Η κάλυψη του προσώπου με μάσκα φαίνεται ότι πράγματι προστατεύει τους ανθρώπους από τον κοροναϊό και ενδεχομένως να λειτουργεί και καλύτερα από την φυσική αποστασιοποίηση, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν από κοντά όλα όσα συνέβησαν στο πολεμικό πλοίο USS Theodore Roosevelt όταν διαπιστώθηκε ότι μέλη του στρατιωτικού προσωπικού είχαν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό. Πάνω από 1.000 από τα 4.900 μέλη του πληρώματος του πλοίου ήταν θετικά στον ιό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε εκείνη την περίοδο, μόνο το 55,8% των ατόμων που κάλυπταν τακτικά το πρόσωπό τους με μάσκα κόλλησαν το ιό, συγκριτικά με το 80.8% εκείνων που δεν το έκαναν.

Αποτελεσματικότερη η μάσκα;

Οι μάσκες στην πραγματικότητα φάνηκαν να είναι πιο αποτελεσματικές στην μείωση της εξάπλωσης του κοροναϊού, συγκριτικά με την φυσική αποστασιοποίηση, η οποία μείωσε το ποσοστό μόλυνσης από 70% σε 54,4%. Η κοινωνική, αρχικά και η φυσική αποστασιοποίηση, στην συνέχεια, αποτέλεσαν ίσως το βασικότερο μέτρο προστασίας κατά του κοροναϊού. Ωστόσο, τα επιστημονικά εύρηματα φαίνεται να αποδεικνύουν ότι η μάσκα μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματική, καθώς συγκρατούν τα σταγονίδια του βήχα, του φτερνίσματος ή της ομιλίας από έναν ασθενή που βρίσκεται είτε στην ασυμπτωματική είτε στην προσυμπτωματική φάση. Εάν λοιπόν, αυτά τα σταγονίδια δεν εκπέμπονται στον αέρα, υγιή άτομα δεν γίνεται να τα εισπνεύσουν και επομένως να μολυνθούν. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι αυτά τα σταγονίδια δεν πέφτουν ούτε σε επιφάνειες, με αποτέλεσμα να ο κίνδυνος να μειώνεται από τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά και από πολλούς.

Τι υποστηρίζουν οι ερευνητές

Οι ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν ότι η εστία μόλυνσης δημιουργήθηκε λόγω της ευρείας μετάδοσης του κοροναϊού μεταξύ των μελών του πληρώματος, από ασθενείς που εμφάνισαν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα. «Όσοι ανέφεραν ότι έλαβαν προληπτικά μέτρα είχαν χαμηλότερο ποσοστό μόλυνσης, συγκριτικά με όσους δεν τα υιοθέτησαν» αναφέρουν οι επιστήμονες πίσω από την μελέτη. «Αυτή η έκθεση μας δίνει νέα δεδομένα για να κατανοήσουμε καλύτερα την νόσο COVID-19 και τον τρόπο που μεταδίδεται μεταξύ νεαρών ενηλίκων σε χώρους συγκέντρωσης. Τα ευρήματά μας ενισχύουν την σημασία των προληπτικών μέτρων για την μείωση του κινδύνου εξάπλωσης σε παρόμοια περιβάλλοντα» τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.