Σε μια μελέτη που δείχνει να ανατρέπει την εντύπωση ότι οι νέοι μένουν ανεπηρέαστοι από την πανδημία πνευμονίας Covid-19, Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι ο κοροναϊός έγινε πιθανότατα η πρώτη αιτία θανάτου για άτομα 25-44 ετών στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για να εξετάσει τους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία στην εν λόγω δημογραφική ομάδα το διάστημα Μάρτιος-Ιούλιος.

Παράλληλα εξέτασε τους θανάτους από υπερβολική δόση ηρωίνης ή άλλων οπιοειδών για την ίδια περίοδο το 2018, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα. «Συνήθως, τα οπιοειδή είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε αυτή την ηλιακή ομάδα σε όλη τη χώρα» εξήγησε στο Reuters ο Δρ Τζέρεμι Φάουστ της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, μέλος της ομάδας.

Τα ευρήματα δεν έχουν ακόμα υποβληθεί για αξιολόγηση και δημοσίευση στον επιστημονικό Τύπο, παρουσιάζονται όμως στην υπηρεσία προδημοσίευσης medRχιv, μια πρακτική που πλέον εφαρμόζεται συχνά για τον κοροναϊό SARS-CoV-2 λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης.

Σε 3 από τις 10 περιφέρειες των ΗΠΑ, όπως τις ορίζει το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, οι θάνατοι από Covid-19 σε άτομα 25-44 ετών ξεπέρασαν τα θύματα υπερβολικής δόσης για διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα στη διάρκεια της πανδημίας.

Πρόκειται για την Περιφέρεια 2 (Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσι), την Περιφέρεια 6 (Άρκανσο, Λουιζιάνα, Νιου Μέξικο, Οκλαχόμα, Τέξας» και την Περιφέρεια 9 (Αριζόνα, Καλιφόρνια, Χαβάη, Νεβάδα).

Σύμφωνα μάλιστα με δεδομένα που δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση, επισήμανε ο Δρ Φάουστ, στις πολιτείες της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσι και τη Λουιζιάνα, καταγράφηκαν περισσότερα άτομα 20-39 ετών «που πέθαναν από Covid-19 συγκριτικά με όσους σκοτώνουν συνήθως τα οπιοειδή την ίδια χρονική περίοδο.

Στη μελέτη συμμετείχαν επίσης ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ και του Γενικού Νοσοκομείο Μασαχουσέτης.