ή να χρησιμοποιήσεις έναν manager κωδικών για να είσαι σίγουρος ότι είναι απόλυτα ασφαλές.