Η Έμα Σάρλοτ Ντουέρ Γουάτσον γεννήθηκε στο Παρίσι στις 15 Απριλίου του 1990 από τους άγγλους δικηγόρους Ζακλίν Λούεζμπι και Κρις Γουάτσον. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν πέντε ετών και η Γουάτσον μετακόμισε με τη μητέρα της στην Αγγλία για να ζήσει στο Οξφορντσάιρ, ενώ περνούσε τα Σαββατοκύριακα στο σπίτι του πατέρα της στο Λονδίνο. Από την ηλικία των έξι ετών ήθελε να γίνει ηθοποιός και έτσι άρχισε να παρακολουθεί μια σχολή θεάτρου, όπου σπούδασε τραγούδι, χορό και υποκριτική.

Η πρώτη της επαγγελματική δουλειά ήταν και αυτή που την έκανε παγκοσμίως διάσημη. Το 2001, σε ηλικία 11 ετών, κέρδισε τον ρόλο της Ερμιόνης Γκρέιντζερ στη σειρά ταινιών «Χάρι Πότερ», με την τελευταία ταινία να βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2011. Ομως, αυτές δεν είναι οι μόνες ταινίες στις οποίες έχει εμφανιστεί. Οι «Επτά μέρες με τη Μέριλιν» (2011), «Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο» (2012), «Το τέλος του κόσμου» (2013), «Νώε» (2014), «Σκοτεινή ανάμνηση» (2015), «Η πεντάμορφη και το τέρας» (2017), «Μικρές κυρίες» (2019) είναι μερικές από τις ταινίες στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει η Γουάτσον.

Παράλληλα με την υποκριτική, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην αγγλική λογοτεχνία, ενώ ασχολείται επαγγελματικά και με τον χώρο της μόδας. Μάλιστα, τον Ιούνιο ανακοινώθηκε ότι η βρετανίδα ηθοποιός πρόκειται να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο του γαλλικού ομίλου πολυτελών ειδών Kering, ο οποίος βρίσκεται πίσω από κορυφαίες μάρκες, όπως Gucci, Yves Saint Laurent, Bottega Veneta και Balenciaga. Η Γουάτσον θα προεδρεύει της επιτροπής βιωσιμότητας του συμβουλίου, η οποία επικεντρώνεται σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Επίσης, η Γουάτσον δηλώνει φεμινίστρια και με τις επισκέψεις της στο Μπανγκλαντές και στη Ζάμπια έχει προωθήσει την εκπαίδευση για τα κορίτσια, ενώ τον Ιούλιο του 2014 ανακηρύχθηκε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως των Ηνωμένων Εθνών.

Για το μακιγιάζ

«Το βασικό για εμένα όταν βάφομαι είναι να φαίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο δέρμα. Οσο μεγαλώνω, αγαπώ περισσότερο τις φακίδες μου και δεν θέλω να τις καλύπτω. Πιστεύω ότι το φυσικό δέρμα είναι όμορφο, δεν χρειάζεται κάλυψη. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να ξέρω τι περιέχει κάθε προϊόν που χρησιμοποιώ και προτού αγοράσω το οτιδήποτε θέλω να βεβαιωθώ ότι είναι οργανικό και φιλικό προς το περιβάλλον».

Για τη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός της

«Πάντα φροντίζω να πλένω το πρόσωπό μου προτού κοιμηθώ. Ακόμη και αν γυρίσω σπίτι μου ξημερώματα, θα καθαρίσω και θα ενυδατώσω το δέρμα μου. Πολλοί απορούν με αυτή μου τη συνήθεια, αλλά είναι κάτι που πραγματικά απολαμβάνω. Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει επειδή στην εφηβεία, γύρω στα 14-15, είχα πολύ προβληματικό δέρμα. Επομένως, όταν βλέπεις το δέρμα σου να βελτιώνεται, το εκτιμάς πραγματικά και θέλεις να το περιποιείσαι».

Η συνήθεια που τη χαλαρώνει

«Κάνω κάθε ημέρα μπάνιο και αν μπορώ να κάνω και 3-4 φορές την ημέρα, ακόμη καλύτερα. Νιώθω ότι τίποτα άσχημο δεν πρόκειται να συμβεί όσο είμαι στην μπανιέρα, επομένως πάντα βρίσκω χρόνο για αυτό. Μιλάω ακόμη και στο τηλέφωνο ενώ είμαι στο μπάνιο, κάνω τα πάντα εκεί. Μου αρέσει να γεμίζω την μπανιέρα με άλατα και να χαλαρώνω».

Για τα μαλλιά της

«Τα μαλλιά είναι το πιο δύσκολο κομμάτι για εμένα. Η γιαγιά μου ήταν κοκκινομάλλα, επομένως έχω θερμούς τόνους στο χρώμα των μαλλιών μου. Ετσι, όποτε τα βάφω καταλήγουν να παίρνουν μια πορτοκαλί απόχρωση και για να την εξουδετερώσω χρησιμοποιώ μοβ σαμπουάν. Για να ενυδατώσω τα μαλλιά μου, εφαρμόζω έλαιο αργκάν ή λάδι καρύδας στις άκρες».

Το αγαπημένο της άρωμα

«Το αγαπημένο μου άρωμα δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά. Ηταν το πρώτο άρωμα που μου αγόρασε ο μπαμπάς μου όταν ήμουν 11 ή 12 ετών. Ημαστε στην Προβηγκία της Γαλλίας και με είχε πάει σε ένα εργοστάσιο παραγωγής αρωμάτων, όπου είδα από κοντά πώς φτιάχτηκε. Το αγοράσαμε εκεί και δεν έχω καταφέρει να το βρω, όσο κι αν το έχω ψάξει».

Τα μαθήματα ομορφιάς που πήρε από τη μητέρα της

«Η μητέρα μου με επηρέασε σημαντικά όσον αφορά το μακιγιάζ, γιατί δεν ακολουθεί κανέναν κανόνα. Για παράδειγμα, μπορεί να βάλει κραγιόν αντί για ρουζ και κάποιες ημέρες να είναι τελείως άβαφη και να νιώθει το ίδιο όμορφη. Ετσι, κι εγώ φοράω κραγιόν στα μάγουλά μου και πολλές φορές δεν βάφομαι. Γενικά νομίζω ότι η ιδέα της τελειότητας δεν μπορεί να είναι ρεαλιστική. Νομίζω ότι απλά κάποιες ημέρες δείχνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας».

Για τη διατροφή της

«Τρώω τα πάντα, αλλά προσπαθώ να έχω μια ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται στις θρεπτικές τροφές. Τα τρόφιμα ολικής άλεσης, η άπαχη πρωτεΐνη και τα καλά λιπαρά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μου. Επίσης μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω, χωρίς να ακολουθώ κάποια συνταγή. Απλά ανοίγω το ψυγείο και σκέφτομαι τι θα μπορούσα να φτιάξω».

Για τη δεκαετία των 30

«Προτού γίνω 30 δεν καταλάβαινα γιατί γίνεται τόσος ντόρος για αυτή τη μετάβαση. Οταν το έζησα η ίδια όμως, ένιωσα πολύ άγχος και κατάλαβα ότι για αυτό φταίνε τα υποσυνείδητα μηνύματα που μας στέλνει η κοινωνία. Αν δεν έχεις αποκτήσει σπίτι, σύζυγο, παιδί και μια σταθερή καριέρα μέχρι να μπεις στα 30, νιώθεις ότι δέχεσαι πίεση. Μου πήρε πολύ καιρό να αποδεχθώ ότι δεν έχω σύντροφο και είμαι μόνη μου, πλέον όμως νιώθω ευτυχισμένη που δεν έχω σχέση. Είμαι εγώ ο σύντροφος του εαυτού μου».

Για τον φεμινισμό

«Μέσω του φεμινισμού δεν θέλω να υπαγορεύσω σε κανέναν το τι πρέπει να κάνει. Το μόνο που θέλω είναι να δώσω στις γυναίκες επιλογές. Θέλω να τους δώσω τη δυνατότητα να κάνουν ακριβώς αυτό που θέλουν, να είναι ειλικρινείς απέναντι στον εαυτό τους, να έχουν ευκαιρίες να εξελιχθούν. Οι γυναίκες πρέπει να αισθάνονται ελεύθερες».