Σχεδόν κανένα πράγμα δεν μπορεί να συγκριθεί με το να βλέπετε το μικρό σας να κάνει τα πρώτα του βήματα και να μεγαλώνει. Όταν όμως εκείνο σταματά να μπουσουλά, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι κίνδυνοι για την ασφάλειά του μέσα στο σπίτι. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, μιας και μπορείτε να καλύψετε εύκολα και γρήγορα αυτά τα μέρη – παγίδες, δίνοντας στο παιδί σας την απόλυτη ελευθερία για να κάνει τις πρώτες του βόλτες.

Γωνίες και κοφτερές άκρες

Τοποθετήστε ειδικά μικρά μαξιλαράκια, σε γωνίες και κοφτερά σημεία, που θα προφυλάξουν το νήπιο καθώς περπατά μέσα στο σπίτι, καθώς ακόμα και αν χάσει την ισορροπία του και πέσει πάνω τους  δεν θα πονέσει τόσο πολύ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτού του είδους τους «προφυλακτήρες» σε οποιαδήποτε αιχμηρή γωνία μέσα στο σπίτι, στα έπιπλά σας ή ακόμα και περιμετρικά από το τζάκι σας. Τα ατυχήματα είναι αναμενόμενα, αφού ακόμα μαθαίνει να περπατά σωστά, οπότε είναι καλό να είστε προετοιμασμένοι.

Επικίνδυνες ουσίες

Δεν είναι πλέον αρκετό να τοποθετείτε φάρμακα, απορρυπαντικά ή οτιδήποτε περιέχει επικίνδυνες για το παιδί ουσίες, σε ψηλότερα από το ύψος του ράφια, μιας και μαζί με τα πρώτα του βήματα, θα ξεκινήσει πιθανότατα και να σκαρφαλώνει. Έτσι μην ξεχνάτε να τα αποθηκεύετε σε ντουλάπια ή συρτάρια που κλειδώνουν για να είστε σίγουροι ότι δεν θα μπορεί να τα πιάσει.

Σκάλες

Οι σκάλες εσωτερικά του σπιτιού κρύβουν κινδύνους για ένα νήπιο που μαθαίνει να περπατά. Για να το προστατεύσετε μπορείτε να τοποθετήσετε μικρές πύλες ασφαλείας με καγκελάκια, τόσο στο πρώτο όσο και στο τελευταίο σκαλί της σκάλας ώστε να μην μπορεί να ανέβει ή να κατέβει μόνο του. Στο μεταξύ, θα ήταν καλό να κλειδώνετε τις πόρτες δωματίων όπου βρίσκονται ηλεκτρικές συσκευές, όπως τα πιστολάκια μαλλιών στο μπάνιο.

Παράθυρα

Είναι σημαντικό να ασφαλίζετε πάντα τα παράθυρά ή τις μπαλκονόπορτες, ακόμα και όταν βρίσκεστε στο σπίτι, μιας και ο μικρός σας εξερευνητής θα προσπαθήσει να κατευθυνθεί προς τα έξω. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατεβάσει τις ασφάλειες, ώστε να μην μπορεί να βγει έξω ακόμα και αν το προσπαθήσει.

Θερμές επιφάνειες

Βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας δεν θα αγγίξει θερμές επιφάνειες, ηλεκτρικές συσκευές ή και πρίζες, καλύπτοντάς τις. Παράλληλα, θα ήταν καλό να μην αφήνετε οποιαδήποτε συσκευή στην άκρη του τραπεζιού ή του πάγκου για να είστε σίγουροι ότι το παιδάκι σας δεν θα την φτάσει.