Τα νήπια δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Από τη μία πλευρά, όταν ξεσπάνε θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι κάνουν το καλύτερο που μπορούν και να δείχνουμε υπομονή. Από την άλλη, είναι δική μας δουλειά να τους μάθουμε πώς μπορούν να τα διαχειρίζονται καλύτερα, ώστε να μην παρασύρονται από αυτά. Έτσι θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν καλύτερα όποια δυσκολία και αν συναντήσουν μεγαλώνοντας.

Πείτε τα πράγματα με το όνομά τους

Ένας από τους λόγους που τα παιδιά αντιδρούν κάπως… δραματικά, είναι το γεγονός ότι δεν αντιλαμβάνονται ακριβώς τι τους συμβαίνει όταν έρχονται αντιμέτωπα με έντονα συναισθήματα. Δώστε τους τις κατάλληλες λέξεις και τα εργαλεία που χρειάζονται, λέγοντάς τους «Καταλαβαίνω ότι έχεις θυμώσει που σου πήραν το παιχνίδι. Πώς νιώθεις το σώμα σου αυτή τη στιγμή;». Έτσι, του δίνετε την ευκαιρία να καταλάβει ότι όταν, για παράδειγμα, νιώθει πως τρέμει ή ζεσταίνεται ξαφνικά, αυτό οφείλεται στον θυμό που νιώθει.

Δημιουργήστε εναλλακτικές

Ρωτήστε το τι θα μπορούσε να κάνει για να νιώσει καλύτερα και προτείνετέ του και εσείς κάποιες πιθανές λύσεις. Για παράδειγμα, όταν αισθανόμαστε θυμό, παίρνουμε λίγο χρόνο για να ηρεμήσουμε και μετά γυρνάμε στα άλλα παιδάκια.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Αντιμετωπίζοντας οι ίδιοι με ψυχραιμία και χιούμορ τις αναποδιές, μαθαίνετε στο παιδί ότι ακόμη και αν κάτι μας εκνευρίσει, δεν αξίζει να αναλωνόμαστε σε αυτό.

Κρατήστε χαμηλούς τόνους

Μπορεί το ξέσπασμά του να διακόπτεται προσωρινά όταν του φωνάζετε, όμως έτσι του μαθαίνετε πως η ένταση είναι μονόδρομος για τη διαχείριση των πραγμάτων που μας ενοχλούν. Τις φορές που δεν καταφέρνετε να αυτοσυγκρατηθείτε, μην ξεχάσετε να ζητήσετε συγγνώμη και να εξηγήσετε τους λόγους που καταλήξατε να φωνάζετε.