Η αυτοπειθαρχία και ο έλεγχος του εαυτού μας είναι τα βασικά μαθήματα που μας διδάσκει, ο Κρόνος για να ανταπεξέλθουμε στην ροή της ζωής, αφού έχουμε οπλιστεί με δύναμη και σθένος.

Ο εξεταστής στο μάθημα της ζωής, ο Κρόνος, μας δοκιμάζει όσον αφορά στους νόμους της ζωής, τις αυστηρές ιεραρχίες, την απαράβατη δομή.

Συμβολίζει την διάρκεια, την πειθαρχία, τη σκληρότητα και την ωρίμανση.

Μέσα στα δύσβατα μονοπάτια της ζωής, επιβάλει στο ανθρώπινο είδος τη διαπαιδαγώγηση της ψυχής και τη συμμόρφωση μέχρι τα βαθιά γεράματα.

O Κρόνος είναι ο κυρίαρχος του πεπρωμένου, συμβολίζει αυτό που πρέπει να φέρουμε σε πέρας, ώστε να προχωρήσει η ζωή μας.

Η αυτοπειθαρχία είναι το βασικό μέσο με το οποίο πορευόμαστε, αλλιώς θα υπάρξει αποτυχία του σκοπού. Απαιτεί από εμάς ξεκάθαρους κανόνες και δομές, καθώς και την τήρηση των νόμων και κανόνων.

O Κρόνος είναι ο αυστηρός δάσκαλος, που μας διδάσκει το μάθημά μας πολύ καλά, ενώ η ενέργειά του λειτουργεί περιοριστικά και πιεστικά. Ειδικά όταν αντιστεκόμαστε! Επίσης, θεωρείται και αφέντης του χρόνου.

Μας οδηγεί σε μια απομόνωση και μας δίνει το αίσθημα της εγκατάλειψης. Μέσα σε αυτές τις καταστάσεις, ο συνειδητοποιημένος άνθρωπος θα στραφεί μέσα του και θα καταλάβει το νόημα της αποστολής, την οποία καλείται να εκπληρώσει.

Ο Κρόνος μισεί την ανυπομονησία. Άνθρωποι που βιάζονται και τρέχουν με χίλια, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν το φυσικό και κοσμικό ρυθμό κάποιων πραγμάτων, σκοντάφτουν, καθυστερούν, αναλώνονται και παγιδεύονται, διαιωνίζοντας τις ίδιες αποτυχίες. Μας δοκιμάζει μέσα από την καθημερινότητα και τη σκληρή πραγματικότητα, βάζοντας περιορισμούς και προκλήσεις. Όλα αυτά όμως, όχι τυχαία και σαδιστικά, αλλά με το σκοπό της σοφίας και της εμπειρίας, σαν κέρδος των ταλαιπωριών.

Ταυτόχρονα, συμβολίζει την δυνατή φιλοδοξία και την αποφασιστικότητα. Σε ωροσκόπια που κατέχει κυρίαρχη θέση, θωρακίζει με δύναμη, ανθεκτικότητα και επιμονή, με σκοπό το επίπονο ανέβασμα της κοινωνικής σκάλας, την κατάκτηση της ιεραρχίας. Γι’ αυτό και κατέχει το αξίωμα του κυβερνήτη του Αιγόκερω και του δέκατου οίκου. Χωρίς αυτόν δε θα μπορούσαμε να εξελιχθούμε, δε θα υπήρχε δυναμική κίνηση.

H καρμική σημασία του Κρόνου

Στην καρμική αστρολογία παίζει εξέχοντα ρόλο, αφού η θέση του στο ωροσκόπιο φανερώνει το βάρος, με το οποίο ήρθαμε στη παρούσα ζωή, κουβαλώντας το από τη προηγούμενη, και μέσω ποιας διαδικασίας θα απαλλαγούμε από αυτό.

Τον Κρόνο δε μπορείς να τον ξεγελάσεις και να ξεφύγεις, χωρίς να πάρεις το μάθημά σου! Δεν ξεχνά ποτέ, δεσπόζει πάνω στα καρμικά μαθήματα της ζωής και συχνά θεωρείται τιμωρός. Αλλά στην ουσία, είναι οι δικές μας επιλογές και οι επιπόλαιοι τρόποι ζωής, που μας καθιστούν άξιους της τιμωρίας του. Είναι όμως και λυτρωτής, εφόσον κάποιος αναγνωρίσει τα λάθη και τις αδυναμίες του και αλλάξει ριζικά.

Ειδικά σε μοτίβα ζωής που επαναλαμβάνονται, με τα ίδια παρατράγουδα, τα ίδια εμπόδια και τις ίδιες αποτυχίες, θα πρέπει να εντοπίσουμε το μελανό σημείο και να αναλογιστούμε σοβαρά τι θα πρέπει να αλλάξουμε. Όπου χτίζουμε πρόχειρα, είτε αυτό είναι σχέσεις και οικογένεια, είτε εργασία, το οικοδόμημα αυτό θα καταρρεύσει. Όταν πέσει να μας πλακώσει, ο μη σκεπτόμενος άνθρωπος αναφέρεται στην εκδίκηση του θεού, τη δυσμένεια, το… κακό μάτι και την ατυχία!

Σε “γήινο” επίπεδο, αυτό της καθημερινότητάς μας, ο Κρόνος είναι οι νόμοι της πολιτείας, η ιεραρχία, το καθήκον, ο τομέας που βιώνουμε την άρνηση και την απόρριψη, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε απαλλαγμένοι το πεπρωμένο μας. Είναι ο φύλακας και άγρυπνος φρουρός! Προκειμένου για να λειτουργήσουμε ως κομμάτι της κοινωνίας, θα πρέπει να περάσουμε από περιορισμούς, αυστηρή κρίση και να προσαρμοστούμε στους θεσπισμένους επίγειους νόμους