Έμφυτη τάση των παιδιών, ειδικά κατά την νηπιακή ηλικία, είναι να εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους, αγγίζοντας οτιδήποτε βρεθεί στο πέρασμά τους, καθώς θέλουν να επεξεργαστούν τα αντικείμενα που βλέπουν. Πολλές είναι οι προσπάθειες των γονιών, από την άλλη, να περιορίσουν τις κινήσεις των παιδιών με στόχο να διατηρηθούν καθαρά και ασφαλή. Για τα μικρά παιδιά, ωστόσο, το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους με ελευθερία κινήσεων όχι μόνο τα βοηθά να εξερευνήσουν αλλά συμβάλλει και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι σημαντικό, όμως, να βρεθεί μια χρυσή τομή που να περιλαμβάνει την εξερεύνηση αλλά και την ασφάλεια. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε ακολουθώντας πάντα τον κανόνα, που μας υπαγορεύει να πλένουμε τα χέρια μας.

Γιατί είναι σημαντικό;

Το πλύσιμο των χεριών αποτελεί μία από τις συνήθειες υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε, καθώς είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να αποφύγουμε τις μολύνσεις από διάφορα μικρόβια ή παθογόνους μικροοργανισμούς. Μην ξεχνάμε ότι αυτήν την στιγμή αποτελεί το βασικότερο μέτρο για να προστατευθούμε ενάντια στον νέο κοροναϊό. Ως γονείς, θα ήταν καλό να διδάξετε στο παιδί ότι το πλύσιμο των χεριών είναι εξίσου σημαντικό με το μπάνιο αλλά και με το πλύσιμο των δοντιών. Πώς μπορούμε λοιπόν, να βοηθήσουμε το παιδί να το εντάξει στην ρουτίνα του;

Πλένουμε τα χέρια τραγουδώντας

Αφού εξηγήσουμε στα παιδιά γιατί είναι σημαντικό να πλένουμε τα χέρια μας, πιθανότατα να είναι ενθουσιασμένο, καθώς θα συνειδητοποιήσει ότι θα μπορεί να προστατευθεί. Ωστόσο, η διαδικασία μπορεί να φανεί ιδιαίτερα μεγάλη στα παιδιά, αφού περιλαμβάνει το βρέξιμο των χεριών με νερό, έπειτα με σαπούνι, το διάστημα που θα τα τρίψει καλά, εκείνο που θα τα καθαρίσει με νερό και έπειτα θα τα στεγνώσει. Για να μην βαρεθεί λοιπόν το παιδί και βιαστεί παραλείποντας βήματα της διαδικασίας, δοκιμάστε να τραγουδήσετε μαζί, οποιοδήποτε τραγούδι του αρέσει για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζει και το ίδιο πόσο χρόνο θα πρέπει να αφιερώσει.

Δημιουργήστε μια ρουτίνα

Οι σημαντικότερες στιγμές που θα ήταν καλό το παιδί να μάθει το παιδί να πλένει τα χέρια του είναι πριν το φαγητό του ή πριν βοηθήσει στην προετοιμασία του φαγητού, αφού χρησιμοποιήσει το μπάνιο και αφού βήξει ή φτερνιστεί. Επιπλέον θα ήταν καλό να πλένει τα χέρια του αφού τελειώσει το παιχνίδι με τους φίλους του, αφού αγγίξει σκουπίδια ή αφού χαϊδέψει ένα κατοικίδιο. Επίσης καλό, θα ήταν να συνηθίσει από νωρίς να πλένει τα χέρια του μόλις γυρίσει στο σπίτι, καθώς έτσι θα διώξει τα μικρόβια που ενδεχομένως να μεταφέρει από έξω.