Σίγουρα, χαιρόμαστε που το μικρό μας θέλει να του διαβάζουμε και είναι ενθουσιασμένο με το βιβλίο που έχουμε επιλέξει. Αυτό σημαίνει ότι κάτι κάνουμε καλά και κάπως έτσι παίρνουμε επιβεβαίωση ως γονείς. Ωστόσο, μετά την 87η φορά που του έχουμε διαβάσει το ίδιο βιβλίο, η χαρά μας τείνει να εξανεμιστεί και να αντικατασταθεί από απελπισία.

Γιατί όμως το μικρό μας θέλει να του διαβάζουμε συνέχεια το ίδιο βιβλίο;

Είναι στη φύση του ανθρώπου να θέλει να επαναλαμβάνει τα πράγματα που του δίνουν χαρά. Μάλιστα, η επανάληψη δίνει στο παιδί μια αίσθηση ασφάλειας. Όλοι νιώθουμε πιο ασφαλείς όταν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τι θα ακολουθήσει και τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση.

Τα παιδιά μπορεί να βρίσκουν απολαυστικό το να περιμένουν να φτάσουμε στο αγαπημένο τους σημείο της αφήγησης και παράλληλα νιώθουν αυτοπεποίθηση επειδή έχουν «τελειοποιήσει» αυτή τη δραστηριότητα. Σκεφτείτε όταν ήταν ακόμη μωρά και παίζαμε μαζί τους το «κούκου τσα». Αν το λέγαμε μόνο μία φορά, δεν θα ήταν διασκεδαστικό. Η διασκέδαση βασιζόταν ακριβώς στο γεγονός ότι το μωρό ήξερε και περίμενε με λαχτάρα την αντίδρασή μας.

Άλλωστε, ως γνωστόν η επανάληψη είναι το θεμέλιο της γνώσης. Κάθε επανάληψη του βιβλίου δίνει στο παιδί την ευκαιρία να συγκρατήσει ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες της ιστορίας και να κατανοήσει βαθύτερα το νόημά της. Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνεται ότι προκειμένου να κατανοήσει κάτι καλά, θα πρέπει να ασχοληθεί προσεκτικά μαζί του, μια συνειδητοποίηση που μπορεί να το βοηθήσει μετέπειτα στα σχολικά του χρόνια.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αντισταθείτε στον πειρασμό να σταματήσετε να του διαβάζετε το ίδιο βιβλίο και ακολουθήστε μερικά tips που ίσως κάνουν τη διαδικασία πιο διασκεδαστική για εσάς.

  • Δοκιμάστε να κάνετε την ανάγνωση του βιβλίου διαδραστική. Για παράδειγμα, αντί να διαβάσετε το τέλος της ιστορίας, ζητήστε από το παιδί να σας πει μια δική του εκδοχή.
  • Αγοράστε μαζί με το παιδί μερικά νέα βιβλία που του κινούν το ενδιαφέρον.
  • Βάλτε όρια. Αν πιστεύετε ότι το παιδί θέλει να του διαβάζετε ώστε να παρατείνει τον χρόνο που περνάει ξύπνιο, σταματήστε να διαβάζετε την ώρα που πρέπει να κοιμηθεί και πείτε του ότι θα συνεχίσετε την επόμενη ημέρα.
  • Θυμίστε στον εαυτό σας τα οφέλη. Την 100η φορά που θα διαβάζετε στο παιδί σας την ίδια ιστορία, προσπαθήστε να εστιάσετε στις αντιδράσεις του. Παρατηρήστε πόσο χαρούμενο και χαλαρό φαίνεται και θυμίστε στον εαυτό σας τα οφέλη της επανάληψης.