Όσα θα βοηθήσουν τα πόδια σας να παραμείνουν υγιή και να γίνουν πιο όμορφα από ποτέ.

Keep walking

Το περπάτημα είναι το «κλειδί» για την καλή κατάσταση των ποδιών, αλλά και του οργανισμού συνολικά. Χάρη στο ζωηρό περπάτημα, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, τονώνονται οι μύες των ποδιών και μειώνονται τα επίπεδα του λίπους στο σώμα. Αν, μάλιστα, επιθυμείτε να καταπολεμήσετε το τοπικό πάχος και την κυτταρίτιδα, χρησιμοποιείτε καθημερινά μια ειδική σύνθεση κατά του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας, με συστατικά που βοηθούν τον μεταβολισμό των λιποκυττάρων και διεγείρουν τη λέμφο, όπως η καφεΐνη, το πιπέρι, το τζίντζερ και η κεκροπία.

Beauty tip: Απλώστε την αδυνατιστική σύνθεση σε όλο το πόδι και κάντε δυνατές μαλάξεις, τσιμπώντας το δέρμα με τα δάχτυλά σας, με φορά από τους αστραγάλους προς τους γοφούς. Έτσι, αφενός ενεργοποιείτε τη λέμφο και βελτιώνετε την κυκλοφορία του αίματος και αφετέρου βοηθάτε τη σύνθεση να διεισδύσει στο δέρμα και να δράσει αποτελεσματικά.

Προσοχή στα «μηνύματα» των ποδιών

Τυχόν επίμονα πρηξίματα στα κάτω άκρα δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους, μια και μπορεί να αποτελούν σημάδι φλεβικής ανεπάρκειας (το φλεβικό οίδημα συνήθως παρουσιάζεται στο ένα πόδι), αλλά και προβλημάτων της καρδιάς ή των νεφρών. Επίσης, δεν αγνοούμε τα επίπονα μουδιάσματα στα άκρα, τα οποία σε συνδυασμό με ένα αίσθημα καύσου μπορεί να αποτελούν ένδειξη αρρύθμιστου διαβήτη.

Beauty tip: Για να μειώσετε το πρήξιμο και την κατακράτηση υγρών, χρησιμοποιείτε συνθέσεις με συστατικά που ενεργοποιούν τη μικροκυκλοφορία. Τέτοια είναι η άρνικα, το Ginkgo biloba και η αμαμελίδα, που βοηθούν το αίμα να κυκλοφορεί πιο γρήγορα στις φλέβες. Επίσης, τα αιθέρια έλαια του κυπαρισσιού, του δεντρολίβανου και του αμάραντου (ελίχρυσου), σύμφωνα με μελέτες κάνουν πιο ανθεκτικά τα τοιχώματα των αγγείων. Ωστόσο, αν έχετε κάποιο επίμονο πρόβλημα, καλό είναι να συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας.

Λιγότερη ορθοστασία

Η παρατεταμένη ορθοστασία είναι επιβαρυντικός παράγοντας για την εύρυθμη φλεβική λειτουργία των άκρων. Η ορθοστασία μαζί με το κάπνισμα και την ηλιοθεραπεία απειλούν τα λεπτά τριχοειδή αγγεία των ποδιών, που μπορεί να σπάσουν και να προκαλέσουν τις αντιαισθητικές ευρυαγγείες. Το αισθητικό πρόβλημα μπορεί να συνυπάρχει με αίσθημα βάρους και πρήξιμο των ποδιών.

Λέμε «όχι» στα ψηλοτάκουνα

Χαρίζουν γοητεία, αλλά ταυτόχρονα συνιστούν απειλή για τα πόδια. Η μεγάλη ανύψωση της φτέρνας μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των δαχτύλων, ενώ η μετατόπιση του κέντρου βάρους από τη φτέρνα στα δάχτυλα μπορεί να επιβαρύνει τις αρθρώσεις των γονάτων. Για το καλό των ποδιών σας, ας φοράτε λιγότερο συχνά ψηλά τακούνια και ας προτιμάτε στην καθημερινότητά σας παπούτσια με τακούνια που δεν ξεπερνούν τα 4 εκ.

Stop στις ραγάδες

Όταν πρωτοεμφανίζονται, έχουν ανάγλυφη ερεθισμένη όψη και ροζ χρώμα, ενώ αργότερα γίνονται λευκές. Αν είναι στο πρώτο στάδιο, είστε τυχερές, αφού μπορείτε ακόμα και να τις εξαλείψετε προσφέροντας στο δέρμα σας άφθονες ποσότητες ενυδατικών, θρεπτικών και επουλωτικών στοιχείων, όπως είναι το εκχύλισμα λεβάντας, καλέντουλας ή χαμομηλιού, καθώς και οι βιταμίνες Α και Ε. Αν είναι στη δεύτερη φάση, είναι δύσκολο να τις αντιμετωπίσετε, γι’ αυτό χρειάζεται η βοήθεια του ειδικού δερματολόγου.

Βουρτσίστε το δέρμα

Το βούρτσισμα ακούγεται υπερβολικό, όμως είναι μια ανακουφιστική και απολαυστική μέθοδος απολέπισης η οποία έχει φανατικούς οπαδούς ακόμα και διασημότητες όπως η Salma Hayek. Το βούρτσισμα σε στεγνό δέρμα απομακρύνει εκατομμύρια νεκρά κύτταρα, η επιδερμίδα γίνεται λεία και απαλή σαν μωρού και ταυτόχρονα φεύγουν οι τοξίνες που συντελούν στο πρήξιμο και στη θαμπή όψη του δέρματος. Προτιμήστε μια βούρτσα σώματος με φυσικές τρίχες, για να αποφύγετε τυχόν αλλεργίες.

Beauty tip: Η πιο σωστή στιγμή για απολέπιση είναι το πρωί, γιατί τα νεκρά κύτταρα πολλαπλασιάζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για να έχετε συνέχεια απαλό και λαμπερό δέρμα. Μην ξεχνάτε: Μετά την απολέπιση ενυδατώνουμε οπωσδήποτε.

Αποτρίχωση τώρα!

Η απομάκρυνση της τριχοφυΐας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για όμορφα πόδια. Οι μέθοδοι είναι πολλές· διαλέξτε εκείνη που σας βολεύει περισσότερο: ξυραφάκι, κρέμα αποτρίχωσης, κερί ή χαλάουα, αποτριχωτικές συσκευές κ.λπ. Όμως, η πιο δημοφιλής μέθοδος είναι το λέιζερ με Αλεξανδρίτη, γιατί έχει μόνιμα, γρήγορα και ασφαλή αποτελέσματα. Αν επιλέξετε αυτήν τη μέθοδο, απευθυνθείτε σε δερματολόγο.

Σκούρα γόνατα; Όχι πια!

Στις περιοχές που το δέρμα είναι πιο παχύ υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα μελανίνης, με αποτέλεσμα να μαυρίζει πιο εύκολα και πιο έντονα στον ήλιο. Έτσι, οι περιοχές αυτές δείχνουν βρόμικες ενώ δεν είναι. Μια τέτοια περιοχή είναι τα γόνατα. Ένας απλός τρόπος να τα ασπρίσετε είναι να τα τρίβετε καθημερινά με λεμόνι, που έχει λευκαντικές ιδιότητες.