Αρχικά την είπαν «χρυσό μήλο», «μήλο της αγά­πης» και «ροδάκινο του λύκου». Πλούσια σε γεύση, αλλά και σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, η ντομάτα δε λείπει σχεδόν ποτέ από το σπίτι μας.

Τι γίνεται όμως όταν μερικές ντομάτες έχουν ξεχαστεί στο ψυγείο μας και πλέον δεν είναι κατάλληλες για τη σαλάτα μας; Προτού αρχίσουν οι μύκητες της αποσύνθεσης (εκείνα τα άσπρα χνουδωτά σημάδια πάνω στα λαχανικά) να κάνουν την εμφάνισή τους, πρέπει να αναλάβουμε εμείς δράση.

3 τρόποι να αξιοποιήσετε τις ώριμες ντομάτες

1. Ο πιο απλός, κλασικός και πεντανόστιμος τρόπος είναι να τρίψετε τη ντομάτα στον τρίφτη και να φτιάξετε τη δική σας κόκκινη σάλτσα για μακαρόνια. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε μια πρέζα ζάχαρη για να μειωθεί η οξύτητα της ντομάτας.

2. Η ώριμη ντομάτα με τον πηχτό και πλούσιο πολτό είναι ιδανική για να χαρίσει γεύση στο παξιμάδι. Αν μάλιστα έχετε και κάπαρη, θα ετοιμάσετε τον πιο νόστιμο ντάκο για βραδινό.

3. Μόλις 3 ώριμες ντομάτες είναι αρκετές για να φτιάξετε την πιο δροσερή σούπα, που δεν είναι άλλη από την Γκασπάτσο. Φτιάχνεται με ντομάτες, σκόρδο, ελαιόλαδο και ξίδι, ενώ καμιά φορά προστίθεται τριμμένο ψωμί.