Τα παιδάκια μαθαίνουν μεγαλώνοντας να μοιράζονται τα πράγματά τους και να βοηθούν τους γύρω τους μέσα από μικρές καθημερινές στιγμές. Όπως και με τους καλούς τρόπους, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο το παιδί θα μάθει να δίνει και να βοηθά τους γύρω του είναι να το διδάξετε. Μέσα από το μοίρασμα το παιδί γνωρίζει νέους φίλους και μαθαίνει πώς να παίζει μαζί τους συνεργατικά, πράγμα που θα το ανακαλύψει στην πράξη μόλις βρεθεί σε ένα χώρο με άλλα παιδάκια, είτε αυτό είναι στο σπίτι με τα αδέλφια του είτε στο πάρκο. Μπορείτε να το βοηθήσετε να μάθει να μοιράζεται τα παιχνίδια του μέσα από την δική σας συμπεριφορά, μιας και τα παιδιά μαθαίνουν πολλά περισσότερα από αυτά που βλέπουν παρά από όσα ακούν.

Να είστε καλό πρότυπο

Όταν παίζετε μαζί, όταν τρώτε όλοι μαζί, σε οποιαδήποτε καθημερινή δραστηριότητα το παιδί σας παρατηρεί και μπορεί να μάθει πολλά από εσάς. Αν σας δει να είστε υπομονετικοί και να περιμένετε την σειρά σας κάθε φορά, είναι πιθανότερο να έχει μια ανάλογη συμπεριφορά. Παράλληλα αν δείτε ότι και εκείνο περιμένει την σειρά του, δίχως να φωνάζει ή να είναι ανυπόμονο, επιβραβεύστε το, καθώς έτσι θα τονώσετε το ηθικό του και θα θέλει να επαναλάβει την ίδια καλή συμπεριφορά για να το επαινέσετε και πάλι.

Κι αν αρνείται να μοιραστεί;

Αν παρατηρήσετε ότι το παιδάκι σας δεν μοιράζεται τα παιχνίδια του με τους φίλους του, τότε απλά θα χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο και εξάσκηση. Παράλληλα έχετε κατά νου, ότι τα παιδάκια μέχρι την ηλικία περίπου των τριών ετών δεν μπορούν να αντιληφθούν πλήρως την έννοια του μοιράσματος, οπότε είναι λογικό να μην μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως σε αυτό. Αφού περάσει την ηλικία των τριών, μπορείτε να του εξηγήσετε τα οφέλη του να μοιράζεται και έπειτα να βάλετε στο παιχνίδι και τις συνέπειες, όπως την στέρηση ενός παιχνιδιού  αν δεν το μοιραστεί με τους φίλους του.

Τι θα ήταν καλό να αποφύγετε

Προσπαθήστε να αποφύγετε τα ακόλουθα ώστε να μην λειτουργήσετε αποτρεπτικά:

  • Μην αρπάζετε το παιχνίδι από τα χέρια του: Μην αποσπάσετε ποτέ το παιχνίδι του απότομα ή με βίαιο τρόπο, καθώς ενδέχεται να το ταράξετε ή χειρότερα να του μάθετε να κάνει το ίδιο. Προσπαθήστε να του ζητήσετε το παιχνίδι, προτείνοντας το χέρι σας ενώ διατηρείται τον τόνο της φωνής σας ήπιο και ψύχραιμο.
  • Μην τα βάζετε να μοιράζονται τα παιχνίδια με την σειρά: Μην βάζετε τα παιδιά να μοιράζονται τα παιχνίδια σε διαδοχικές χρονικές περιόδους, καθώς μέχρι και τα τρία έτη δεν αντιλαμβάνονται ακόμα την έννοια του χρόνου.