Η συμπεριφορά ορισμένων ατόμων που τείνουν να αναζητούν την έκθεση στον ήλιο σχετίζεται με γονίδια, που εμπλέκονται στον μηχανισμό του εθισμού, τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς και της προσωπικότητας αλλά και της λειτουργίας του εγκεφάλου, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη περισσότερων από 260.000 ατόμων, με επικεφαλής την ερευνητική ομάδα του King’s College London. Αυτό σημαίνει ότι η τάση των ανθρώπων για έκθεση στον ήλιο περιπλέκεται από την γενετική προδιάθεση. Οι ερευνητές μελέτησαν λεπτομερείς πληροφορίες για την υγεία 2.500 διδύμων από το TwinsUK, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών παραγόντων και της τάσης για αναζήτηση του ήλιου.

Γονίδια και ήλιος

Τα μονοζυγωτικά δίδυμα ήταν πιο πιθανό να εκδηλώσουν την ίδια τάση για ήλιο συγκριτικά με τα μη μονοζυγωτικά, στοιχείο που υποδεικνύει ότι η γενετική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.. Στη συνέχεια, η ομάδα εντόπισε πέντε βασικά γονίδια που σχετίζονται με την τάση για έκθεση στον ήλιο από μία περαιτέρω ανάλυση 260.000 συμμετεχόντων. Μερικά από αυτά τα γονίδια έχουν συνδεθεί με χαρακτηριστικά συμπεριφοράς που σχετίζονται με τον εθισμό, όπως το κάπνισμα ή και η κατανάλωση αλκοόλ. Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Mario Falchi από το King’s College London δήλωσε: «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η αντιμετώπιση της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο  μπορεί να είναι πιο δύσκολη από το αναμενόμενο, καθώς επηρεάζεται από γενετικούς παράγοντες».

Ο κομβικός ρόλος της προδιάθεσης

Η Δρ. Veronique Bataille, Σύμβουλος Δερματολόγος που συμμετείχε στην έρευνα από το King’s College London πρόσθεσε: «Η έρευνά μας δείχνει ότι τα γονίδια που σχετίζονται με τον εθισμό είναι σημαντικά και μπορεί να εξηγήσουν κατά κάποιο τρόπο την επιφυλακτικότητα στην αλλαγή συμπεριφορών κάτω από τον ήλιο».