ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ παρουσιάζουν

τον κορυφαίο χιουμορίστα όλων των εποχών

ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΦΟΡΟΣ

Ανατρεπτικό χιούμορ, σάτιρα και σαρκασμός στα διαχρονικά έργα του μοναδικού συγγραφέα!

Αυτή την εβδομάδα, το διαχρονικό έργο:

«Τα ρεμάλια ήρωες»

Ο αξεπέραστος συγγραφέας σατιρίζει όσους κατέχουν δημόσια αξιώματα.

Ο Νίκος Τσιφόορος με θαυμαστό τρόπο σατιρίζει τους Ευρωπαίους που πήγαν δήθεν να εκπολιτίσουν τους ιθαγενείς της Αμερικής, αλλά στο τέλος του κατάσφαξαν για να τους πάρουν ότι πολύτιμο είχαν και στο τέλος τους πήραν και την ίδια τους τη γη.

Αναφέρεται, με τρόπο αμίμητο, στις εκστρατείες Ευρωπαίων στην κεντρική και νότια Αμερική. Οι «πολιτισμένοι» Ευρωπαίοι επέδραμαν στις αμερικανικές χώρες και με «ηθική», «ανωτερότητα» και «ευρωπαϊκό πολιτισμό» δεν άφησαν τίποτα όρθιο! Αφού καταλήστεψαν τις χώρες, εξολόθρευσαν ολόκληρους λαούς και εξαφάνισαν θαυμαστούς πολιτισμούς.

Στο πλούσιο θεατρικό, συγγραφικό και κινηματογραφικό έργο του, ο Νίκος Τσιφόρος υπερασπίστηκε το «λούμπεν προλεταριάτο», διακωμώδησε τους νεόπλουτους της εποχής και αντιτάχθηκε στον δεσποτισμό ασκώντας  ευφυέστατη κοινωνική κριτική. Βασικό του πιστεύω που βγαίνει έντονα μέσα από τα γραπτά του, είναι ότι οι άνθρωποι παραμένουν ίδιοι στο πέρασμα των αιώνων.

Ακόμη

Το μακροβιότερο αναγνωστικό που διδάχτηκε στα σχολεία με το αίνιγμα για το χελιδόνι και αγαπημένα ποιήματα του Ζαχαρία Παπαντωνίου!

Το αναγνωστικό της Β’ Δημοτικού που ξεκίνησε να διδάσκεται αμέσως μετά τον Εμφύλιο και μέχρι τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης!

Σε μια ρώγα από σταφύλι

έπεσαν οχτώ σπουργίτες

και τρωγόπιναν οι φίλοι 

τσίρι – τίρι, τσιριτρό

Του Βασίλη Οικονομίδη και εικονογράφηση του ζωγράφου Γιώργου Μανουσάκη

Σε πολυτελή σκληρόδετη έκδοση!

Το αναγνωστικό της Β΄ Δημοτικού είναι προϊόν της μετεμφυλιακής Ελλάδας και της κυβέρνησης του «Εθνικού Συναγερμού» υπό τον Αλέξανδρο Παπάγο, της παράταξης που κυβέρνησε από το 1952 και επί έντεκα χρόνια –από το δε 1956 ως «ΕΡΕ» υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή−, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 1963, οπότε πρωθυπουργός ανέλαβε ο Γεώργιος Παπανδρέου, κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του οποίου ήταν: «Ψήφισε Ενωση Κέντρου για το παιδί σου» − καταδεικνύοντας έτσι ότι τα εκπαιδευτικά ζητήματα βρίσκονταν στο επίκεντρο της προσοχής. Το σχολικό αυτό βιβλίο –το οποίο διδάχτηκε για είκοσι και πλέον χρόνια ήταν ένα από τα αναγνωστικά που διδάχτηκαν για πρώτη φορά το σχολικό έτος 1954-1955.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1964 του υπουργού Παιδείας (και πρωθυπουργού) Γεωργίου Παπανδρέου δεν πρόφτασε να ολοκληρωθεί καθώς στις 15 Ιουλίου 1965 παραιτήθηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου. Στο σύντομο αυτό διάστημα, τα σχολικά βιβλία του δημοτικού σχολείου δεν άλλαξαν – απλώς, εντάχθηκαν στις παροχές της «δωρεάν παιδείας».

Οπότε, έτσι επιβίωσαν τα αναγνωστικά του 1954. Τα οποία, ακολούθως, ανέγγιχτα έμειναν και κατά την περίοδο της πολιτικής ανωμαλίας που ονομάστηκε «Αποστασία» αλλά και από τη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Το αναγνωστικό αυτό για τη Β΄ τάξη του δημοτικού σχολείου σήμερα το διαβάζουμε με νοσταλγία, τα κείμενά του είναι καλογραμμένα, σε ρέουσα δημοτική γλώσσα, και βρίσκουμε στις σελίδες του στίχους που έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένοι σε γενιές και γενιές μαθητών, όπως, π.χ., από το «Τσιριτρό» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ή όπως από «Τα ζώα» του Ιωάννη Πολέμη.

Μαζί

Μαστορέματα

Καλύτερο σπίτι, καλύτερη διάθεση!

Κάθε φθινόπωρο έχουμε ανάγκη, αλλά και διάθεση για αλλαγές.

Σε αυτό το κλίμα, τα «μαστορέματα» Οκτωβρίου κυκλοφορούν γεμάτα «έξυπνες» ιδέες και δημιουργικές προκλήσεις για να φτιάξουμε το σπίτι.

-ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ: Ξεχωριστές προτάσεις για παιχνίδι και μελέτη

-ΓΗΙΝΕΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ: Δημιουργίες με τα χρώματα του φθινοπώρου

-ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΣΙΚΑΤΟ COFEE TABLE: Μεταμορφώνεται σε κομοδίνο ή βιβλιοθήκη

Βήμα-βήμα οδηγίες για…

να μετατρέψετε έναν σωλήνα σε μπαράκι

και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για ν` ανανεώσετε τον καναπέ σας

Oλα όσα θέλατε για το σπίτι και δεν ξέρατε πού να τα βρείτε, υπάρχουν στα «μαστορέματα»!

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €3,90
(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: «Τα Ρεμάλια ήρωες»: €0,60 και «Αναγνωστικό Β΄Δημοτικού»: €0,90)