Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις και ανακαλύψτε αν όντως γνωρίζετε τι κάνετε όσον αφορά την περιποίησή σας και αν παρέχετε στο δέρμα σας τη φροντίδα που του αξίζει.

1. Πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 1,9 λίτρα νερό καθημερινά για να διατηρούμε το δέρμα μας ενυδατωμένο.

α) Σωστό

β) Λάθος

Σωστή απάντηση: α. Τουλάχιστον 1,9 λίτρα χρειάζονται για την επαρκή εσωτερική ενυδάτωση της επιδερµίδας.

2. Ενα καυτό ντους είναι ιδανικό για να καθαρίσουμε σε βάθος τους πόρους και να χαρίσουμε λάμψη στο δέρμα.

α) Σωστό

β) Λάθος

Σωστή απάντηση: β. Τα μεγάλης διάρκειας καυτά ντους ή αφρόλουτρα είναι επιζήμια για την υγεία της επιδερμίδας γιατί αφαιρούν τα φυσικά έλαιά της και κατ’ επέκτασιν τη λάμψη της. Η καταλληλότερη θερμοκρασία νερού για το ντους είναι ελαφρώς ζεστή ή χλιαρή.

3. Οι λιπαρές επιδερμίδες δεν χρειάζονται επιπλέον ενυδάτωση.

α) Σωστό

β) Λάθος

Σωστή απάντηση: β. Κάθε τύπος επιδερμίδας χρειάζεται ενυδάτωση. Απλώς η λιπαρή θέλει μια ελαφριά, oil-free σύνθεση.

4. Δεν βάζουμε κανένα καλλυντικό αν έχουμε έκζεμα, γιατί θα εντείνουμε τη φαγούρα και την ξηροδερμία.

α) Σωστό
β) Λάθος

Σωστή απάντηση: β. Οσοι έχουν έκζεμα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κοινά σαπούνια, ωστόσο υπάρχει μια πληθώρα εξειδικευμένων καλλυντικών που βελτιώνουν την κατάσταση, όπως καθαριστικά χωρίς σαπούνι και ενυδατικές κρέμες.

5. Η ζώνη Τ αποτελείται από το σαγόνι, τη μύτη και το μέτωπο.

α) Σωστό

β) Λάθος

Σωστή απάντηση: α. Οσοι έχουν μεικτό τύπο επιδερμίδας θα έχουν σίγουρα αντιληφθεί ότι οι συγκεκριμένες περιοχές παρουσιάζουν αυξημένη λιπαρότητα σε σχέση με άλλα σημεία του προσώπου.

6. Είναι σημαντικό να φοράμε πάντα αντηλιακό, χειμώνα-καλοκαίρι, ακόμα και αν έχει συννεφιά.

α) Σωστό

β) Λάθος

Σωστή απάντηση: α. Ακόμα και αν έχει συννεφιά, το δέρμα απορροφά ως και το 40% της ηλιακής ακτινοβολίας. Γι’ αυτό το αντηλιακό είναι απαραίτητο κάθε μέρα που βγαίνουμε από το σπίτι.

7. Τι είναι η ρετινόλη;

α) Βιταμίνη

β) Οξύ

Σωστή απάντηση: α. Είναι μια άλλη ονομασία της βιταμίνης Α.

8. Πώς λέγεται ο παράγοντας που ευθύνεται για το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών, αλλά και για το μαύρισμα από τον ήλιο;

α) Επιδερμίδα

β) Δέρμα

γ) Μελανίνη

Σωστή απάντηση: γ. Η μελανίνη είναι η χρωστική ουσία που παράγουν τα μελανοκύτταρα και δίνει χρώμα στην επιδερμίδα και τα μαλλιά. Οι σκουρόχρωμοι άνθρωποι έχουν περισσότερη μελανίνη από ό,τι οι ξανθοί.

9. Προφέρετε σωστά το παρακάτω οξύ:

α) Γλυκολικό

β) Γλικολεϊκό

Σωστή απάντηση: α. Το γλυκολικό οξύ είναι μια φυσική χημική ένωση που βρίσκεται σε κάποια ζαχαροκάλαμα. Χρησιμοποιείται για τα χημικά πίλινγκ και βοηθά στη βελτίωση της υφής της επιδερμίδας, φωτίζει συνολικά τον τόνο της ενώ μειώνει τις δυσχρωμίες. Η άλλη, λιγότερο γνωστή ονομασία του, είναι υδροξυαιθανικό οξύ. Μικρότερη ποσότητα γλυκολικού οξέος μπορεί να περιέχουν καλλυντικά όπως κρέμες, μάσκες, οροί.

10. Πώς ονομάζονται τα λευκά σπιθουράκια που εμφανίζονται γύρω από τα μάτια;

α) Ακμή

β) Ελιές

γ) Κεγχρίο

Σωστή απάντηση: γ. Το κεγχρίο είναι μια μικρή λευκή ή υπόλευκη κύστη που οφείλεται στη συσσώρευση κερατίνης, της πρωτεΐνης που βρίσκεται στο δέρμα, στα μαλλιά και στα νύχια. Το κεγχρίο εμφανίζεται είτε μεμονωμένα είτε σε συστάδα σε περιοχές του προσώπου όπως τα μάτια, τα ζυγωματικά ή τη μύτη.

11. Ως τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ροδόνερο

α) Ξεβαφτικό μακιγιάζ

β) Τονωτική λοσιόν

γ) Και τα δύο

Σωστή απάντηση: β. Είναι μια εξαιρετική φυσική τονωτική λοσιόν, που συσφίγγει, ενυδατώνει και αναζωογονεί το ώριμο ή κουρασμένο δέρμα.

12. Ποια είναι η σωστή ονομασία του παρακάτω περιποιητικού οξέος

α) Φυλικό

β) Φερουλικό

Σωστή απάντηση: β. Είναι ένα φυσικό ισχυρό αντιοξειδωτικό, ισχυρότερο από τις βιταμίνες C, E και β-καροτένιο. Οταν όμως συνδυάζεται με αυτά στις καλλυντικές συνθέσεις, πολλαπλασιάζει την ισχύ τους.