Με το #menoumespiti να έχει επανέλθει δυναμικά και όπως όλα δείχνουν να περιγράφει την καθημερινότητά μας για κάμποσο καιρό, ολοένα και περισσότεροι από εμάς αναγκάζονται να κάνουν τη γυμναστική τους στο σπίτι. Κάτι ο φόβος της επίσκεψης στο γυμναστήριο και κάτι ο καιρός που σιγά-σιγά χαλάει, υποχρεώνει τους λάτρεις της άσκησης να παραμείνουν εντός. Όπως συμβαίνει λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις, το smartphone έρχεται να δώσει λύση καθώς μετατρέπεται σε… personal trainer!
Έλα να δούμε ποιες συσκευές είναι κατάλληλες γι’ αυτή τη δουλειά καθώς επίσης τα apps αλλά και τα wearables που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τη φυσική σου κατάσταση, ακόμα κι αν δεν περάσεις το κατώφλι της εξώπορτας!

Γυμναστική με το smartphone: τα μοντέλα

Apple

Σε ό,τι αφορά τα της Apple, θεωρητικά θα είσαι σε θέση να γυμναστείς άνετα με ένα οποιοδήποτε σχετικά πρόσφατο μοντέλο iPhone. Στο App Store του iOS άλλωστε θα βρεις κάθε fitness app, με τις επιλογές σου να είναι χωρίς υπερβολή χιλιάδες!
Αν όμως θες να έχεις την καλύτερη εμπειρία, τότε δεν μπορούμε παρά να σου προτείνουμε τη νέα γενιά smartphones της εταιρείας. Με προσεγμένο design αλλά και ανθεκτικότερη κατασκευή (πιστοποίηση IP68 και πλαίσιο αλουμινίου ή ανοξείδωτου ατσαλιού), τον νέο επεξεργαστή A14 Bionic, οθόνη HDR με τεχνολογία TrueTone και κορυφαία αυτονομία, τα νέα iPhone θα σου επιτρέψουν να γυμναστείς όπως εσύ θες, χωρίς συμβιβασμούς.

Τώρα, όσον αφορά στο μοντέλο που θα επιλέξεις, αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες και τις προτεραιότητές σου. Αν θες κάτι συμπαγές και μικροκαμωμένο, τότε θα προτιμήσεις το iPhone 12 mini. Σε περίπτωση που ψάχνεις για κάτι ισχυρότερο του «απλού» iPhone 12, τότε το iPhone 12 Pro είναι για ‘σένα και αν, τέλος, σε ενδιαφέρει η μεγάλη οθόνη -αλλά και ένας ακόμα αισθητήρας κάμερας- θα πρέπει να εξετάσεις το iPhone 12 Pro Max.

Samsung

Η γκάμα συσκευών της Samsung είναι ίσως η εντυπωσιακότερη της αγοράς, αφού διαθέτει προτάσεις για κάθε γούστο, ανάγκη και φυσικά budget. Αν ψάχνεις κάτι προσιτό αλλά ευέλικτο και συνάμα αξιόπιστο, τότε μπορείς να ρίξεις μια ματιά στα Galaxy A20s και A21s. Το πρώτο τα έχει όλα, καθώς έρχεται με οκταπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon 450, οθόνη 6,5 ιντσών HD+ ανάλυσης και τρεις κάμερες. Όσο για το δεύτερο, στα 32 και τα 64 GB, ανάλογα την έκδοση που θα προτιμήσεις, θα σε καλύψει απόλυτα με τη μεγάλη και ευκρινή οθόνη 6,5 ιντσών και τις τέσσερις κάμερές του.

Αν μπορείς να διαθέσεις κάτι παραπάνω, τότε τα Galaxy A51 και A71 είναι σχεδιασμένα για ‘σένα. Το Galaxy A51 διαθέτει ένν πανίσχυρο Exynos 9611 οκτώ πυρήνων, 4 GB RAM, 128 GB χωρητικότητας και τέσσερις κάμερες. Η δε Super AMOLED Infinity-O οθόνη των 6,5 ιντσών, προσφέρει μία κορυφαία εμπειρία θέασης και χρήσης. Όσο για το Galaxy A71, ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη με οθόνη 6,7 ιντσών Full HD+ ανάλυσης, κύρια κάμερα 64 MP και 6 GB RAM για να μοιράζεσαι κάθε σου άσκηση και να… πετάς από εφαρμογή σε εφαρμογή, ακόμα κι όταν καις ακατάπαυστα θερμίδες!

Για όσους δε συμβιβάζονται με τίποτε άλλο πέραν του καλύτερου, τότε οι επιλογές τους είναι δύο: Galaxy Note 20 Ultra και Galaxy S20 Ultra. Δύο “Ultra” προτάσεις για… ultra χρήστες, πρόκειται για δύο από τα καλύτερα smartphones που κυκλοφορούν στην αγορά ανεξαρτήτως κατασκευαστή. Το πρώτο υιοθετεί έναν πιο business χαρακτήρα ενώ το δεύτερο είναι μια περισσότερο all-around πρόταση. Και τα δύο πάντως προσφέρουν όλα όσα μπορεί να ζητήσει ο απαιτητικός χρήστης σε κάθε επίπεδο -συμπεριλαμβανομένου του fitness.

Xiaomi

Η Xiaomi έχει πραγματοποιήσει «άλματα» τα τελευταία χρόνια, διαθέτοντας πλέον πλήθος συσκευών που μπορούν να ικανοποιήσουν τους χρήστες που δίνουν προτεραιότητα στη σχέση τιμής/απόδοσης.

Το Redmi 9A αποτελεί μία από τις πιο «τίμιες» προτάσεις της αγοράς. Είναι εξοπλισμένο με μεγάλη και ευκρινή οθόνη 6,53 ιντσών, ενώ μέσα του κρύβει έναν Helio G25 οκτώ πυρήνων που θα σου επιτρέψει να τρέξεις τις αγαπημένες σου εφαρμογές. Έρχεται με κύρια κάμερα 13 MP και κάμερα πρόσοψης 5 MP ώστε να σε καμαρώνουν οι φίλοι σου στις γεμάτες ένταση selfies σου! Εξαιρετική επιλογή είναι και το Redmi 9C. Στοιχίζει λίγο περισσότερο αλλά προσφέρει ακόμα καλύτερο επεξεργαστή (Helio G35), διπλή κάμερα (13 MP + 2 MP) και 3 GB RAM για ακόμα πιο ομαλή λειτουργία. Στην ίδια κατηγορία υπάρχει και το Redmi Note 9 με τετραπλό σύστημα κάμερας, Full HD+ οθόνη 6,53 ιντσών και τεράστια μπαταρία.

Οι λύσεις της Xiaomi είναι όμως εξίσου ικανοποιητικές και στο mid-range φάσμα. Το Redmi Note 9 Pro για παράδειγμα, ενσωματώνει χαρακτηριστικά που θα περίμενες να βρεις σε συσκευή-ναυαρχίδα όπως την τετραπλή κύρια κάμερα 64 MP με λειτουργίες AI, τον πανίσχυρο Snapdragon 720G, την ανάλυσης 2400×1080 pixels οθόνη και φυσικά τη χωρητικότητας 5020 mAh μπαταρία. Από κοντά και το Mi 10 Lite για εσένα που ψάχνεις μία δυνατή πρόταση για να γνωρίσεις τον κόσμο του 5G. Με οθόνη AMOLED που υποστηρίζει HDR10+, επεξεργαστή Snapdragon 765G, 6 GB RAM και λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης, δε θα σε απογοητεύσει.

Επιλέγοντας τα κατάλληλα apps

Το smartphone από μόνο του όμως δεν αρκεί για να γίνεις fit! Χρειάζονται και τα κατάλληλα apps, βλέπεις, αυτά που θα σε εμπνεύσουν και θα σε παρακινήσουν να κάνεις το κάτι παραπάνω, ξεπερνώντας μέρα με τη μέρα τα όριά σου. Χάρη στα λεγόμενα fitness apps θα έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθείς τις επιδόσεις σου, βελτιώνοντας τους τομείς που πρέπει και ενισχύοντας τη φυσική σου κατάσταση. Πάμε να δούμε αυτά που αξίζουν να βρίσκονται στο κινητό σου:

Fitbit Coach

Δεν έχει σημασία αν έχεις αξεσουάρ της Fitbit ή όχι. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να τροφοδοτήσεις με δεδομένα το app της κι αυτό θα σου προτείνει ασκήσεις και είδη προπόνησης. Με εκατοντάδες προτάσεις, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα βρεις αυτή που να σου ταιριάζει.

Sworkit

Ξέχνα τη γυμναστική γενικώς και αορίστως. Με το Sworkit θα εστιάσεις εκεί που πραγματικά θες, δημιουργώντας προγράμματα και ακολουθίες ασκήσεων με βάση τις απαιτήσεις σου. Pilates, μυϊκή μάζα, αερόβια άσκηση, ευλυγισία, yoga; Ό,τι κι αν ψάχνεις, το Sworkit θα στο προσφέρει.

8Fit

Ο ορισμός της πλήρους πρότασης, το 8Fit συνδυάζει προγράμματα γυμναστικής και παρακολούθηση διαιτολογίου για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Οι ασκήσεις του συνήθως εκμεταλλεύονται το βάρος του σώματος και έτσι δεν απαιτούν όργανα, ενώ οι προτάσεις διατροφής στηρίζονται στον στόχο που έχεις θέσει.

Bodyweight Training: Your Gym/You Are Your Own Gym

Το app με τα δύο ονόματα (ένα στο iOS, ένα στο Android) θα κάνει το γυμναστήριο να μοιάζει με μακρινή ανάμνηση. Περιλαμβάνει μερικές… εκατοντάδες ασκήσεις, για τις περισσότερες εκ των οποίων δε χρειάζονται όργανα, μαζί με συμβουλές, οδηγίες, βίντεο και συνδυασμούς προγραμμάτων.

JEFIT

Αν ο στόχος σου είναι η αύξηση της μυϊκής σου μάζας ή η γράμμωση, τότε το JEFIT είναι το app σου. Περιλαμβάνει χιλιάδες προγράμματα που εστιάζουν σε διαφορετικά μέρη του σώματος, έτσι ώστε να γυμνάζεις αυτό/α που θες. Διαθέτει πλήθος βίντεο με συμβουλές από γυμναστές και ένα υπερπλήρες προφίλ για να βλέπεις την πρόοδό σου.
Nike Training Club

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι στη βιβλιοθήκη προγραμμάτων της Nike θα βρεις αυτό που σου ταιριάζει. Με εντυπωσιακή ποικιλία και σετ που ξεκινούν από τα 15 λεπτά μόλις, θα επωφεληθείς από τις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα -και τον εξοπλισμό- σου προτάσεις. Η δε premium συνδρομή είναι όλα τα λεφτά.

Fit Radio

Η μουσική είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας στη γυμναστική αφού δίνει ρυθμό, διατηρεί ψηλά την ένταση και παράλληλα παρακινεί. Το Fit Radio διαθέτει playlists επιλεγμένες από επαγγελματίες DJ έτσι ώστε να βρεις εκείνη που ταιριάζει στο tempo σου ή τα κομμάτια που θα σου δώσουν φτερά!
Strava

Το Strava είναι το app που χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο οι λάτρεις της ποδηλασίας αλλά και του τρεξίματος, του περπατήματος και της πεζοπορίας. Διαθέτει εξαιρετικές λειτουργίες παρακολούθησης και καταγραφής τις οποίες πλαισιώνει μία ενθουσιώδης κοινότητα και προαιρετικά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε social network.

Adidas Training and Running by Runtastic

Επίλεξε το πρόγραμμα που ταιριάζει στα «θέλω» και το επίπεδό σου μέσα από τις… άπειρες επιλογές του app που έχει επιμεληθεί η Runtastic, παρακολούθησε τα σχετικά βίντεο και ακολούθησε τις ηχητικές οδηγίες που εγγυώνται ότι θα ασκείσαι σωστά. Δημιούργησε τα δικά σου σετ και δες τη φυσική σου κατάσταση να βελτιώνεται.
Νους υγιής εν σώματι υγιεί

Τώρα πλέον γνωρίζεις ποιες συσκευές να επιλέξεις για την καθημερινή σου γυμναστική αλλά και ποια apps θα πρέπει να εγκαταστήσεις σε αυτές το συντομότερο δυνατόν. Το smartphone σου θα γίνει ο καλύτερος -και οικονομικότερος- personal trainer που είχες ποτέ, φτάνει να το θες κι εσύ ο ίδιος και να μην… κλέβεις! Η φυσική σου κατάσταση είναι πρώτα απ’ όλα θέμα θέλησης. Το ‘χεις;