«Στου Χατζηφράγκου»

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα, που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.

Η ατμόσφαιρα των αρχών του 20ού αιώνα στη Σμύρνη ‒η οποία πρωταγωνιστεί με το γλωσσικό της ιδίωμα, τις συνήθειες και τα έθιμά της‒ αναπλάθεται με συγγραφική δεξιοτεχνία, αβίαστη αφήγηση και αδιόρατο χιούμορ.

Παράλληλα, το μυθιστόρημα παρουσιάζει την Καταστροφή, σε ένα κείμενο που έχει αναγνωριστεί ως η συγκλονιστικότερη περιγραφή του εθνικού δράματος που μετέτρεψε μια ευτυχισμένη πολιτεία σε «χαμένη πολιτεία».

«Στου Χατζηφράγκου», στο τελευταίο ολοκληρωμένο μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη, ζωντανεύει η Σμύρνη, με το γλωσσικό της ιδίωμα και τα τοπωνύμιά της, με τις συνήθειες και τα έθιμά της. Πρόκειται για τον τόπο της χαμένης ευτυχίας, είκοσι χρόνια πριν από την Καταστροφή. Το εμβόλιμο κεφάλαιο «Πάροδος», με άλμα στο χρόνο, μας οδηγεί στην Αθήνα του 1962, όπου ένα από τα παιδιά που εμφανίζονται στο μυθιστόρημα, ηλικιωμένος και πικραμένος πρόσφυγας πια, περιγράφει με σπαρακτικά λιτό τρόπο τη νύχτα που σήμανε το τέλος της «ευτυχισμένης πολιτείας» και, παράλληλα, υπογραμμίζει την τραγική ειρωνεία: οι άνθρωποι ελπίζουν — η Ιστορία, σκληρή, αδιαφορεί.

Σήμερα στο «Ιζμίρ», εκεί όπου άλλοτε βρισκόταν η λαϊκή συνοικία του Χατζηφράγκου, υπάρχει άλσος· ελάχιστα είναι τα σημάδια της μαγευτικής πόλης του άλλοτε, με τους Ελληνες, τους Τούρκους, τους Φραγκολεβαντίνους, τους Αρμένηδες και τους Εβραίους, του κόσμου που αναπλάθει ο Κοσμάς Πολίτης — δίχως ούτε μία φορά σε ολόκληρο το μυθιστόρημα να αναφέρει τη λέξη «Σμύρνη». Διότι, όπως λέει: «Για τους αγαπημένους νεκρούς του μιλάει κανείς συχνά χωρίς να τους ονομάζει, νιώθοντας πως θα ’ταν ασέβεια στη μνήμη τους να προφέρει το όνομά τους».

Ο Κοσμάς Πολίτης (1888-1974) γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά από 2 έως 32 ετών έζησε στη Σμύρνη. Λίγο πριν από την Καταστροφή έφυγε για την Ευρώπη, όπου εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος. Το 1924 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Από το 1942 βιοποριζόταν ως μεταφραστής. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε στα 42 του χρόνια («Λεμονοδάσος») και η συγγραφική του αξία αναγνωρίστηκε αμέσως. Το έργο του, αν και ευάριθμο (5 μυθιστορήματα, μία συλλογή με νουβέλες, μερικά διηγήματα και ένα θεατρικό έργο) τον κατέταξε στους κορυφαίους συγγραφείς της λογοτεχνικής γενιάς του 1930.

Μαζί

Νίκησε τον φόβο

Ενας πρακτικός οδηγός δράσης 21 ημερών για να μετατρέψετε τον φόβο σε σύμμαχό σας

Εξερευνήστε τον εσωτερικό σας κόσμο και καταπολεμήστε το άγχος, την αγωνία, τις φοβίες.

Αγωνία, φοβία, άγχος, φόβοι… Ο φόβος υπάρχει παντού και παρουσιάζεται με διάφορους τρόπους. Οταν είναι υπερβολικός, μπορεί να περιορίσει ή να εμποδίσει τελείως όλα όσα θέλουμε να κάνουμε. Ο φόβος βάζει σε δοκιμασία τα θεμέλια της προσωπικότητάς μας: «Τι είναι αυτό που υπάρχει μέσα μου και φοβάται;»
Εξερευνώντας όμως τον εσωτερικό σας κόσμο, μπορείτε να βρείτε και να αμφισβητήσετε τις παγίδες πολλών υπόγειων φόβων.
Οι συγγραφείς του βιβλίου και έμπειροι ψυχοθεραπευτές, Marie-France και Emmanuel Ballet de Coquereaumont, σας προτείνουν ένα προσωπικό πρόγραμμα 21 ημερών για να μετατρέψετε τον φόβο σε σύμμαχό σας:
– Παρουσιάζουν ένα καινοτόμο και δοκιμασμένο πρόγραμμα.
– Αποκρυπτογραφούν πάνω από είκοσι τέσσερις φόβους.
– Δίνουν παραδείγματα στα οποία θα αναγνωρίσετε κάτι από τον εαυτό σας.
– Προτείνουν απλές και αποτελεσματικές ασκήσεις για να διευκολύνουν την πορεία σας.
– Χρησιμοποιούν σχήματα και εικόνες για να καταλάβετε και να αφομοιώσετε τα βασικά σημεία του βιβλίου.

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25
(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: «Στου Χατζηφράγκου»: €1,25 και «Νίκησε τον φόβο»: €1,00)