Τα ροδάκινα που είναι πολύ νόστιμα και εύπεπτα, εμφανίζονται στην αγορά από τα τέλη Μαΐου και υπάρχουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ή και λίγο αργότερα, αφού μπαίνουν για ένα διάστημα σε ψυγεία, όπου παγώνουν σε ειδικές συνθήκες. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ροδάκινων, αλλά οι δύο δημοφιλέστερες κατηγορίες περιλαμβάνουν τα λευκόσαρκα, που είναι ανοιχτόχρωμα εξωτερικά και με λευκή, αρωματική σάρκα, και τα κιτρινόσαρκα, που εξωτερικά το χρώμα τους τείνει προς το κόκκινο και έχουν κίτρινη σάρκα, μια πολύ γνωστή ποικιλία των οποίων είναι οι γιαρμάδες. Διαλέγοντας ροδάκινα για την κομπόστα σας, θα ήταν καλό να προσέξετε ώστε να είναι ελάχιστα μαλακά όταν τα πιέζετε, να έχουν το χαρακτηριστικό τους άρωμα, ενώ δεν πρέπει να έχουν κηλίδες, ρυτίδες ή τραυματισμούς στο φλοιό τους.

Υλικά για 4-5 μερίδες

1 κιλό ροδάκινα
3 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλιές κονιάκ

Εκτέλεση

1. Καθαρίζετε τα ροδάκινα, αφαιρείτε το κουκούτσι τους και τα κόβετε σε χοντρές φέτες ή στη μέση.
2. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και τα ροδάκινα και τα αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 7 λεπτά).
3. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα. Αφήνετε το σιρόπι να δέσει για μερικά λεπτά ακόμα και τα κατεβάζετε από τη φωτιά. Προσθέτετε το κονιάκ και περιχύνετε με το σιρόπι την κομπόστα. Αφού κρυώσει, τη φυλάτε σε αποστειρωμένα βάζα.