Οι πρησμένοι αδένες αποτελούν ένα συνηθισμένο σύμπτωμα λοιμώξεων, οπότε πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, γνωστή και ως Covid-19, μπορεί να έχει το ίδιο σύμπτωμα όπως συμβαίνει με άλλες λοιμώξεις, το κρυολόγημα ή την γρίπη. Αυτήν την στιγμή, οι πρησμένοι αδένες δεν συγκαταλέγονται στην επίσημη λίστα με τα συμπτώματα της Covid-19 από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), στην οποία αναφέρονται:

  • Πυρετός ή ρίγη.
  • Βήχας.
  • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή.
  • Κούραση, αίσθημα κόπωσης.
  • Μυϊκοί πόνοι.
  • Πονοκέφαλος.
  • Νέα απώλεια γεύσης ή όσφρησης.
  • Πονόλαιμος.
  • Συμφόρηση ή καταρροή.
  • Ναυτία ή έμετος.
  • Διάρροια.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τα συμπτώματα με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία, περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή.

Τι είναι οι πρησμένοι αδένες;

Όταν οι άνθρωποι μιλούν για πρησμένους αδένες, συνήθως αναφέρονται στους λεμφαδένες τους, τις μικρές δομές σε σχήμα φασολιού που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματός σας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI). Στο σώμα υπάρχουν εκατοντάδες λεμφαδένες, συμπεριλαμβανομένων συστάδων που βρίσκονται στο λαιμό, στις μασχάλες, στο στήθος, στην κοιλιά και στη βουβωνική χώρα. Οι λεμφαδένες, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους, φιλτράρουν ουσίες που ταξιδεύουν μέσω του λεμφικού υγρού και περιέχουν λεμφοκύτταρα (γνωστά και ως λευκά αιμοσφαίρια) που βοηθούν το σώμα σας στην καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών.

«Όταν το σώμα σας καταπολεμά μια μόλυνση, μπορεί να εμφανίσετε πρησμένους λεμφαδένες» επισημαίνει ο Δρ. Thomas Russo, καθηγητής και επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Buffalo.«Εάν έχετε λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, για παράδειγμα, θα μπορούσατε να εμφανίσετε πρησμένους λεμφαδένες στην περιοχή του λαιμού» εξηγεί.

«Ειδική» η περίπτωση του κοροναϊού

Λίγα είναι τα επιστημονικά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει πρησμένους λεμφαδένες σε ορισμένους ασθενείς αλλά παρατηρήθηκε ότι δεν ήταν σε αυτούς με ήπια ασθένεια και δεν ήταν επίσης στην περιοχή του λαιμού που συσχετίζονται συνήθως με άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, αμφότερες δημοσιευμένες στο περιοδικό The Lancet: Infectious Diseases, ανακαλύφθηκε ότι οι πρησμένοι λεμφαδένες βρέθηκαν συχνότερα σε ασθενείς με σοβαρή ασθένεια και ότι οι κύριοι λεμφαδένες που επηρεάστηκαν από το COVID-19 ήταν οι μεσοθωρακικοί, που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ των πνευμόνων και περιλαμβάνει την καρδιά, τον οισοφάγο και την τραχεία.

Η διεύρυνση αυτών των μεσοθωρακικών λεμφαδένων δεν είναι κάτι που εσείς ή ο γιατρός σας θα μπορούσατε να αισθανθείτε κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης, υποστηρίζει ο Raymond Casciari, πνευμονολόγος στο St. Joseph Hospital στο Orange της Καλιφόρνια. «Έτσι, από τεχνικής άποψης, η έρευνα υποστηρίζει ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει πρησμένους αδένες, αλλά πιθανώς όχι με τον τρόπο που αναμένεται» καταλήγουν οι ερευνητές.