Τέσσερις λόγοι που μπορεί να φταίνε και δημιουργούν την ερωτική απόρριψη.

Αντιμετωπίζοντας την «απόρριψη»

 

Η ερωτική-σεξουαλική απόρριψη μπορεί να είναι πολύ δύσκολη και απογοητευτική για μια γυναίκα, καθώς οι περισσότερες από εμάς έχουμε το στερεότυπο ότι οι άνδρες «μπορούν και θέλουν πάντα». Έτσι, αν ο σύντροφός μας αρνηθεί να κάνουμε σεξ, σίγουρα απογοητευόμαστε πολύ, νιώθουμε απόρριψη και ενοχή. Το πιο πιθανό είναι ότι θα σκεφτούμε είτε ότι δεν είμαστε πια επιθυμητές είτε ότι έχει κάποια εξωσυζυγική σχέση. Από την άλλη πλευρά, σπανιότερα, μπορεί να τον θεωρήσουμε λιγότερο «αρσενικό» και να πέσει έτσι στα μάτια μας. Σε κάθε περίπτωση, προκύπτει το ζήτημα της αγάπης ή της επιθυμίας, που αμφισβητούνται. Έτσι, είναι πιθανό να  μεγεθύνουμε το γεγονός ή να υπεργενικεύσουμε και να θεωρήσουμε πως αυτό από μόνο του αρκεί για να χαρακτηρίσει τη σεξουαλική μας ζωή κακή ή τη σχέση μας αποτυχημένη.

 

 Από την άλλη πλευρά, μπορεί να τείνουμε να «διαβάζουμε τη σκέψη» του συντρόφου μας και να θεωρούμε πως κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι δεν μας αγαπάει πια.

Αλλά και το να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη σεξ με στωικότητα και ως κάτι ασήμαντο, αφού νιώθουμε ασφαλείς ότι στη σχέση μας υπάρχει αγάπη και εμπιστοσύνη, μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Αν, δηλαδή, εστιάσουμε στο να σκεφτόμαστε όλα τα θετικά που προκύπτουν από τη σχέση, κλείσουμε κατά κάποιον τρόπο τον διακόπτη και της δικής μας λίμπιντο, πείθοντας τον εαυτό μας ότι το σεξ δεν παίζει κανένα ρόλο, τότε είναι πιθανό να εγκλωβιστούμε σε μία σχέση χωρίς σεξ και μετά το πρόβλημα να είναι ακόμα δυσκολότερο να λυθεί. Ειδικά αν κάθε προσπάθεια για σεξ καταλήγει σε αποτυχία, τότε είναι πιθανό και οι δύο σύντροφοι να το αποφεύγουμε. Σε αυτήν την περίπτωση, τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα για τη σχέση, αφού βαθιά μέσα μας συνεχίζουμε να θέλουμε σεξ και δεν είναι απίθανο να οδηγηθούμε σε μία εξωσυζυγική σχέση.

 

Επειγόντως στον ανδρολόγο

 

Πολύ συχνά οι άνδρες -σε ποσοστό 50 με 80%- δυσκολεύονται να αποδώσουν σεξουαλικά εξαιτίας κάποιου οργανικού προβλήματος. Παράγοντες όπως ο διαβήτης, τα προβλήματα του θυρεοειδούς, η υπνική άπνοια, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η αυξημένη χοληστερίνη, τα καρδιολογικά προβλήματα δημιουργούν προβλήματα στύσης. Επίσης, το ίδιο μπορεί να προκαλέσουν και κάποια φάρμακα, όπως κάποια αντιυπερτασικά και κυρίως οι β-αναστολείς, φάρμακα για το έλκος του στομάχου, αντιανδρογόνα, αντικαταθλιπτικά ή άλλα ψυχιατρικά φάρμακα. Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν και άλλα, σοβαρότερα οργανικά αίτια πίσω από μια σεξουαλική δυσλειτουργία, όπως τραυματισμοί της περιοχής, επεμβάσεις, ενδοκρινικά ή νευρολογικά προβλήματα. Σε τέτοια περίπτωση, ο καταλληλότερος για να διερευνήσει και να βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα είναι ο ουρολόγος-ανδρολόγος.

 

Για όλα φταίει η ψυχολογία

 

Συχνότερες, σε νέους άνδρες, είναι οι ψυχολογικές αιτίες πίσω από τη σεξουαλική δυσλειτουργία (σε ποσοστό 70%). Σε αυτήν την περίπτωση, το πρόβλημα ξεκινάει ξαφνικά, εμφανίζεται περιοδικά, ενώ υπάρχουν φυσιολογικές νυχτερινές και πρωινές στύσεις και μπορεί να υπάρχει και πρόωρη εκσπερμάτιση.