Ένα νέο φάρμακο για πνευμονική ίνωση που άρχισε να αναπτύσσεται πριν από λίγα χρόνια από την ερευνητική ομάδα του τμήματος Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, υπόσχεται θεραπεία κάποιων συμπτωμάτων του κοροναϊού.

Η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση αποτελεί μια δυνητικά θανατηφόρο νόσο των πνευμόνων, αγνώστου αιτιολογίας, που χαρακτηρίζεται από αντικατάσταση του φυσιολογικού πνεύμονα από καταστρεπτικές ουλές και εμφανίζει πρόγνωση δυσμενέστερη από εκείνη του καρκίνου του πνεύμονα.

Στην πνευμονική ίνωση το φάρμακο που ονομάζεται sobetirome,  μιμείται τις επιδράσεις της θεραπείας με θυρεοειδή ορμόνη, που θεραπεύει τις ουλές και βελτιώνει τη λειτουργία των κυττάρων στους πνεύμονες – αλλά δεν έχει τις τοξικές επιδράσεις της θυρεοειδούς ορμόνης στην καρδιά και στους σκελετικούς μύες.

«Αποτελεσματικό στα πειραματόζωα»

Η ερευνητική ομάδα του Yale  με επικεφαλής τον πνευμονολόγο Naftali Kaminski, ανακάλυψε πρόσφατα ότι το sobetirome, ίσως μπορεί να προλάβει και να θεραπεύσει το  σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσφορίας (ARDS).

Το ARDS είναι συχνό σε ασθενείς με COVID-19, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους, και μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατο.

«Ήταν εκπληκτικό το πόσο αποτελεσματικό ήταν το sobetirome στα ποντίκια, που χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα», είπε ο κ. Kaminski

Το φάρμακο δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη στους ανθρώπους, αλλά ο Kaminski πρόσθεσε ότι μόλις η ομάδα του εξασφαλίει την χρηματοδότηση που χρειάζεται, μπορεί να αρχίσει γρήγορα κλινικές δοκιμές και να λάβει την έγκριση της FDA.

Ελπίδες για τη θεραπεία του κοροναϊού

Σύμφωνα με τον Kaminski, ο COVID-19 έχει μια «περίοδο επώασης», πριν οι ασθενείς αρχίσουν να παρουσιάζουν δύσπνοια, μείωση στα επίπεδα οξυγόνου και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Εσωτερικά, αυτό που συμβαίνει στο σώμα είναι γνωστό ως «καταιγίδα κυτοκίνης», είπε, ένας τρόπος με τον οποίο οι επιστήμονες περιγράφουν μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που οδηγεί στο να μπεί υγρό τους πνεύμονες επιταχύνοντας τον θάνατο των ασθενών.

Το φάρμακο sobetirom, παρεμβάλλεται σε αυτή την «καταιγίδα κυτοκίνης», σύμφωνα με τον επιστήμονα.

«Τι γίνεται αν μπορούμε να επωφεληθούμε από την περίοδο παρακράτησης του COVID-19, να προστατέψουμε τα κύτταρα και να αποτρέψουμε το ARDS;», διερωτάται ο κ. Kaminski.

Κλινικές δοκιμές

Ο ίδιος και άλλοι ερευνητές αναζητούν χρηματοδότηση για κλινικές δοκιμές με ασθενείς υψηλού κινδύνου COVID-19, τόσο στο νοσοκομείο Yale New Haven όσο και στην Ελλάδα, όπου συνεργάζονται με τον κ. Αργύριο Τζουβελέκη, πρώην μεταδιδακτορικό συνεργάτη στο Yale και αναπληρωτή καθηγητή πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

«Το sobetirom, έχει ήδη δοκιμαστεί σε ανθρώπους,  και είναι ήδη γνωστό ότι είναι ασφαλές. Αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης του φαρμάκου για τον κοροναϊό», δήλωσε ο κ. Kaminski.

Το Yale διαθέτει άφθονες ποσότητες φαρμάκου για δοκιμές.

Πηγή : Yale news