Το να αντιμετωπίσει κανείς το σεξ χωρίς φόβους κι αναστολές μπορεί να καταστεί απίστευτα δύσκολη κατάσταση, ιδιαίτερα όταν ο/η παρτενέρ σας
Τα παρακάτω βήματα θα βοηθήσουν για να βγείτε από τέτοια αδιέξοδα.
1. Η σεξουαλική ανασφάλεια δεν εξωτερικεύεται πάντα
Δε μοιάζει οπωσδήποτε με ντροπή ή κάποιου είδους αποφυγή. Θα μπορούσε κάλλιστα ο άλλος να δείχνει πολύ χαλαρός και θετικός σε κάθε ερέθισμα, αλλά να πρόκειται για μηχανισμό συγκάλυψης των κόμπλεξ του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες και η ντροπή συχνά εξελίσσονται ως αποτέλεσμα των μύθων για το πώς πρέπει να φαίνονται και να αισθάνονται τα σώματά μας. Οι προηγούμενες αποτυχίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη σεξουαλική αυτοεκτίμηση. Τα πιο συνηθισμένα σημάδια σεξουαλικής ανασφάλειας είναι όταν ένας σύντροφος ντρέπεται να μιλήσει για τις προτιμήσεις του στο κρεβάτι, δεν παραδέχεται την έλλειψη οργασμού, φοβάται να μοιράστεί φαντασιώσεις ή ντρέπεται για το σώμα τους. Η συνειδητοποίηση του τρόπου με τον οποίο εμφανίζεται η ανασφάλεια είναι το πρώτο βήμα για να βελτιώσετε την κατάσταση.
2. Εξασκηθείτε στη… συγκέντρωση
Το πρόβλημα της ανασφάλειας είναι ότι, σε αυτή την φάση, όποιος αισθάνεται έτσι δεν μπορεί να επικεντρωθεί στη στιγμή. Σκέφτεται μόνο τις ανησυχίες του. Οπότε, χαλάρωση και οικειότητα με τον σύντροφό τους πάνε στράφι. Για να δημιουργήσετε τη σωστή διάθεση, αξίζει να προσπαθήσετε να εστιάσετε στην αναπνοή ή σε μία από τις πέντε αισθήσεις. Δοκιμάστε επίσης τεχνικές αναπνοής ή ένα χαλαρωτικό μασάζ όπου το μυαλό εστιάζει μόνο στην αφή.
3. Δείξτε σεβασμό στα όρια του συντρόφου σας
Είναι απολύτως φυσιολογικό αν ο σύντροφός σας δεν είναι έτοιμος να μιλήσει αμέσως για πιο ευαίσθητα θέματα ή να αστειευθεί σχετικά. Προσπαθήστε να σεβαστείτε τα όριά του, μην πιέζετε. Είναι καλύτερα να πείτε ότι είστε έτοιμοι να ακούσετε όταν κι εκείνοι είναι αντίστοιχα έτοιμοι να συζητήσουν παραπάνω. Και προς θεού μην κατακρίνετε τα ενδιαφέροντα, τις ανασφάλειες ή τα συναισθήματά τους. Άλλωστε, οι προτιμήσεις σας μπορεί να μην συμπίπτουν, οπότε δεν πρέπει να τους εξαναγκάζετε σε σεξουαλικές πρακτικές που ξεπερνούν τα όριά τους. Πώς θα ανοιχτούν παραπάνω, αν νιώθουν ότι πιέζονται;
4. Δημιουργήστε… δίψα για μάθηση
Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας συνηθίζετε να αντλείτε ιδέες και ερεθίσματα για το σεξ μόνο από τα social media και τις ταινίες, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι ρεαλιστικές προσδοκίες σας έχουν πάει περίπατο εδώ και καιρό. Για να απαλλαγείτε από την υπερβολική πίεση, δημιουργήστε μεταξύ σας μία φιλοσοφία που θα περιστρέφεται γύρω από τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Αγοράστε βιβλία, παρακολουθήστε εκπαιδευτικά βίντεο, επισκεφθείτε sex shops, ακόμη και ειδικά μαθήματα μαζί. Ακόμη κι αν δε μάθετε κάτι καινούργιο, μία περισσότερη εξοικείωση θα την αποκτήσετε.
5. Μην εστιάζετε αποκλειστικά στον οργασμό
Ο οργασμός θεωρείται ο κύριος στόχος της σεξουαλικής οικειότητας και αυτό ενδόμυχα ασκεί τεράστια πίεση και στους δυο σας. Κάποιος από τους δύο (αν όχι και οι δύο) κατηγορεί τον εαυτό του αν ο άλλος δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει με αποτέλεσμα να νιώθει ενοχές ή ντροπή. Προσπαθήστε να χειριστείτε την οικειότητα ως διαδικασία και όχι ως αποτέλεσμα. Εκτιμήστε οποιαδήποτε σεξουαλική εμπειρία, ανεξάρτητα από το αν κάποιος από τους δύο ικανοποιείται. Με αυτό τον τρόπο τουλάχιστον, δεν θα αιωρείται η πεποίθηση ότι όλα πρέπει να είναι τέλεια που αυτόματα σημαίνει μείωση της αυτοεκτίμησης.
6. Μην απορρίπτετε την επίσκεψη σε ειδικό γιατρό
Ταμπού για τους περισσότερους, το ξέρουμε, ωστόσο ορισμένοι τύποι ανασφαλειών μπορούν να επιλυθούν μόνο με τη βοήθεια ενός επαγγελματία. Εάν οι ανησυχίες του συντρόφου σας σχετίζονται με τον πόνο που αισθάνονται κατά τη διάρκεια του σεξ, αυτό μπορεί να υποδηλώνει κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Τώρα αν τα προβλήματα αυτοεκτίμησης είναι παρόντα γενικότερα στη ζωή τους, τότε ένας ψυχολόγος θα τους παρέχει τη βοήθεια που χρειάζονται.