Την πρώτη φορά που θα σας χαμογελάσει το μωρό σας, όλες οι άγρυπνες νύχτες, οι πρωινές ζαλάδες και το άγχος θα σας φανούν αμελητέα, αφού δεν υπάρχει τίποτα πιο γλυκό από το πρόσωπό του όταν γελάει. Το χαμόγελό του παράλληλα είναι ένα ευπρόσδεκτο σημάδι των διαρκώς εξελισσόμενων κοινωνικών του δεξιοτήτων.

Πότε θα χαμογελάσει για πρώτη φορά;

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι τα χαμόγελα του νεογέννητου βρέφους πιθανότατα να οφείλονται σε αέρια, μέχρι τουλάχιστον να κλείσει τον πρώτο του μήνα. Πράγματι, είναι αλήθεια. Ωστόσο, τα νεογέννητα μωρά ενδέχεται να χαμογελάσουν και για άλλους λόγους: επειδή κοιμούνται, επειδή αισθάνονται άνετα και ικανοποιημένα ή επειδή χαλαρώνουν. Πριν ακόμα σας χαμογελάσει για πρώτη φορά, το μωρό σας θα κάνει αρκετές προσπάθειες, εξερευνώντας πώς ακριβώς λειτουργεί και κινείται το στόμα του. Το πρώτο «αληθινό» κοινωνικό του χαμόγελο πιθανότατα να εμφανιστεί κάποια στιγμή μεταξύ των τεσσάρων και έξι εβδομάδων. Πιθανότατα να χαμογελάσει σε κάποιο ιδιαίτερα γνώριμο πρόσωπο όπως την μαμά ή τον μπαμπά. Θα καταλάβετε ότι είναι «αληθινό» γιατί θα χαμογελάει όλο του το πρόσωπο.

Πώς θα το ενθαρρύνω να χαμογελάσει;

Ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρύνετε το μωρό σας είναι να του χαμογελάτε, να το αγκαλιάζετε, να παίζετε μαζί του και να του μιλάτε συχνά. Δεν γίνεται να το κακομάθετε ενώ πολυάριθμες έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα μωρά που δέχονται από νωρίς γονική φροντίδα και στοργή, αναπτύσσονται ταχύτερα και είναι πιο κοινωνικά. Οπότε αν δεν μπορείτε να περιμένετε το πρώτο του χαμόγελο, αγκαλιάστε το και χαμογελάστε του, αφού σύντομα θα σας το ανταποδώσει.

Κι αν δεν χαμογελάει;

Ακριβώς όπως ορισμένοι ενήλικες χαμογελούν πιο γρήγορα, εντονότερα ή και πιο συχνά από άλλους, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα μωρά. Αν το μωρό σας κλείσει το πρώτο του μήνα και δεν σας έχει χαμογελάσει, μην ανησυχήσετε. Αυτό το πρώτο «πραγματικό» χαμόγελο μπορεί να αργήσει να έρθει, αφού ενδέχεται να εμφανιστεί σε κάποια μωρά από την τέταρτη εβδομάδα έως και τον τέταρτο μήνα. Εξοπλιστείτε με υπομονή, χαμογελάστε του πολύ και αργά ή γρήγορα θα χαμογελάσει.

Τι ακολουθεί μετά το πρώτο του χαμόγελο;

Σχεδόν την ίδια περίοδο που το μωρό σας χαμογελάσει για πρώτη φορά, πιθανότατα θα ξεκινήσει να εξερευνά τους ήχους που μπορεί να κάνει με το στόμα και την γλώσσα του, οπότε είναι λογικό να ακούσετε τα πρώτα του μουρμουρίσματα. Με την πάροδο του χρόνου, τα μουρμουρίσματα αυτά θα διαδεχθούν το πρώτο του γέλιο.