Οι διοργανωτές του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision ψάχνουν να βρουν κάποια εναλλακτική λύση, μετά την ακύρωση του φετινού διαγωνισμού, κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά και υπό τη μορφή, ενός τηλεοπτικού σόου ή μέσω του διαδικτύου.

Ο φορέας (The European Broadcasting Union) που αποφάσισε  την ακύρωση του φετινού διαγωνισμού εξαιτίας της κρίσης από την εξάπλωση του κοροναϊού, δήλωσε ότι «εξετάζει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα, αλλά όχι κάποιο διαγωνισμό».

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πανδημίας του κοροναϊού ο διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision 2020, ακυρώθηκε με τους υπεύθυνους να αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί το 2021.

Παρόλο που μέχρι πρότινος η EBU, σε συνεργασία με τον δήμαρχο του Ρότερνταμ, υποστήριζε ότι δεν υπάρχει λόγος να ακυρωθεί η Eurovision και ότι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν στα μέσα Απριλίου, τα γεγονότα τους ανάγκασαν να αλλάξουν γνώμη.

Σε αυτό βεβαίως συνετέλεσαν τα μέτρα που λήφθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που κλείνουν τα σύνορα, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις καθώς και η ρητή απαγόρευση των συναθροίσεων, στην οποία προχώρησε και η ολλανδική κυβέρνηση.

Η επίσημη ανακοίνωση της EBU

Στην ανακοίνωσή της, η διοργανώτρια επιτροπή της EBU αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Με μεγάλη λύπη πρέπει να ανακοινώσουμε την ακύρωση του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2020 στο Ρότερνταμ.

Τις τελευταίες εβδομάδες διερευνήσαμε πολλές εναλλακτικές επιλογές για να επιτρέψουμε στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision να προχωρήσει. Ωστόσο, η αβεβαιότητα που δημιουργείται από την εξάπλωση του κοροναϊού σε όλη την Ευρώπη – και τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των συμμετεχόντων ραδιοτηλεοπτικών φορέων και των ολλανδικών αρχών – σημαίνει ότι η EBU έχει λάβει τη δύσκολη απόφαση που ορίζει ότι είναι αδύνατο να συνεχιστεί η ζωντανή διοργάνωση, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Είμαστε πολύ υπερήφανοι που ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision ενώνει ακροατήρια κάθε χρόνο, αδιάκοπα, για τα τελευταία 64 χρόνια και εμείς, όπως και τα εκατομμύρια των οπαδών σε όλο τον κόσμο, είμαστε εξαιρετικά λυπημένοι που δεν μπορεί να διεξαχθεί ο διαγωνισμός τον Μάιο.

Η EBU, η NPO, η NOS, η AVROTROS και η πόλη του Ρότερνταμ θα συνεχίσουν τη συζήτηση σχετικά με τη φιλοξενία του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision το 2021.

Θα ζητούσαμε από τους ανθρώπους να δείξουν υπομονή, καθώς εργαζόμαστε εν μέσω των συνεπειών αυτής της άνευ προηγουμένου απόφασης και αναμένουμε υπομονετικά περαιτέρω νέα τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Θα θέλαμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλη την ομάδα των διοργανωτών στην Ολλανδία και στα 41 μέλη που εργάστηκαν τόσο σκληρά για τον σχεδιασμό του φετινού διαγωνισμού.

Είμαστε όλοι συντετριμμένοι καθώς ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision δεν θα μπορέσει να διοργανωθεί τον Μάιο και γνωρίζουμε ότι ολόκληρη η οικογένεια της Eurovision, σε όλο τον κόσμο, θα συνεχίσει να παρέχει αγάπη και στήριξη ο ένας στον άλλο σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.».

Η ΕΡΤ εξέδωσε και αυτή με τη σειρά της ανακοίνωση για την ματαίωση της φετινής Eurovision.

«Με απόφαση της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δημοσίων Ραδιοτηλεοράσεων (EBU) ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας του κοροναϊού η διεξαγωγή του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision στο Ρότερνταμ.

«Αγαπητοί μας συνεργάτες και φίλοι,

Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουμε τη ματαίωση της φετινής Eurovision στο Ρότερνταμ.

Τις τελευταίες εβδομάδες επεξεργαστήκαμε πολλά εναλλακτικά σχέδια με στόχο τη διεξαγωγή του φετινού διαγωνισμού, όμως η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από τη διασπορά του COVID-19 στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τα μέτρα ασφαλείας που έχουν επιβληθεί τόσο από τις αρχές της Ολλανδίας, όσο και τις κυβερνήσεις των χωρών που συμμετέχουν, οδήγησαν την EBU στη δύσκολη απόφαση να μην προχωρήσει στη διεξαγωγή της Eurovision 2020 όπως σχεδιαζόταν.

Η EBU, το NPO, το NOS, το AVROTROS και οι αρχές του Ρότερνταμ συνεχίζουν τις συζητήσεις για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού το 2021.
Κατανοούμε την απογοήτευσή σας αυτή τη στιγμή, και ενώ επεξεργαζόμαστε τις εξελίξεις που προκύπτουν από την πρωτοφανή αυτή απόφαση, σας ζητάμε την υπομονή σας μέχρι να έχουμε νεότερα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

Η ΕΡΤ έχει ήδη αξιολογήσει ως πολύ θετικό τον τρόπο με τον οποίο έγινε δεκτή από το ελληνικό, αλλά και το ευρωπαϊκό κοινό η φετινή επιλογή της ταλαντούχου Στεφανίας Λυμπερακάκη, όπως βέβαια και τη συνεργασία που είχε μαζί της.

Πρόθεσή της ΕΡΤ είναι η συνεργασία αυτή να συνεχισθεί και του χρόνου, αφού βέβαια γίνουν γνωστές και οι οριστικές αποφάσεις της EBU».

Στην επιστολή του προς τα μέλη της EBU, ο εκτελεστικός επόπτης του διαγωνισμού Jon Ola Sand, αναφέρει –μεταξύ άλλων– τα εξής: