Ορισμένα από τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής ενδέχεται να είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν. Δίνοντας όμως προσοχή σε συγκεκριμένα σημεία της καθημερινότητάς σας, σε σκέψεις ή συνήθειες που τείνουν να επαναλαμβάνονται θα μπορέσετε να καταλάβετε περισσότερα για την ψυχολογική σας κατάσταση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

  1. Έντονη ανησυχία: Υπάρχουν διάφορα γεγονότα που μπορούν να πυροδοτήσουν το άγχος, προκαλώντας μια γενικευμένη αίσθηση αναστάτωσης. Θα μπορούσε να οφείλεται σε μία μεγάλη παρουσίαση ή σε ένα περιστατικό υγείας που αφορά κάποιο συγγενικό πρόσωπο, ωστόσο το άγχος μπορεί να βρει διάφορους απροσδόκητους τρόπους για να εμφανιστεί, ακόμα και για τα πιο καθημερινά ζητήματα που αντιμετωπίζετε.
  2. Προβλήματα με τον ύπνο: Ο ποιοτικός ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία, γι’αυτό και συχνά ακούμε ότι θα πρέπει να κοιμόμαστε κάθε βράδυ από επτά έως εννέα ώρες. Διαφορετικά η ένταση που νιώθουμε εντείνεται αλλά αυξάνονται και τα επίπεδα άγχους. Η αγχώδης διαταραχή ενδέχεται να είναι υπεύθυνη για την υπερένταση κατά τις βραδινές ώρες ή και για τον ύπνο με διακοπές.
  3. Παράλογοι φόβοι: Το άγχος υπάρχει περίπτωση να μην γενικεύεται καθόλου αλλά να είναι άμεσα συνδεδεμένο με ένα γεγονός ή αντικείμενο, όπως τα μεγάλα πλήθη, οι πτήσεις ή τα ζώα. Αν ο φόβος απέναντι σε αυτά γίνει συντριπτικός, ενοχλητικός και αρκετά δυσανάλογος με τον πραγματικό «κίνδυνο», τότε μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι φοβίας, ενός τύπου αγχώδους διαταραχής.
  4. Μυϊκή ένταση: Η σχεδόν σταθερή ένταση των μυών, που ενδέχεται να περιλαμβάνει το σφίξιμο της γνάθου ή των γροθιών ή την κάμψη των μυών σε ολόκληρο το σώμα, μπορεί να υποκρύπτει αγχώδεις διαταραχές. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να είναι τόσο επίμονο και συχνό, ώστε τα άτομα στα οποία εμφανίζεται να μην το παρατηρούν, μετά από λίγο καιρό.
  5. Χρόνια δυσπεψία: Αν παρατηρείτε ότι το πεπτικό σας σύστημα υπολειτουργεί σε συγκεκριμένες περιόδους, τότε θα ήταν καλό να παρατηρήσετε τι ακριβώς συμβαίνει στην ζωή σας εκείνες τις στιγμές, καθώς είναι πολύ πιθανόν να ευθύνονται τα υψηλά επίπεδα άγχους και το αίσθημα της ανησυχίας.
  6. Ο φόβος της σκηνής: Ο φόβος της σκηνής αποτελεί ένα ακόμα πιθανό σύμπτωμα αγχώδους διαταραχής. Οι περισσότεροι άνθρωποι ενδέχεται να «νιώσουν» πεταλούδες στο στομάχι όταν απευθύνονται σε μια ομάδα ή βρίσκονται στο προσκήνιο. Αν όμως, ο φόβος γίνει τόσο έντονος που δεν μπορεί να ανακουφιστεί με καμία στρατηγική προπόνησης ή πρακτικής, τότε υπάρχει περίπτωση να πρόκειται για την μορφή της κοινωνικής αγχώδους διαταραχής.
  7. Νευρικότητα: Η κοινωνική αγχώδης διαταραχή δεν σχετίζεται πάντα με την ομιλία μπροστά σε ένα πλήθος ή με το να είναι κανείς το επίκεντρο της προσοχής. Ορισμένες φορές, το άγχος μπορεί να προκαλείται από καθημερινές καταστάσεις, όπως οι συζητήσεις με ένα άλλο άτομο ή με την κατανάλωση φαγητού μπροστά σε άλλους. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδέχεται το άτομο με κοινωνικό άγχος να είναι νευρικό, καθώς αισθάνονται ότι όλοι τους παρατηρούν ενώ ενδέχεται τα συμπτώματα να ενταθούν σε τέτοιο βαθμό που να δυσκολεύονται να μιλήσουν σε νέα άτομα.