Αισιόδοξα είναι τα νέα από τους ερευνητές του Medical Center του Πανεπιστημίου του Pitssburgh (UMPC), καθώς διαπίστωσαν ότι η δραστικότητα του νέου κοροναϊού φαίνεται να εξασθενεί. Ο Δρ. Donald Yearly, πρόεδρος του UMPC, εξήγησε σε συνέντευξη τύπου ότι οι άνθρωποι φαίνεται να μολύνονται δυσκολότερα από τον νέο κοροναϊό, συγκριτικά με το παρελθόν. Μιλώντας για τις περιπτώσεις των ασθενών, υποστήριξε ότι φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρές. «Ο ιός μπορεί να αλλάζει, καθώς υπάρχουν ορισμένα μοτίβα που υποδηλώνουν ότι η ισχύς του είναι μειωμένη» εξηγεί. Τα επιστημονικά ευρήματα έρχονται μερικές μέρες μετά την ανακοίνωση γιατρών στην Ιταλία, στην οποία υποστήριξαν ότι οι ασθενείς εμφανίζουν πολύ μικρότερες ποσότητες του ιού στον οργανισμό τους, συγκριτικά με δείγματα που ελήφθησαν κατά την περίοδο κρίσης τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Τι υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας;

Οι ερευνητές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO), ωστόσο, απέρριψαν τους εν λόγω χειρισμούς, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι ο κοροναϊός πράγματι εξασθενεί. «Ο τρόπος μετάδοσής του δεν έχει αλλάξει και δεν έχει αλλάξει ούτε η δριμύτητα του» δηλώνει χαρακτηριστικά η επιδημιολόγος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, Maria Van Kerhove. Ο καθηγητής Alberto Zangrillo, επικεφαλής  εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο San Raffaele στην Ιταλία και γνωστός ως ο γιατρός του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υποστηρίζει τους ερευνητές του Pitssburgh, τονίζοντας ότι αυτό που πιθανότατα έχει αλλάξει είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ του ιού και του ξενιστή.  Αυτό θα μπορούσε, κατά τον ίδιο, να οφείλεται είτε σε διαφορετικά χαρακτηριστικά του ιού, τα οποία ενδέχεται να μην έχουν ακόμα ανακαλυφθεί, είτε σε διαφορετικά χαρακτηριστικά στα άτομα που έχουν μολυνθεί.

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις»

Αυτό υποστήριξε ο Δρ. Martin Hibberd, καθηγητής μολυσματικών νόσων στο London School of Hygiene & Tropical Medicine, τονίζοντας ότι μελέτες που εξετάζουν γενετικές αλλαγές του κοροναϊού δεν εμφάνισαν εξασθένιση της δραστικότητάς του. Ειδικοί και ερευνητές του Πανεπιστημίου John Hopkins, του Wake Foster Baptist Medical Center και του Πανεπιστημίου George Washington υποστηρίζουν ότι δεν γνωρίζουν για στοιχεία που να επιβεβαιώνουν το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης του ιού. «Δεν έχουμε επιστημονικές ενδείξεις, παραμένει μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια και θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση» καταλήγουν.