Αν ψάχνατε έναν διασκεδαστικό τρόπο να περάσετε ποιοτικό χρόνο στο σπίτι ως οικογένεια, μόλις τον βρήκατε. Τα επιτραπέζια παιχνίδια συνδυάζουν την ψυχαγωγία με τη μάθηση, τα οφέλη τους όμως δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά.

Ποια οφέλη προσφέρουν στο παιδί;

*Ενισχύουν την ικανότητα συγκέντρωσης

Τα επιτραπέζια παιχνίδια, όταν παίζονται χωρίς περισπασμούς, μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητα συγκέντρωσης του παιδιού. Απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει τα κινητά σας στην αθόρυβη λειτουργία και δεν τα ελέγχετε ανά πέντε λεπτά.

*Διδάσκουν την αξία της ομαδικότητας

Τα επιτραπέζια παιχνίδια συχνά δίνουν μαθήματα ζωής. Για παράδειγμα, ότι τα πάντα μπορούν να ανατραπούν μέσα σε λίγα λεπτά, είτε με την καλή είτε με την κακή έννοια. Πέρα όμως από το μάθημα ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή, τα επιτραπέζια παιχνίδια μαθαίνουν στο παιδί την αξία της ομαδικότητας. Το παιδί θα πρέπει να συνεργαστεί με άτομα διαφορετικής ηλικίας προκειμένου να καταφέρει να παίξει και να φέρεις εις πέρας τις δοκιμασίες του παιχνιδιού, κάτι το οποίο θα κληθεί να κάνει και στην πραγματική ζωή.

*Οξύνουν την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

Τα επιτραπέζια παιχνίδια μαθαίνουν στο παιδί τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει ώστε να λύνει και τα πραγματικά προβλήματα της ζωής. Μέσα από την αναλυτική σκέψη με στόχο την εύρεση της λύσης, το παιδί οξύνει την ικανότητά του στην επίλυση προβλημάτων, η οποία σίγουρα θα του χρειαστεί στη μετέπειτα ζωή του.

*Τονίζουν τη σημασία των κανόνων

Τόσο στο σχολείο όσο και γενικά στη ζωή, το παιδί καλείται να υπακούσει σε ορισμένους κανόνες και σε συγκεκριμένες οδηγίες. Στο επιτραπέζιο παιχνίδι, αρχικά θα πρέπει να κατανοήσει τις οδηγίες, έπειτα να τις αφομοιώσει και τέλος να τις εφαρμόσει, μαθαίνοντας έτσι να σέβεται τους κανόνες και να λειτουργεί μέσα στα όριά τους.

*Μαθαίνουν την αποδοχή της ήττας

Αν το μικρό σας δυσανασχετεί εύκολα και καταλήγει να βάζει τα κλάματα με το παραμικρό, ίσως μπείτε στον πειρασμό να… τροποποιήσετε ορισμένους κανόνες του παιχνιδιού προκειμένου να κερδίσει. Ωστόσο, τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένας καλός τρόπος να μάθει το παιδί να χάνει και -κυρίως- να αποδέχεται την ήττα του χωρίς μελοδραματισμούς.