Ένα από τα ωραιότερα συναισθήματα πάνω στη Γη είναι αυτό του έρωτα. Ειδικά εκείνος που τον αισθάνεσαι ξαγνικά με μία μόνο ματιά. Που νιώθεις τους καρδιακούς σου παλμούς να ανεβαίνουν και ένα αίσθημα ευφορίας να σε κάνει να γελάς.

Βιωματική εμπειρία

Πολλοί άνθρωποι είχαν την υπέροχη εμπειρία να σηκώσουν το βλέμμα τους και να αντικρίσουν μπροστά τους, όταν δεν το περίμεναν, ένα άτομο για το οποίο ένιωσαν μια έντονη έλξη, και το ερωτεύτηκαν επιτόπου, με την πρώτη ματιά.

Επίσης πολλοί άνθρωποι, που δεν έχει τύχει να ερωτευθούν με την πρώτη ματιά, δε πιστεύουν ότι υπάρχει έρωτας με την πρώτη ματιά. Οι σκεπτικιστές, οι απαισιόδοξοι, οι πολύ προσγειωμένοι άνθρωποι, αυτοί που είναι στρεσαρισμένοι ή στεναχωρημένοι αμφιβάλλουν για την ύπαρξη του έρωτα με την πρώτη ματιά. Όποιος όμως το έχει ζήσει, ξέρει ότι υπάρχει!

Μελέτες

Οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι κοιτάζοντας τις μαγνητικές τομογραφίες ατόμων που δηλώνουν ότι ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά βλέπουν ότι, πράγματι, ο εγκέφαλος αυτών των ανθρώπων λειτουργεί διαφορετικά, ‘ερωτευμένα’, σε σχέση με τον εγκέφαλο ατόμων που δεν έχουν το ίδιο σφοδρό συναίσθημα.

Ο έρωτας με την πρώτη ματιά εξαρτάται από την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου εκείνη τη στιγμή. Αν κάποιος είναι έτοιμος να ερωτευτεί, επιθυμεί να βρει έναν/μία σύντροφο, τότε θα βρίσκεται σε φάση αναζήτησης, άρα θα είναι και πιο εύκολο να εντοπίσει το κατάλληλο άτομο για να το ερωτευτεί. Χρειάζονται περίπου 30 δευτερόλεπτα για να ‘αποφασίσει’ κανείς αν το άτομο απέναντι του είναι ελκυστικό και αποτελεί πιθανό ερωτικό σύντροφο.

Έτσι, οι ψυχολόγοι καταλήγουν ότι ο έρωτας με την πρώτη ματιά βασίζεται κυρίως στην εξωτερική εμφάνιση του άλλου και την ανάγκη του ατόμου να ερωτευτεί.

Τα σημάδια ότι ερωτευτήκατε με την πρώτη ματιά

Καταρχήν, αν βλέποντας ένα άτομο που σας αρέσει και φαντάζεστε διάφορα πράγματα, πχ ότι τα μάτια του αντανακλούν μια βαθιά μελαγχολία και θέλετε να το αγκαλιάσετε και να το παρηγορήσετε, θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν αυτά που φαντάζεστε έχουν σχέση με τις δικές σας επιθυμίες και ανασφάλειες και αν πράγματι τα έχει το άλλο άτομο.

Συχνά στον έρωτα με την πρώτη ματιά οι άνθρωποι προβάλλουν τις επιθυμίες του στο άτομο που γνωρίζουν εκείνη τη στιγμή, χωρίς όμως αυτές να ανταποκρίνονται στο ποιο πραγματικά είναι το άλλο άτομο.

Προσπαθήστε να καταλάβετε ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε όταν γνωρίζετε κάποιον. Αν η πρώτη σας σκέψη ή εντύπωση βασίζεται σε εξωτερικά χαρακτηριστικά και σε σεξουαλική έλξη, πιθανότατα δεν πρόκειται για έρωτα.

Όμως, αν αισθάνεστε την ανάγκη να γνωρίσετε καλύτερα αυτό το άτομο, αν νιώθετε έντονα ότι επιθυμείτε να μάθετε τι του αρέσει και τι όχι, με τι γελάει και τι το ευχαριστεί, αν θέλετε να προχωρήσετε βήμα-βήμα στη γνωριμία και δέχεστε ότι χρειάζεται χρόνος για κάτι τέτοιο, τότε αυτό είναι καλό σημάδι ότι πρόκειται για μια πιο βαθιά σχέση.

Εμφάνιση και χαρακτήρας

Τα όμορφα εξωτερικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου είναι κάτι εμφανές, που το βλέπει και το εκτιμά ο καθένας. Αν όμως πράγματι έχετε ερωτευθεί κάποιον, αυτό σημαίνει ότι δε βλέπετε μόνο την εξωτερική του ομορφιά, αλλά εκτιμάτε και άλλες ποιότητες του ανθρώπου αυτού, που δε φαίνονται με την πρώτη ματιά. Αν ενδιαφέρεστε και για αυτές τις ποιότητες και νιώθετε ότι αυτές σας ελκύουν, τότε είναι καλό σημάδι ότι πρόκειται για βαθύτερο συναίσθημα.

Αν προσπαθείτε να πείσετε τους φίλους σας ότι το άτομο που γνωρίσατε έχει ‘κρυφές χάρες’ και ποιότητες που οι άλλοι δε μπορούν να δουν αλλά μόνο εσείς βλέπετε, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά αν απλώς φαντάζεστε όσα επιθυμείτε και προβάλλετε σε αυτό το άτομο χαρακτηριστικά που δεν έχει.

Δεν είναι εύκολο να πει κανείς τι συμβαίνει στη συνέχεια στον έρωτα με την πρώτη ματιά. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες, και για να αντέξουν στο τεστ του χρόνου οι άνθρωποι χρειάζεται να επενδύσουν συναισθηματικά, να δουλέψουν τη σχέση τους και να επιμείνουν. Αλλά για να συμβεί αυτό χρειάζονται δύο, και δεν μπορεί μόνο το ένα άτομο να κάνει όλη τη δουλειά.

Οι άνθρωποι συχνά φαντάζονται έναν υπέροχο ξένο που θα έρθει και θα τους προσφέρει τα πάντα και θα ζήσουν μια υπέροχη κι ευτυχισμένη ζωή. Στην πραγματικότητα χρειάζεται χρόνος, υπομονή και δοκιμές γνωριμίας για να βρει κανείς το ταίρι του.

Ακολουθήστε το στο Google News