Περίπου 2.460 κρούσματα κοροναϊού 41 θανάτοι και 45 εισαγωγές σε ΜΕΘ με αυξητικές τάσεις σημειώνονται κάθε 24ωρο, το τελευταίο 12ημέρο από τις 5-16 Νοεμβρίου, όταν πλέον άρχισε να αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων στη χώρα!

Πρόκειται για την πλέον «μαύρη περίοδο» για τη χώρα μας από τις αρχές της πανδημίας στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου και πλέον παρουσιάζει την ίδια ή και μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση από πολλές χώρες της Ευρώπης.

Με κύριο φόβο ότι θα συνεχισθεί για τουλάχιστον 15 ημέρες ακόμη να υπάρχει μεγάλος αριθμός νεκρών και διασωληνωμένων με μείωση ευτυχώς του αριθμού των κρουσμάτων.

Ο απολογισμός

Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί συνολικά 2.9511 κρούσματα, 492 θάνατοι κι υπολογίζεται κατά προσέγγιση ότι εισήλθαν στις ΜΕΘ περίπου 540-560 συνάνθρωποί μας.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ασθενών που εισάγονται στις ΜΕΘ συνυπολογίζεται όχι μόνο από τις αριθμητικές διαφοροποιήσεις του αριθμού των διασωληνωμένων (ήταν 187 στις 5 Νοεμβρίου και 400 χθές) αλλά συνυπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 40-50% των θανάτων καταγράφεται εντός ΜΕΘ, αλλά και του αριθμού των ατόμων που εξέρχονται από τις εν λόγω μονάδες που ήταν το τελευταίο 12ημερο, συνολικά 78.

Όπως κι ότι το ποσοστό των διασωληνωμένων εντός ΜΕΘ είναι περίπου το 90% του συνόλου.

Πλέον και στην χώρα μας παρουσιάζονται μεγάλα προβλήματα στο σύστημα ιχνηλάτησης αφού το 82% των κρουσμάτων το τελευταίο 12ημερο ήταν «ορφανά» εναντι 40-50% που ήταν προ μερικών μηνών.

Για να γίνει αντιληπτή η έξαρση της νόσου κι οι εφιαλτικές διαστάσεις που αποκτά είναι ότι το αμέσως προηγούμενο δωδεκαήμερο 25 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί 19.815 κρούσματα (μέσος όρος 1.651 καθημερινά) που σημαίνει αύξηση 49% τις τελευταίες ημέρες.

Οι θάνατοι εκείνη την περίοδο ήταν 138 (σ.σ. μέσος όρος περίπου 11 κάθε 24ωρο) δηλαδή σχεδόν τετραπλασιασμός τις τελευταίες ημέρες. Ο αριθμός των ατόμων που εισήλθαν στις ΜΕΘ το πιο προηγούμενο δωδεκαήμερο υπολογίζεται περίπου σε 100 δηλαδή υπήρξε τώρα υπερπενταπλασιασμός.