Ψάχνετε έναν διασκεδαστικό τρόπο να φτιάξετε την ημέρα του μικρού σας και να διεγείρετε τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό του; Οι παρακάτω δραστηριότητες δεν θα μάθουν στο νήπιο πώς ονομάζεται κάθε μία απόχρωση (ακόμη και ο σύζυγός σας μπορεί να δυσκολεύεται να καταλάβει ποια απόχρωση είναι το σάπιο μήλο), αλλά θα του μάθουν τη βασική ιδέα του χρώματος, επεκτείνοντας το λεξιλόγιό του και κάνοντας πιο εύκολο το να επικοινωνήσει και να είναι δημιουργικό. Μάλιστα, αυτά τα παιχνίδια συνδυάζουν τη μάθηση με τη διασκέδαση και σίγουρα θα ενθουσιάσουν το μικρό σας.

*Η υγιεινή διατροφή γίνεται… παιχνιδάκι

Η πολυχρωμία είναι απαραίτητη στη διατροφή μας, έτσι ώστε να εξασφαλίζουμε ότι προσλαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά. Τώρα, η υγιεινή διατροφή αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να μάθετε στο μικρό σας τα χρώματα. Πείτε στο παιδί το χρώμα κάθε τροφής που του σερβίρετε: κίτρινο τυρί, πράσινες πιπεριές, κόκκινο μήλο, λευκό γάλα. Επίσης, μπορείτε να το αφήσετε να φτιάξει τη δική του διατροφική παλέτα βάζοντας στο πιάτο του πολύχρωμες υγιεινές τροφές που έχετε αφήσει μπροστά του.

*Μικροί Πικάσο

Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν τη ζωγραφική. Τι καλύτερο λοιπόν από το να περάσετε χρόνο με τον μικρό σας ζωγράφο, μαθαίνοντάς του πώς ονομάζεται το κάθε χρώμα. Μάλιστα, μπορείτε να αναμείξετε χρώματα μεταξύ τους και να εξηγήσετε στο μικρό σας πώς προκύπτει μια νέα απόχρωση.

*Βρες το χρώμα

Προτού βγείτε βόλτα με το μικρό σας, δώστε του ένα κομμάτι χαρτόνι ενός συγκεκριμένου χρώματος, π.χ. ένα μπλε χαρτόνι. Ζητήστε του να συγκρατήσει το χρώμα στο μυαλό του και κατά τη διάρκεια της βόλτας σας να σας λέει όποτε συναντά έξω το ίδιο χρώμα, π.χ. μπλε είναι ο ουρανός, μπλε είναι το παντελόνι της κυρίας στο μανάβικο. Μόλις επιστρέψετε σπίτι, αφήσετε το μικρό σας να ζωγραφίσει στο χαρτόνι τα αντικείμενα που είδε έξω, ώστε να αντιληφθεί ότι πολλά αντικείμενα έχουν το ίδιο χρώμα.

*Κουτάλες και κορδέλες

Προμηθευτείτε κορδέλες σε διαφορετικά χρώματα και περάστε σε τρεις ξύλινες κουτάλες από μία κορδέλα σε διαφορετικό χρώμα. Αφήστε τις κουτάλες σε ένα σημείο που φτάνει το παιδί και ζητήστε του να σας φέρει την κουτάλα με την κίτρινη κορδέλα κ.ο.κ. Αφού το μικρό σας πετύχει τα χρώματα, μπορείτε να προσθέσετε κι άλλες αποχρώσεις.

*Καλαθοσφαίριση

Τοποθετήστε δύο καλάθια στο πάτωμα και κολλήστε ένα λευκό χαρτί στο ένα καλάθι. Χωρίστε τις κάλτσες σας σε λευκές και πολύχρωμες και ζητήστε στο μικρό σας να ρίχνει τις λευκές στο καλάθι με το λευκό χαρτί και τις χρωματιστές στο άλλο. Προτού ρίξει την κάθε κάλτσα μπορεί να σας λέει το χρώμα που νομίζει ότι έχει.

*Μαθήματα μόδας

Τα περισσότερα νήπια αγαπούν να… πειραματίζονται με το ντύσιμό τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθείτε της προσπάθειας να τους μάθετε ποια χρώματα πηγαίνουν μεταξύ τους. Για αρχή, βγάλτε από το συρτάρι ένα μπλουζάκι και τρία παντελόνια. Μπορεί το μικρό σας να βρει ποιο παντελόνι ταιριάζει με το μπλουζάκι; Βοηθήστε το να δει, για παράδειγμα, ότι τα πράσινα λουλούδια στην μπλούζα έχουν την ίδια απόχρωση με το πράσινο παντελόνι και στη συνέχεια αφήστε το να διαλέξει αυτό που προτιμά. Στην τελική, ακόμη κι αν το μικρό σας αντιλαμβάνεται τα χρώματα, μπορεί απλά να είναι φαν του color blocking!