Μια υγιής σχέση αποτελείται από πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που την καθιστούν υγιή και επιτυχημένη. Η συντροφικότητα άλλωστε δεν είναι κάτι το εύκολο και προφανώς θέλει πολλές πρωτοβουλίες και από τις δύο πλεύρες.

Καλή επικοινωνία

Η ανοικτή, ειλικρινής και ασφαλής επικοινωνία αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο μιας υγιούς σχέσης. Το πρώτο βήμα για την οικοδόμηση μιας σχέσης είναι να σιγουρευτείτε ότι και οι δύο κατανοείτε τις ανάγκες και τις προσδοκίες του άλλου και φυσικά ότι θέλετε τα ίδια.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μιλάτε ο ένας στον άλλον! Σε μια υγιή σχέση, αν κάτι σας ενοχλεί, είναι καλύτερο να μιλήσετε για αυτό αντί να το κρατήσετε μέσα σας και να νιώθετε άσχημα ή ότι καταπιέζεστε.

Σεβασμός

Να σέβεστε ο ένας τον άλλον. Οι επιθυμίες και τα συναισθήματα του συντρόφου σας έχουν αξία, και το ίδιο και τα δικά σας. Αφήστε τον άνθρωπό σας να γνωρίζει ότι κάνετε μια προσπάθεια να κρατήσετε τις ιδέες του. Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι απαραίτητος για τη διατήρηση υγιών σχέσεων.

Συμβιβασμός

Οι διαφωνίες αποτελούν φυσικό μέρος των υγιών σχέσεων, αλλά είναι σημαντικό να βρίσκετε έναν τρόπο συμβιβασμού αν διαφωνείτε σε κάτι. Προσπαθήστε να λύσετε τις συγκρούσεις με δίκαιο και ορθολογικό τρόπο.

Να είστε υποστηρικτικοί

Προσφέρετε διαβεβαίωση και ενθάρρυνση ο ένας στον άλλο. Επίσης, ενημερώστε τον σύντροφό σας όταν χρειάζεστε την υποστήριξή του. Οι υγιείς σχέσεις έχουν ως θεμέλιο την εμπιστοσύνη και την αλληλουποστήριξη.

Σεβασμός στην ιδιωτικότητα του άλλου

Ακριβώς επειδή είστε σε μια σχέση δεν σημαίνει ότι πρέπει να μοιραστείτε τα πάντα και να είστε συνεχώς μαζί. Οι υγιείς σχέσεις απαιτούν χώρο και όρια. Η δημιουργία ορίων είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε τη σχέση σας υγιή και ασφαλή. Με τον καθορισμό των ορίων μαζί, μπορείτε και οι δύο να έχετε μια βαθύτερη κατανόηση του τύπου σχέσης που εσείς και ο άνθρωπός σας θέλει.

Θυμηθείτε, τα υγιή όρια δεν πρέπει να περιορίζουν τη δυνατότητά σας να βγείτε έξω με τους φίλους σας χωρίς τον σύντροφό σας. Μπορείτε σαφώς να συμμετέχετε σε δραστηριότητες και χόμπι που σας αρέσούν.

Δε χρειάζεται να μοιράζεστε κωδικούς πρόσβασης στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων ή στο τηλέφωνο. Σεβαστείτε τις αρεσκείες και τις ανάγκες του άλλου.