Του Dr. Δημήτρη Γρηγοράκη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, PhD
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό αυτή τη χρονική περίοδο, ενόψει της φονικής πανδημίας του κορωναιού (COVID-19), από την ισχυρή θωράκιση του ανοσοποιητικού. Έχω κατ΄ επανάληψη επισημάνει ότι η διαμόρφωση των λειτουργιών του παρουσιάζει κατεξοχήν διατροφοεξαρτώμενο χαρακτήρα. Με βάση αυτήν τη παραδοχή, ειδικά διατροφικά συστατικά επιτελούν κομβικό ρόλο στην ρύθμιση της έκφρασης των απαντήσεων του ανοσοποιητικού.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η δήλωση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που δίνει τη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας, τη Δευτέρα 6 Απριλίου, ήταν άκρως διαφωτιστική και απολύτως συναφής με την παραπάνω άποψη. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι «ένας από τους λόγους που οι νέοι άνθρωποι μπορούν να νοσήσουν από κορωνοϊό είναι ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ίσως λειτουργεί πολύ καλά, αλλά σε κάποιους ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που κατακλύει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα δεν είναι ένα ηλικιωμένο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό, αλλά εκείνο που λειτουργεί πολύ έντονα». Μα ακριβώς στο σημείο αυτό εντοπίζεται η ανοσορρυθμιστική δράση της βιταμίνης D, η οποία συντελεί στη δημιουργία «έξυπνων» απαντήσεων από μέρους αυτού του θαυμαστού συστήματος. Επομένως, είτε ασθενές (ηλικιωμένοι, ανοσοκατασταλμένοι κλπ.), είτε ισχυρό (νεαρά άτομα) ένα ανοσοποιητικό, θα πρέπει να είναι πολύ καλά ρυθμισμένο.

Η προσβολή από τον κορωναιό (COVID-19) είναι μία ιογενής λοίμωξη του ανοσοποιητικού, η οποία συνήθως προκαλεί αναπνευστικές επιπλοκές με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο. Η λοίμωξη από τον κοροναϊό εκδηλώνεται συνήθως ως πνευμονία με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια. Σε αρκετές περιπτώσεις η λοίμωξη οδηγεί σε εμφάνιση επιπλοκών (Οξύ Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS), νεφρική ανεπάρκεια, πολυοργανική ανεπάρκεια, διαταραχές της πήξης, περικαρδίτιδα ή και θάνατο.

Όπως αναφέρθηκε, το ανοσοποιητικό είναι το σύστημα που αν βρεθεί σε αδυναμία βάλλεται και στη συνέχεια εφόσον ο ιός δεν βρίσκει αντίσταση προσβάλλει ζωτικά όργανα. Εδώ λοιπόν, η απάντηση των θρεπτικών συστατικών είναι κρίσιμης σημασίας. Το πρώτο και σημαντικότερο δεν είναι άλλο από τη «βιταμίνη του ήλιου», τη βιταμίνη D. Ως λιποδιαλυτή ουσία, διαδραματίζει κομβικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα και είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία του ανοσοποιητικού. Διάφορες έρευνες δείχνουν ότι η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης D, μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα υγιές κι έτσι να μπορεί να προστατεύσει και από αναπνευστικές διαταραχές. Η βιταμίνη D παρουσιάζει τόσο αντιφλεγμονώδεις, όσο και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες και είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργοποίηση των αμυντικών συστημάτων.

Τα χαμηλά επίπεδά της βιταμίνης D έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης, του άσθματος και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, καθώς και των ιογενών και βακτηριακών αναπνευστικών λοιμώξεων. Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση και μεταανάλυση που δημοσιεύθηκε σε ένα από τα εγκυρότερα περιοδικά στον κόσμο, στο BMJ, (British Medical Journal) και περιλάμβανε 11.321 άτομα από 14 χώρες έδειξε ότι η λήψη βιταμίνης D μείωσε τον κίνδυνο οξείας αναπνευστικής λοίμωξης (ARI) κατά τουλάχιστον 12%. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που φροντίζουν την ισορροπία του ανοσοποιητικού όπως είναι η «αντιοξειδωτική» βιταμίνη Ε, η οποία εξουδετερώνει την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών. Επιπλέον, τα ω-3 λιπαρά (EPA και DHA) δημιουργούν μία σημαντική αντιφλεγμονώδη ασπίδα στον οργανισμό.

Για την κάλυψη όλων παραπάνω κομβικών συστατικών, την απάντηση προσφέρει εμπεριστατωμένα το μουρουνέλαιο, το οποίο ήδη από τη δεκαετία του 1960 είναι γνωστό για τις ανοσοπροστατευτικές του ιδιότητες. Περιλαμβάνει τον ιδιαίτερο συνδυασμό βιταμίνης D με τα ω-3 λιπαρά και μάλιστα σε απόλυτα βιοδιαθέσιμη μορφή. Επίσης, παρούσες σε αυτό είναι οι Βιταμίνες Ε και Α. Λάβετε υπόψιν ότι έχει ιδιαίτερη σημασία το μουρουνέλαιο που αγοράζετε να είναι υψηλής ποιότητας. Ευτυχώς υπάρχει στη χώρα μας μουρουνέλαιο εξαιρετικής ποιότητας, παρασκευασμένο μέσα σε 24 ώρες από την αλίευση της μουρούνας και με προδιαγραφές καθαρότητας κατά πολύ αυστηρότερες από εκείνες (ήδη αυστηρές) που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνοψίζοντας, το μουρουνέλαιο εξαιτίας του μοναδικού συνδυασμού θρεπτικών συστατικών που περιέχει, συμβάλει απόλυτα στην προαγωγή της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, η επιστημονική έρευνα υπογραμμίζει ότι εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας του σε βιταμίνη D και ω-3 λιπαρά, μπορεί να προστατεύει και από τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Άρα είτε για την μείωση του κινδύνου νόσησης, είτε για τον περιορισμό ανάπτυξης σοβαρών επιπλοκών που σχετίζονται με τον COVID-19, η λύση είναι μία και λέγεται μουρουνέλαιο.