Πελοποννησιακός Πόλεμος: Το εμβληματικό έργο, που αποτελεί μέχρι σήμερα οδηγό σκέψης για τους διεθνείς αναλυτές, κυκλοφορεί με Το Βήμα, σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις.

Αυτή την εβδομάδα ο τέταρτος τόμος:

  • Η αποστασία της Μυτιλήνης
  • Οι δημηγορίες πολιτικών ηγετών και στρατηγών
  • Αθηναϊκά οικονομικά μέτρα
  • Συνθηκολόγηση της Μυτιλήνης
  • Ανάκληση της απόφασης για την εκτέλεση των Μυτιληναίων
  • Τα Κερκυραϊκά – η μεγάλη στάσις
  • Εκστρατείες των Αθηναίων στη Σικελία, γύρω από την Πελοπόννησο και στη Λευκάδα
  • Εκστρατεία και ήττα των Λακεδαιμονίων στην Ακαρνανία
  • Η παθολογία του πολέμου

 

Την εξιστόρηση του Πελοποννησιακού Πολέμου αναλαμβάνει ο Θουκυδίδης, επειδή θεωρεί ότι η περιγραφή του πολέμου θα αποτελέσει για τις ερχόμενες γενιές μόνιμη πηγή πολιτικής διδαχής: η γνώση του παρελθόντος μπορεί να γίνει αφετηρία για την κατανόηση του παρόντος και για την πρόγνωση του μέλλοντος.

Η επιστημονική αντικειμενικότητα του Θουκυδίδη, τού επιτρέπει να διαγνώσει ως κύριο υπαίτιο του καταστροφικού εμφύλιου πολέμου τον αθηναϊκό ιμπεριαλισμό. Στην εποχή του η Αθηναϊκή Συμμαχία είχε μετατραπεί σε Ηγεμονία απολύτως καταπιεστική για τους λεγόμενους συμμάχους. Πολλοί από αυτούς είχαν ήδη γνωρίσει τη βιαιότητα των Αθηναίων στην πιο σκαιή εκδοχή της. Ο Θουκυδίδης δεν διστάζει να καταδείξει τον άδικο και εντέλει αυτοκαταστροφικό για την Αθήνα χαρακτήρα της ηγεμονικής της συμπεριφοράς.

Με τους ρητορικούς λόγους πρωταγωνιστών του πολέμου, τις περίφημες δημηγορίες που παρεμβάλλονται στην αφήγηση των γεγονότων, προβαίνει ο ιστορικός σε επισήμανση απώτερων αιτίων και ψυχολογικών παραγόντων που κινούν τις ανθρώπινες ενέργειες. Ανάμεσα σε αυτά κυριαρχούν η φιλοδοξία, η αμοραλιστική επιδίωξη του συμφέροντος, ο φόβος, η πρόταξη του ατομικού έναντι του συλλογικού, ο λαϊκισμός που υπερισχύει έναντι της νουνεχούς μετριοπαθούς πολιτικής. Με τέτοιες αφετηρίες, οι συνέπειες των ανθρώπινων επιλογών εμφανίζονται ως τραγικά αυτονόητες. Και ο πόλεμος προβάλλει ως βίαιος διδάσκαλος. Στην παθολογία του (εμφυλίου) πολέμου εντρυφεί ο Θουκυδίδης, λειτουργώντας κατ’ ουσίαν ως συγγραφέας αντιπολεμικός.

Τον έξοχο θουκυδίδειο λόγο μάς μεταφέρουν σε σύγχρονη γλώσσα, ο  Α. Ι. Γιαγκόπουλος και οι συνεργάτες του (Θ. Τσιόγκας, Ζ. Μαλαθούνη). Μαζί με τις κατατοπιστικές Εισαγωγές και τα διευκρινιστικά Σχόλια ο αναγνώστης μπορεί να εμβαθύνει στη μελέτη ενός κορυφαίου έργου της Αρχαιοελληνικής Γραμματείας.

 

Μαζί

Νίκησε το στρες

Ενας πρακτικός οδηγός δράσης 21 ημερών που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το στρες και να βελτιώσετε την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική σας ζωή!

Πίεση στη δουλειά και στο σπίτι, οικονομικά προβλήματα, προβλήματα υγείας, κακή επικοινωνία, η αίσθηση ότι το ποτήρι ξεχειλίζει… Κάτι πολύ παραπάνω από το απλό άγχος, το στρες είναι μια σοβαρή ασθένεια του αιώνα μας, με αληθινά σωματικά συμπτώματα, που μας αναστατώνουν και μας παραλύουν, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας.
Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να το καταπολεμήσουμε; Μα φυσικά – αρκεί η προσπάθειά μας να είναι συστηματική και να κινείται σε όλα τα επίπεδα: σκέψεις, συναισθήματα, συμπεριφορές, συνήθειες…

Το βιβλίο «Νίκησε το στρες» είναι ένας πρακτικός οδηγός δράσης 21 ημερών που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το στρες σας και να μεταμορφώσετε θετικά την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική σας ζωή.
Είναι οργανωμένος με μοναδικό τρόπο και συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη και την εμπειρία με την εφαρμογή.

Περιλαμβάνει:
– Ενημέρωση για το στρες και τον τρόπο που μας επηρεάζει.
– Οδηγίες και ασκήσεις για να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε το στρες.
– Τεστ για να ελέγχουμε την πρόοδό μας.
– Ανακεφαλαίωση και παιχνίδια για να εμπεδώσουμε αυτά που μάθαμε.

Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους εσάς που βρίσκεστε αντιμέτωποι με προβλήματα, χαρακτηριστικά της σύγχρονης εποχής μας. Προτείνει απόλυτα δοκιμασμένες μεθόδους, βασισμένες στο βίωμα, στην πραγματικότητα και στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας: έχει τη γεύση, το άρωμα και τη δύναμη της εμπειρίας. Αυτό είναι που το καθιστά πολύτιμο και αναγκαίο όχι μόνο για τον εαυτό μας αλλά και για όλο τον κόσμο.

 

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Γιόχανσον, Θερόν, Ρόμπι. Τα Οσκαρ αγαπούν τις ξανθές!

 

 

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25 (Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου:

«Θουκυδίδης-Πελοποννησιακός Πόλεμος»: €1,25 & τιμή βιβλίου «Νίκησε το στρες»: €1,00)