ΤΟ ΒΗΜΑ παρουσιάζει

Αριστοτέλης «Ηθικά Νικομάχεια»

Ο τρίτος τόμος του αξεπέραστου έργου, για την ηθική, την αρετή και τη δικαιοσύνη.

Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διέπουν τις ανθρώπινες συμπεριφορές και πράξεις, και πώς επιτυγχάνεται ο ευτυχισμένος βίος.

Τα αυθεντικά κείμενα με τη μετάφρασή τους, σχόλια και αναλύσεις.

Σε μια εποχή, ακρότητας και υπερβολής, ηθικής κατάπτωσης και αποπροσανατολισμού, η αριστοτελική θεωρία της μεσότητας για την ανάδειξη της αρετής είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Την έκδοση, ανέλαβε ο αείμνηστος καθηγητής της Κλασικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  Δημήτριος Λυπουρλής.

Τα «Ηθικά Νικομάχεια»περιστρέφονται ζητήματα ηθικής. Ο Αριστοτέλης ορίζει την έννοια της αρετής που ταυτίζεται με την έννοια του αγαθού. Η θεματική επικεντρώνεται στους όρους και τις προϋποθέσεις των ανθρώπινων πράξεων, στην εννοιολογική οριοθέτηση της ευδαιμονίας, στις ηθικές και διανοητικές αρετές του ανθρώπου, καθώς και στους ορθούς τρόπους συμπεριφοράς και πράξης. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι: για ποιον λόγο θα πρέπει ο σύγχρονος αναγνώστης να μελετήσει το έργο αυτό; Τι έχει ουσιαστικά να του προσφέρει;

Το μεγαλόπνοο αυτό έργο κυκλοφορεί σήμερα με συναίσθηση αυτής της αναγκαιότητας του σημερινού αναγνώστη όχι μόνο για ηθική διαπαιδαγώγηση αλλά και για την κατάκτηση της παντοτινής ευτυχίας.

Μαζί

Φύλλα Κατοχής

Ενα πολύτιμο ντοκουμέντο ιστορικής μνήμης.

Η μαρτυρία της αγωνίστριας και ποιήτριας Ιωάννας Τσάτσου (Σμύρνη 1909-Αθήνα 30/9/2000) για όσα βίωσε τα χρόνια της Κατοχής.

Πείνα, κακουχίες, φυλακίσεις, αλλά και ο αγώνας για την ελευθερία,

όπως τα κατέγραψε στο προσωπικό της ημερολόγιο η αδερφή του Γιώργου Σεφέρη και σύζυγος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και φιλοσόφου Κωνσταντίνου Τσάτσου.

«Τούτο το ημερολόγιο δεν το προόριζα για τη δημοσιότητα. Εγραφα και κάθε τόσο έριχνα τα φύλλα του μέσα σ’ ένα τενεκεδένιο κουτί, θαμμένο σε μια γωνιά του κήπου μας, για να το διαβάσουν κάποτε τα παιδιά μου. Πέρασαν περισσότερα από είκοσι χρόνια και βλέπω πως τα γεγονότα που συντάραξαν το Εθνος ολόκληρο λησμονήθηκαν. Το ψυχικό κλίμα της εποχής εκείνης έχει ολότελα εξαφανιστεί. Μυριάδες όμως τότε Ελληνίδες αισθάνθηκαν όπως εγώ και πράξανε όπως εγώ. Το βίωμα το δικό μου υπήρξε βίωμα σχεδόν καθολικό της Ελληνίδας γυναίκας. Πιστεύω πως η διατήρησή του στη μνήμη μας αποτελεί καθήκον.»

Οι προσωπικές σημειώσεις μιας ελληνίδας γυναίκας που κρατούσε στα μικρά διαλείμματα των ανυπέρβλητων ανθρωπιστικών και πατριωτικών καθηκόντων της. Βοηθός του τότε αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, οργάνωσε μαζί με άλλες ελληνίδες γυναίκες χιλιάδες συσσίτια για τα άπορα και ορφανά παιδιά με τη βοήθεια της εκκλησίας. Γλίτωσε δεκάδες ζωές, άτομα μικρά και μεγάλα από τον βέβαιο άγριο σκοτωμό τους από τους Γερμανούς, τα βασανιστήρια.

Ακόμη,

GEO

Το πιο συναρπαστικό διεθνές περιοδικό, την Κυριακή και κάθε μήνα με ΤΟ ΒΗΜΑ

Ανακαλύψτε μαζί με το «GEO», όλα τα συναρπαστικά μυστικά του πλανήτη:

Περιβάλλον, οικολογία, φύση, γεωγραφία, επιστήμες, παγκόσμια ιστορία σε ένα ταξίδι-εμπειρία, στα ανεξάντλητα θαύματα της μητέρας Γης.

Δείτε τον κόσμο με διαφορετική ματιά!

Σε αυτό το τεύχος:

-Κλιματική αλλαγή. «Συμβαίνει τώρα!». Βόρειος Πόλος: Σχηματίζεται μία νέα θάλασσα;

-Γρεβενά: Ταξίδι στο βασίλειο των μανιταριών

-Covid-19: Επηρεάζουν οι γενετικοί παράγοντες;
-Γιόγκα σε Ανατολή και Δύση

-Ταξίδι στον τροπικό παράδεισο της Κόστα Ρίκα

-Πρόσωπα μιας νέας εποχής
Πέντε γυναίκες και άντρες που μας ξανασυστήνουν την πατρίδα τους.

Το θαλάσσιο «μονοπάτι» που ένωσε δύο ωκεανούς.
Φέτος τον Αύγουστο καταγράφηκε η 10.000ή διέλευση πλοίου από τη Διώρυγα του Παναμά.

-Εγκέφαλος: Τι τον ωφελεί και τι τον βλάπτει

-Ψυχολογία:

«Η υπερβολή είναι συνυφασμένη με την εφηβεία».
Επιθετικότητα και εφηβεία στην Ελλάδα

Και

ΒHMAgazino.

Και στην απλή έκδοση των €2.

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25
(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: «Ηθικά Νικομάχεια #3 »: €1,25  και   «Φύλλα κατοχής»: €1,00)