Η Ρωσία σχεδιάζει να ξεκινήσει μαζική κλινική δοκιμή του εμβολίου EpiVacCorona, μεταδίδει το πρακτορείο RIA επικαλούμενο την ρυθμιστική αρχή προστασίας της υγείας του καταναλωτή Rospotrebnadzor.

Το εμβόλιο EpiVacCorona, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Vector της Σιβηρίας, έλαβε αυτόν τον μήνα έγκριση για κλινικές δοκιμές σε 150 εθελοντές ηλικίας άνω των 60 ετών και σε 3.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 18 ετών, ανέφερε η ρωσική ρυθμιστική αρχή.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την ανακοίνωση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικότητα υπερβαίνει το 95%.

Κανένα ρωσικό εμβόλιο δεν περιλαμβάνεται πάντως στη λίστα των εμβολίων για τα οποία έχει συνάψει συμβόλαια η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κλινικές δοκιμές του EpiVacCorona θα πραγματοποιηθούν στη Μόσχα και άλλες πόλεις , μεταξύ των οποίων το Καζάν και το Καλίνινγκραντ, μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού αυξάνεται στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο, ωστόσο οι αρχές αρνούνται να εφαρμόσουν lockdown, υποστηρίζοντας ότι τα στοχευμένα μέτρα είναι επαρκή για να αντιμετωπιστεί η κρίση της πανδημίας.

Την Δευτέρα, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 26.338 νέα κρούσματα κοροναϊού, από τα οποία τα 6.511 καταγράφονται στη Μόσχα και τα 3.691 στην Αγία Πετρούπολη.

Το σύνολο από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 2.295.654 κρούσματα.

Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν επίσης 368 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη Ρωσία στους 39.895.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters