Ιδιαίτερα συχνά ακούμε ενώ πολλά είναι και τα επιστημονικά δεδομένα που υπογραμμίζουν την χρησιμότητα της καλής επικοινωνίας σε κάθε είδους σχέση, είτε πρόκειται για φιλική είτε για εργασιακή, όπως οι συναδελφικές, είτε και για πιο προσωπικές, αφού έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την εμπιστοσύνη και την οικειότητα ανάμεσα στα άτομα. Η κακή επικοινωνία από την άλλη έχει διαπιστωθεί ιδιαίτερα ζημιογόνα για τις ανθρώπινες σχέσεις, αφού μπορεί να αποδυναμώσει την σύνδεση που μοιράζονται τα άτομα, δημιουργώντας άγχος, ανασφάλεια, ακόμα και δυσπιστία. Επειδή όμως οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες στις ανθρώπινες σχέσεις – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποτελούν ένδειξη προβλήματος – είναι σημαντικό να τις διαχειρίζεστε σωστά και να αποφεύγετε τα ακόλουθα λάθη:

1. Αποφεύγετε συνολικά τις συγκρούσεις

Ορισμένοι άνθρωποι αντί να συζητήσουν τα πράγματα που τους ενοχλούν, τα αφήνουν να συσσωρεύονται ενώ μπορεί και να μην μιλήσουν ή να μην τα αναφέρουν καθόλου, μέχρι τελικά να… «εκραγούν», εντείνοντας το άσχημο κλίμα και κάνοντας την κατάσταση ή το οποιοδήποτε πρόβλημα πολύ χειρότερο. Αν και φαίνεται ως μια λιγότερο αγχωτική αντιμετώπιση, στην πραγματικότητα δεν σας ωφελεί, αφού προκαλεί περισσότερο άγχος κι από τις δύο πλευρές, η δυσαρέσκεια και οι εντάσεις αυξάνονται και τελικά προκύπτει ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα. Είναι πιο υγιές και ωφέλιμο, να μιλάτε στον σύντροφο ή στον συνεργάτη σας για να δηλώνετε τα όρια σας και να βρίσκεται μια μέση λύση σε κάθε ζήτημα.

2. Γίνεστε αμυντικοί

Όταν οι άνθρωποι γίνονται αμυντικοί, αντί να δουν τα παράπονα ή το αίτημα της άλλης πλευράς με αντικειμενική ματιά, τείνουν να διατηρούν μια στάση άμυνας, αποδίδοντας την συμπεριφορά τους ή τις συνέπειες αυτής στους άλλους. Η άρνηση της ευθύνης, αν και μπορεί να φαίνεται ως μια πιθανή στρατηγική αντιμετώπισης μιας διένεξης, στην πραγματικότητα δεν είναι, αφού όχι μόνο δεν αποκλιμακώνει την ένταση αλλά δεν επιλύει και το πρόβλημα. Επιπλέον, η αμυντική στάση με την πάροδο του χρόνου θα κάνει τους γύρω σας να απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο καθώς είναι πιθανό να αισθανθούν ότι δεν λαμβάνετε υπόψιν τις δικές τους επιθυμίες ή ανάγκες.

3. Υπερ-γενικεύετε

Κάποιες φορές όταν συμβαίνει κάτι δυσάρεστο, μπορεί να εκδηλώνουμε μια τάση υπερ-γενίκευσης, υποστηρίζοντας ότι μια άσχημη συμπεριφορά έχει επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Ακόμα και αν αυτό είναι πραγματικότητα, είναι σημαντικό να μην υπερ-γενικεύετε αφού το πρόβλημα δεν επιλύεται και εντείνεται το αρνητικό κλίμα. Παράλληλα η σύγκρουση μπορεί να διογκωθεί και να οδηγήσει σε μια σειρά συγκρούσεων, επιβαρύνοντας την σχέση. Αντ’αυτού δοκιμάστε να δηλώσετε με ήπιο και ψύχραιμο τόνο τι ήταν αυτό που σας ενόχλησε ή που ξεπέρασε τα όριά σας.

4. Μαντεύετε τις προθέσεις

Είναι σημαντικό ακόμα και αν γνωρίζετε καλά το άτομο με το οποίο έχετε έρθει σε κάποια διένεξη, να μην λειτουργείτε σαν να γνωρίζετε ακριβώς όλες του τις σκέψεις ή κάθε του συναίσθημα, ακόμα και αν οι σκέψεις σας βασίζονται στην συμπεριφορά του. Το πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ερμηνείες σας για την συμπεριφορά του μπορεί να απέχουν σημαντικά από την πραγματικότητα κι επομένως να δημιουργηθούν περιττές παρεξηγήσεις, οι οποίες με την σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλέον συγκρούσεις. Αντ’αυτού δοκιμάστε να συζητήσετε ανοιχτά, προσπαθώντας να κατανοήσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα του άλλου, δίχως να κρίνετε ή να αποφεύγετε την ειλικρινή επικοινωνία.