Σπάνια τα συναισθήματα βρίσκονται τακτοποιημένα μέσα μας, σε τέλεια απόσταση από τις σκέψεις μας, προκειμένου να μην μας μπερδεύουν. Αντίθετα, όπως συμβαίνει και με την ντουλάπα μας, κρατάμε ένα μείγμα τόσο νέων όσο και ξεπερασμένων ή και πλέον… αχρείαστων συναισθημάτων, που απλά «πιάνουν χώρο» δίχως να μας ωφελούν. Ωστόσο, ακριβώς όπως μπορείτε να ξεκαθαρίσετε την ντουλάπα σας, έτσι μπορείτε και να οργανώσετε όλα όσα αισθάνεστε, απορρίπτοντας εκείνα που δεν σας εξυπηρετούν ή σας αγχώνουν. Η συναισθηματική οργάνωση, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην διαχείριση του άγχους και της ανησυχίας. Εάν δεν καταγράψουμε τα συναισθήματά μας ή αν δεν βρούμε τον λόγο που μπορεί να αισθανόμαστε έτσι, πιθανότατα το μυαλό μας να συνεχίζει να κατακλύζεται με δεδομένα τα οποία δεν είναι απαραίτητα, οδηγώντας τελικά στην υπερφόρτωσή του.

Πώς επηρεάζουν την συμπεριφορά μας;

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα συναισθήματά μας μπορούν να επηρεάσουν την λογική αλλά και την ικανότητά μας να εκτελέσουμε τις καθημερινές μας λειτουργίες. Ταυτόχρονα όταν νιώθουμε έντονο άγχος ή εκτεταμένη ανησυχία είναι πιθανότερο να στραφούμε σε ανθυγιεινές συνήθειες, όπως τα γνωστά comfort foods, τα οποία μπορεί όμως να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού μετά από λίγο το αρνητικό συναίσθημα επανέρχεται και πιθανώς εντονότερο. Παράλληλα, η συναισθηματική «οργάνωση» θα σας βοηθήσει να εναρμονιστείτε με τα συναισθήματά σας, πράγμα που θα ενισχύει την συναισθηματική σας νοημοσύνη. Μάλιστα, όσο πιο συναισθηματικά ευφυείς είμαστε, τόσο καλύτερες τείνουν να είναι οι σχέσεις με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Η συναισθηματική οργάνωση είναι σημαντική, καθώς οι σκέψεις επηρεάζουν τα συναισθήματά μας, τα οποία στην συνέχεια τείνουν να επηρεάζουν τις ενέργειές μας. Μια ανθυγιεινή σκέψη ή ένας ανθυγιεινός τρόπος σκέψης μπορεί να οδηγήσει σε ενέργειες που απλά δυσχεραίνουν ένα ζήτημα ή μας κρατάνε κολλημένους στους ίδιους τύπους καταστάσεων.

Τα βήματα της συναισθηματικής οργάνωσης

  • Αναγνωρίστε πώς ακριβώς νιώθετε: Το πρώτο βήμα για την οργάνωση των συναισθημάτων σας είναι να απαριθμήσετε τα προβλήματα ή τις ανησυχίες σας. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν κάτι δύσκολο, ωστόσο δεν είναι ενώ σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, η απλή καταγραφή φαίνεται να διευκολύνει την διαχείριση του άγχους. Η αναγνώριση της υποκείμενης σκέψης ή πεποίθησης, η αξιολόγηση της χρησιμότητάς της και η αλλαγή της, στην περίπτωση που δεν σας εξυπηρετεί, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο.
  • Αναγνωρίστε το μοτίβο: Μερικές φορές θα πρέπει να αποφασίσετε αν πρόκειται για ένα απαραίτητο συναίσθημα ή εάν λειτουργεί «αυτόνομα» ως μοτίβο αντίδρασης. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα συναισθήματα καθοδηγούν την συμπεριφορά μας για αυτό και πρέπει να τα ελέγχουμε συχνά, ώστε να μην «στοιβάζονται» μέσα μας, δημιουργώντας τελικά περιττά εμπόδια στο μονοπάτι των στόχων μας.
  • Προσέξτε τον τρόπο σκέψης: Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε τον τρόπο που σκέφτεστε και να τον αξιολογήσετε κριτικά, καθώς μπορεί να έχει υιοθετήσει ένα αρνητικό πρότυπο, που θα επιδράσει αρνητικά σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς σας. Θα ήταν καλό να περιορίσετε τρόπους σκέψης, όπως «όλα ή τίποτα», την συναισθηματική εξήγηση, την συνεχή χρήση του «πρέπει» ή και την επίρριψη ευθυνών.