Οι μύθοι διαδίδονται από γενιά σε γενιά και από στόμα σε στόμα. Κάπως έτσι γίνονται τόσο διαδεδομένοι που καταλήγουμε να τους αποδεχόμαστε σαν επιστημονικό γεγονός, χωρίς φυσικά να ισχύουν στην πραγματικότητα. Ήρθε όμως η στιγμή να αποκαταστήσουμε την αλήθεια όσον αφορά τα μαλλιά μας.

Μύθος #1 – Το κούρεμα βοηθάει τα μαλλιά να μακρύνουν

Ενώ το συχνό κούρεμα είναι βασική προϋπόθεση για να έχετε υγιή μαλλιά χωρίς ψαλίδα, δεν χρειάζονται υπερβολές. Σίγουρα θα έχετε ακούσει κι εσείς τον διαδεδομένο μύθο ότι το συχνό κούρεμα κάνει τα μαλλιά να μακραίνουν πιο γρήγορα, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματικότητα.

Αν ο στόχος σας είναι να μακρύνουν τα μαλλιά σας, φροντίστε να τα κρατάτε ενυδατωμένα και να αποφεύγετε τα καυτά εργαλεία styling, ώστε στη συνέχεια να μπορείτε να κουρεύετε μόνο τις άκρες τους, περίπου ανά 6 εβδομάδες.

Μύθος #2 – Το σωστό προϊόν μπορεί να «θεραπεύσει» την ψαλίδα

Οι ταλαιπωρημένες άκρες δεν πρόκειται να φύγουν από μόνες τους, όσα ακριβά προϊόντα περιποίησης κι αν εφαρμόσετε. Ο μόνος τρόπος να απαλλαγείτε από την ψαλίδα είναι το κούρεμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ανάγκη να καταλήξετε με καρέ. Μερικά εκατοστά κούρεμα αρκούν, ανάλογα πάντα με την κατάσταση της τρίχας σας.

Τα προϊόντα περιποίησης μπορούν ωστόσο να αποτρέψουν την εμφάνιση της ψαλίδας και να ενισχύσουν την υγεία των μαλλιών σας.

Μύθος #3 – Το συχνό λούσιμο βλάπτει τα μαλλιά

Το λούσιμο των μαλλιών είναι περίπλοκο. Αν λούζεστε λιγότερο συχνά, δείχνετε σαν να σας έχουν ρίξει λάδι στο κεφάλι. Αν λούζεστε πιο συχνά, δείχνετε σαν να σας διαπέρασε ηλεκτρικό ρεύμα. Το να βρείτε τη μέση λύση μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη διαδικασία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που καθορίζουν το πόσο συχνά πρέπει να λούζεστε. Ο τύπος και η ποιότητα της τρίχας σας, η λιπαρότητα του τριχωτού της κεφαλής σας, ο τρόπος ζωής σας, η φυσική σας δραστηριότητα και η χρήση προϊόντων styling επηρεάζουν την ανάγκη σας για λούσιμο.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται ή/και ιδρώνουν μέσα στην ημέρα, καλό είναι να λούζονται καθημερινά με ένα απαλό σαμπουάν, ενώ οι άνθρωποι που έχουν μαλλιά με όγκο και ξηρό δέρμα μπορούν να παραλείψουν το λούσιμο για λίγες ημέρες. Δεν υπάρχει, λοιπόν, ένας συγκεκριμένος κανόνας σχετικά με το κάθε πότε πρέπει να λούζεστε. Γενικά καλό είναι να λούζεστε όταν οι ρίζες των μαλλιών σας αρχίζουν να δείχνουν λιπαρές.

Αν έχετε λιπαρές ρίζες, δοκιμάστε ένα εξειδικευμένο σαμπουάν, το οποίο μπορεί να περιορίσει την ανεπιθύμητη λιπαρότητα και να βελτιώσει την ποιότητα της τρίχας σας. Μια έξυπνη λύση για τις γυναίκες με λιπαρά μαλλιά, είναι η χρήση του dry shampoo. Έτσι, θα μπορέσετε να αποφύγετε το καθημερινό λούσιμο.

Μύθος #4 – Πρέπει να βουρτσίζουμε τα μαλλιά μας 100 φορές την ημέρα

Είτε σας το είχε πει η γιαγιά σας είτε σας είχαν επηρεάσει εκείνες οι επικές σκηνές από το «Μικρό σπίτι στο λιβάδι»  είναι πιθανό να έχετε ακούσει την παραπάνω πεποίθηση κατά τη διάρκεια της ζωής σας και ναι, είναι 100% ψευδής! Ενώ το βούρτσισμα είναι απαραίτητο, γιατί διανέμει τα φυσικά έλαια ομοιόμορφα κατά μήκος της τρίχας και διεγείρει τη μικροκυκλοφορία του τριχωτού, τα 100 βουρτσίσματα είναι υπερβολικά. Περιοριστείτε λοιπόν στα 5-10 απαλά βουρτσίσματα με μια ειδική βούρτσα που ξεμπερδεύει τα μαλλιά χωρίς να τα «τραυματίζει».

Μύθος #5 – Αν βγάλουμε μια λευκή τρίχα με τσιμπιδάκι, στη θέση της θα εμφανιστούν δύο λευκές τρίχες

Τα λευκά μαλλιά είναι θέμα κληρονομικότητας και ηλικίας και όχι, αν βγάλετε μια λευκή τρίχα με τσιμπιδάκι, δεν θα πολλαπλασιαστούν τα λευκά σας ως δια μαγείας. Και πάλι όμως καλό είναι να μην την ξεριζώνετε, γιατί μπορεί να τραυματίσετε τον θύλακα της τρίχας και να μην ξαναβγεί η τρίχα.