H γερμανική παραγωγή του ριάλιτι παιχνιδιού Big Brother αποκάλυψε στους συμμετέχοντες παίκτες το εύρος της επιδημίας του κοροναϊού, καθώς τους το είχε αποκρύψει για μεγάλο διάστημα προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των τηλεθεατών.

Ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός Sat.1 προγραμμάτισε ειδικό πρόγραμμα προκειμένου να ενημερώσει τους 14 παίκτες, οι οποίοι έχουν παραμείνει σε άγνοια για το τι συμβαίνει στον έξω κόσμο, εθελούσια έγκλειστοι για πάνω από έναν μήνα σε εάν σπίτι στην Κολονία, όπου η παραμικρή λεπτομέρεια από την προσωπική τους ζωή καταγράφεται και προβάλλεται.

Η απόφαση να τους ενημερώσουν, » η οποία ελήφθη σε συνεννόηση με τις οικογένειές τους», λήφθηκε μετά τις διαμαρτυρίες του κοινού της εκπομπής, που είναι της γνώμης πως οι παίκτες οφείλουν να είναι ενήμεροι για τη βαρύτητα της επιδημίας.

Όταν ξεκίνησε το παιχνίδι, στις αρχές Φεβρουαρίου, η επιδημία του κορονοϊού ήταν ακόμη περιορισμένη στην πόλη Ουχάν της Κίνας.

Έως τώρα, η εταιρεία παραγωγής και το δίκτυο προφασίζονταν τους κανονισμούς του παιχνιδιού, που θεωρείται πρωτοπόρο στα ριάλιτι για πάνω από 20 χρόνια: οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι εντελώς αποκομμένοι από οποιαδήποτε πληροφορία έρχεται από τον έξω κόσμο.

Με μόνη εξαίρεση τον θάνατο, ή ατυχήματα προσφιλών ανθρώπων τους. Επίσης απαγορεύεται και στους νεοεισερχόμενους, στις αρχές Μαρτίου, να ενημερώσουν για τον κορονοϊό τους άλλους ενοίκους του απόμονωμένου σπιτιού.

Η τακτική αυτή είναι όλο και πιο δύσκολο να τηρηθεί, καθώς η επιδημία του κοροναϊού έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στη Γερμανία, η οποία απαριθμεί 6.000 κρούσματα και 13 νεκρούς.

Επιπλέον, το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που φιλοξενεί το σπίτι, είναι μία από τις δεινότερα πληγείσες περιοχές, με 1.500 επίσημα κρούσματα και πέντε νεκρούς.

Στην ιστοσελίδα του Big Brother στο Facebook, χιλιάδες τηλεθεατές έσπευσαν να επαινέσουν το δίκτυο για την απόφασή του, εκφράζοντας την ελπίδα να μην πανικοβληθούν οι παίκτες από τα άσχημα νέα.

Η στιγμή της αλήθειας

Όλο αυτό το διάστημα, οι τηλεθεατές έβλεπαν πως ενώ οι συνομιλίες σε όλη τη Γερμανία, όπως και αλλού, περιστρέφονταν κυρίως για τον ιό, οι συζητήσεις των διαγωνιζόμενων επικεντρώνονταν σε άλλα θέματα, όπως οι οικιακές εργασίες και τα σεξουαλικά τους ενδιαφέροντα.

Έχοντας περάσει εβδομάδες αποκομμένοι από τον έξω κόσμο, οι διαγωνιζόμενοι της γερμανικής βερσιόν του Big Brother ενημερώθηκαν για την κρίση που είναι σε εξέλιξη, σε ένα επεισόδιο που μεταδόθηκε ζωντανά το βράδυ της Τρίτης.

Συνοδευόμενος από έναν γιατρό, ο παρουσιαστής Γιόχεν Σροπ  σήκωσε το πέπλο σιωπής που είχε απλωθεί πάνω από τους παίκτες για το κοσμοϊστορικό  γεγονός, δίνοντας στους συμμετέχοντες του ριάλιτι τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήσεις και να παρακολουθήσουν τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα από τους δικούς τους ανθρώπους.

Μιλώντας πίσω από γυάλινοι προστατευτικό, ο οικοδεσπότης του «Big Brother», εξήγησε ότι «μια ασθένεια που ονομάζεται COVID-19 είχε εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο» και «έφτασε στην Ευρώπη».

Οι διαγωνιζόμενοι είδαν στη συνέχεια βίντεο ειδήσεων με πρόσφατα γεγονότα, με πλάνα εγκαταλελειμμένων δρόμων στην Ιταλία και τη Γερμανία.

Οι περισσότεροι από τους διαγωνιζόμενους παρακολούθησαν σοκαρισμένοι και δεν μιλούσαν καθόλου. Μερικοί ξέσπασαν σε δάκρυα.

Σκουπίζοντας τα δάκρυά της, η 26χρονη παίκτρια Michelle, εξήγησε ότι επειδή εργάστηκε ως νοσοκόμα για ηλικιωμένους, ανησυχεί ιδιαιτέρως για τους ασθενείς της.

Ένας άλλος, ο οποίος εργάζεται ως μπάρμαν, εξέφρασε την ανησυχία του για το τι μπορεί να σημαίνει ο ιός για την οικονομία της χώρας.

Μετά από ένα διάστημα με ερωτήσεις και απαντήσεις από τους παίκτες, όλοι έλαβαν βίντεο με μηνύματα από τους αγαπημένους τους που τους έλεγαν ότι είναι υγιείς και κάλεσαν τους συγκατοίκους να μην εγκαταλείψουν το παιχνίδι.

Η Τζίνα, μια από τις παίκτριες άκουσε μια φίλη να της λέει ότι «δεν χάνει τίποτα, επειδή όλα τα κλαμπ και τα μπαρ είναι κλειστά». Η σύντροφος άλλου διαγωνιζόμενου, τον προέτρεψε να παραμείνει στο σπίτι. Ήταν «η καλύτερη καραντίνα που υπάρχει» είπε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο:

https://youtu.be/eMRvOiYoR6A