Όλοι έχουμε ζήσει την στιγμή που η ασύρματη σύνδεση διακόπτεται ξαφνικά κι εμείς μένουμε χωρίς ίντερνετ.

Κι αυτό προκαλεί άγχος αν εκείνη την ώρα βρισκόμαστε στη μέση μιας σημαντικής εργασίας μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή στο σπίτι.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε:

– Το τοποθετούμε σε κεντρικό σημείο.

Παρόλο που τα καλώδια που συνδέονται με τη συσκευή θέλουμε συνήθως να τα κρύψουμε σε μια άκρη του δωματίου, είναι καλύτερο για τη διατήρηση της σύνδεσης να τα κρατήσουμε σε μια πιο κεντρική θέση. Ιδανικά, θα μπορούσε να είναι μέσα στο οπτικό μας πεδίο από εκεί που συνήθως καθόμαστε και χρησιμοποιούμε το ίντερνετ.

– Αποφεύγουμε να βάλουμε γύρω του μεταλλικά αντικείμενα.

«Το μέταλλο εξαφανίζει την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια σε αρκετά μεγάλο βαθμό», εξηγεί ο Κόουλ. Επομένως, π.χ. η κουζίνα δεν είναι ο πιο κατάλληλος χώρος για να ακουμπήσουμε το router μας.

– Οι τοίχοι με τούβλα και τσιμέντο αποτελούν, επίσης, εχθρό.

«Όλα τα υλικά απορροφούν ένα μέρος της ακτινοβολίας. Ορισμένα, όμως, το κάνουν περισσότερο. Όπως το τσιμέντο», αναφέρει ο διδακτορικός φοιτητής. Έτσι, τοποθετώντας το router περιστοιχισμένο από τσιμέντο ή τούβλα από πολλές πλευρές εμποδίζουμε το σήμα να φτάσει σε πιο απομακρυσμένες γωνιές του σπιτιού μας. Από την άλλη πλευρά, το πάτωμα και το ταβάνι τείνουν να το μεταδίδουν πιο εύκολα συγκριτικά με τους τοίχους.

– Δεν το ακουμπάμε κοντά σε φούρνο μικροκυμάτων.

Αν παρατηρήσουμε ότι η σύνδεση του ίντερνετ καθυστερεί κάθε φορά που ζεσταίνουμε κάτι στο φούρνο μικροκυμάτων, δεν είναι τυχαίο. Η συγκεκριμένη συσκευή λειτουργεί στην ίδια συχνότητα όπως τα router ασύρματου ίντερνετ κι έτσι, ακόμα και όταν μια μικρή ποσότητα ακτινοβολίας απελευθερωθεί από αυτήν, μπορούν να επηρεάσει ή και να διακόψει το σήμα μας.

– Το τοποθετούμε ψηλά.

Το router του WiFi εκπέμπει ραδιοκύματα, τα οποία μεταδίδονται προς τα έξω και κάτω από την πηγή τους. Έτσι, στηρίζοντάς το στον τοίχο ή τοποθετώντας το σε ένα ψηλό ράφι μπορεί να μας δώσει καλύτερο σήμα, ειδικά αν μένουμε σε διώροφο σπίτι και θέλουμε μια καλή σύνδεση και στους δύο ορόφους.

– Στρέφουμε την κεραία κάθετα για καλύτερη οριζόντια λήψη ή πλάγια για καλύτερη κατακόρυφη λήψη.

Σε ένα σπίτι με πολλούς χώρους, αν στρέψουμε την κεραία του router πλάγια, θα έχουμε καλύτερο σήμα στον επάνω όροφο. Αντίθετα, αν την στρέψουμε κάθετα, θα έχουμε καλύτερο σήμα στα πλάγια. Σε περίπτωση, πάλι, που έχουμε router με δύο κεραίες, μπορούμε να τοποθετήσουμε τη μία προς τα επάνω και την άλλη προς τα πλάγια. Και αν το router μας δεν έχει καμία κεραία, πρέπει να προσέξουμε να του δώσουμε τη σωστή κλίση. Αν, π.χ., είναι κάθετο, να μην το «ξαπλώσουμε» πάνω σε κάποια επιφάνεια.