Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο πλησιάζουν και εμείς δεν βλέπουμε την ώρα να παρακολουθήσουμε τις πάντα εντυπωσιακές επιδόσεις των Ελλήνων αθλητών. Μέχρι τότε, αξίζει να ακονίσουμε τις γνώσεις μας γύρω από αυτή την τόσο σημαντική διοργάνωση. Όχι μόνο για να εντυπωσιάσουμε τους φίλους μας, αλλά κυρίως για να συνειδητοποιήσουμε την πραγματική τους αξία, η οποία επιβάλλει και την υποστήριξή μας προς τα πρόσωπα των παραολυμπιονικών αθλητών.

Ξεκίνησαν ως μέθοδος αποκατάστασης

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Δρ. Ludwig Guttman χρησιμοποίησε τον αθλητισμό ως μέθοδο αποκατάστασης των τραυματισμένων βετεράνων. Έτσι, διοργάνωσε τους πρώτους αγώνες σε αναπηρικά αμαξίδια την ημέρα Έναρξης των Ολυμπιακών του Λονδίνου το 1948.

Επισημοποιήθηκαν πριν από μόλις 60 χρόνια

Οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1960 στη Ρώμη, όπου φιλοξενούνταν και οι Ολυμπιακοί. Έκτοτε οι δύο διοργανώσεις γίνονται πάντα στην ίδια πόλη με λίγες εβδομάδες διαφορά. Ωστόσο, η ολυμπιακή σημαία ανέμισε πάνω από τους Παραολυμπιακούς μόλις το 1984, στη Νέα Υόρκη.

Το όνομα έχει σημασία

Το ελληνικό πρόθεμα «παρά-» χρησιμοποιήθηκε για να εκφράσει πως οι αγώνες γίνονται «στο πλάι» των Ολυμπιακών, με στόχο να τονίσει πως πρόκειται για δύο ισότιμες διοργανώσεις.

Οι Μαραθώνιοι είναι πιο σύντομοι

Οι μαραθωνοδρόμοι με αναπηρικά αμαξίδια συχνά ολοκληρώνουν τη διαδρομή σε λιγότερα από 90 λεπτά.

Αθλητές με αναπηρία υπήρχαν πάντα

Ήδη από το 1888 υπήρχαν όμιλοι αθλητών με αναπηρία στο Βερολίνο, ενώ σχετικά αθλήματα προϋπήρχαν ήδη 100 χρόνια πριν τους πρώτους Παραολυμπιακούς. Μάλιστα, πριν την ύπαρξη της διοργάνωσης, αθλητές με αναπηρία λάμβαναν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, συναγωνιζόμενοι με αθλητές χωρίς αναπηρία.

Η δύναμη της θέλησης δεν γνωρίζει όρια

Και στις μέρες μας, ορισμένοι παραολυμπιονίκες αθλητές λαμβάνουν μέρος και σε αγώνες για άτομα χωρίς αναπηρία. Ανάμεσα σε αυτούς και ο δικός μας Μιχάλης Σεΐτης, ο οποίος έχει λάβει μέρος σε πολλούς αγώνες στο πλάι αρτιμελών ατόμων, καταλαμβάνοντας μάλιστα πολύ καλές θέσεις.

Μας γεμίζουν εθνική υπερηφάνεια

Οι Έλληνες Παραολυμπιονίκες δεν έχουν πάψει να επιστρέφουν με μετάλλια και παγκόσμια ρεκόρ από την πρώτη συμμετοχή της ελληνικής αποστολής στους αγώνες μέχρι σήμερα. Ένας από τους αθλητές που μας έχει κάνει πολλές φορές περήφανους είναι και ο Μιχάλης Σεΐτης. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 έκανε δύο παγκόσμια ρεκόρ. Το 2017 κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου παραολυμπιονικών στο Λονδίνο στα 400μ και το ασημένιο στα 200μ, ενώ το 2019 το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου στο Ντουμπάι.

Όμως, πέρα από τις αθλητικές του διακρίσεις, αποτελεί  για όλους μας και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά σύμβολο και ζωντανό εκφραστή της ιδέας ότι με δύναμη ψυχής, θέληση και  προσήλωση στο στόχο είμαστε ικανοί να πετύχουμε τα πάντα.

Η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στηρίζει διαχρονικά τον αθλητισμό και τις πολιτισμικές αξίες που εκφράζει το αθλητικό ιδεώδες και θα συνεχίσει να συμβάλλει σε δράσεις και πρωτοβουλίες προς όφελος τόσο του αθλητισμού, όσο και της κοινωνίας ευρύτερα.