Κάθε γονιός έχει ακούσει ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν μια «ισορροπημένη διατροφή». Αλλά τι εννοούμε με αυτό; Ακολουθούν τα θρεπτικά συστατικά που κάθε παιδί πρέπει να λαμβάνει σε καθημερινή βάση.

*Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη βοηθά στην ανάπτυξη του παιδικού οργανισμού, τη διάσπαση της τροφής σε ενέργεια, την καταπολέμηση των μολύνσεων και τη μεταφορά οξυγόνου. Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης είναι:

  • Κρέας
  • Πουλερικά
  • Ψάρι
  • Αυγά
  • Ξηροί καρποί
  • Όσπρια
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα

*Υδατάνθρακες

Ενώ η τελευταία τάση διατροφής θέλει να βγάζουμε τους υδατάνθρακες από τη ζωή μας, οι υδατάνθρακες στην πραγματικότητα είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας και βοηθούν το σώμα του παιδιού να χρησιμοποιεί το λίπος και τις πρωτεΐνες για την οικοδόμηση και επισκευή των ιστών. Οι υδατάνθρακες διατίθενται σε διάφορες μορφές (σάκχαρα, άμυλα και φυτικές ίνες), αλλά τα παιδιά πρέπει να τρώνε περισσότερο από τα άμυλα και τις φυτικές ίνες και λιγότερο από τη ζάχαρη. Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα υδατανθράκων είναι:

  • Ψωμί
  • Δημητριακά
  • Ρύζι
  • Κράκερ
  • Ζυμαρικά
  • Πατάτες

*Λιπαρά

Τα λιπαρά είναι μια καλή πηγή ενέργειας για τα παιδιά και αποθηκεύονται εύκολα στο παιδικό σώμα. Είναι επίσης απαραίτητα για να βοηθήσουν το σώμα να χρησιμοποιήσει σωστά ορισμένα από τα άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα λιπαρών είναι:

  • Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Ελαιόλαδο
  • Κρέας
  • Λιπαρά ψάρια
  • Ξηροί καρποί

*Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τα οστά και τα δόντια του παιδιού, για την πήξη του αίματος και για τη λειτουργία των νεύρων, των μυών και της καρδιάς. Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα ασβεστίου είναι:

  • Γάλα
  • Τυριά
  • Γιαούρτι
  • Κρόκοι αυγών
  • Μπρόκολο
  • Σπανάκι

*Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος ώστε το παιδί να έχει υγιές αίμα που μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα σε όλο το σώμα. Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα σιδήρου είναι:

  • Κόκκινο κρέας
  • Συκώτι
  • Πουλερικά
  • Τρόφιμα ολικής άλεσης
  • Όσπρια
  • Ξηροί καρποί
  • Δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο

*Φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ, πέρα από απαραίτητο για τις εγκύους, είναι επίσης πολύ σημαντικό για τα παιδιά. Το φυλλικό οξύ, μία από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη των παιδικών κυττάρων και η έλλειψη σε αυτό μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος είναι:

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Φακές
  • Ρεβύθια
  • Σπαράγγια
  • Σπανάκι
  • Μαύρα φασόλια
  • Λαχανάκια Βρυξελλών

*Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ παράλληλα μπορούν να παίξουν ρόλο στην αποτροπή πιθανών καρδιακών παθήσεων αργότερα στη ζωή. Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτικών ινών είναι:

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Ρεβύθια
  • Φακές
  • Κόκκινα φασόλια
  • Σπόροι
  • Ξηροί καρποί
  • Φρούτα

*Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς σε παιδιά και ενήλικες. Βοηθά στην ανάπτυξη, βοηθά τα μάτια να προσαρμόζονται σε αμυδρό και έντονο φωτισμό, διατηρεί το δέρμα υγιές και λειτουργεί προλαμβάνοντας τη μόλυνση. Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α είναι:

  • Καρότα
  • Γλυκοπατάτες
  • Βερίκοκα
  • Σπανάκι
  • Μπρόκολο
  • Λάχανο
  • Κρόκοι αυγών

*Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι από τις πιο πολυσυζητημένες και γνωστές βιταμίνες, για τις ευεργετικές ιδιότητες που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό: ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, περιορίζει τις φλεγμονές, βελτιώνει την υγεία του δέρματος, προάγει την καλή λειτουργία της καρδιάς και προστατεύει από τις συνέπειες των βαρέων μετάλλων. Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C είναι:

  • Φράουλες
  • Ακτινίδια
  • Πορτοκάλια
  • Λεμόνια
  • Μήλα
  • Μούρα
  • Καρότα
  • Σπανάκι
  • Μωβ λάχανο
  • Σπαράγγια
  • Μπρόκολο
  • Κουνουπίδι
  • Κόκκινες πιπεριές
  • Καλαμπόκι
  • Αγκινάρες
  • Καρπούζι
  • Πεπόνι
  • Ροδάκινα

*Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για όποιες απορίες ή ανησυχίες μπορεί να έχετε σχετικά με την κατάσταση της υγείας και της διατροφής του παιδιού