Το κλασικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, αν δεν είναι πλαστικό, μπορεί να είναι έλατο ή κυπαρρίσι, παρμένο από τις ειδικές καλλιέργειες δέντρων για στολισμό. Στις βόρειες περιοχές της χώρας, με το ψυχρότερο κλίμα, για χριστουγεννιάτικο δέντρο επιλέγουμε το έλατο της Κεφαλονιάς, το έλατο της Μακεδονίας, το έλατο του Καυκάσου, καθώς και το ξεχωριστό μπλε έλατο.

Σε νότια μέρη που επικρατεί πιο ζεστό κλίμα που δεν είναι ακατάλληλο για έλατα, μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε ένα είδος κυπαρισσιού ελγούντι που έχει πλούσιο φύλλωμα, μία αρωκάρια ή μία τούγια, καθώς θα ευδοκιμήσει σε γλάστρα ακόμα και την θερμή περίοδο του καλοκαιριού. Για να διατηρήσουμε υγιές το δέντρο μας σε γλάστρα και για την επόμενη χρονιά, ποτίζουμε  1-2 φορές τη βδομάδα. Κι όταν το δεντράκι στη γλάστρα μεγαλώσει αρκετά και μας φαίνεται πολύ μεγάλο για το σαλόνι μας, τότε μπορούμε την ανοιξιάτικη περίοδο να το μεταφυτέψουμε στον κήπο ή το μπαλκόνι και να το στολίζουμε εκεί.

Τα  φυτά του…Άη Βασίλη

Η ποϊνσέτια, το γνωστό μας αλεξανδρινό, το λουλούδι με τα εντυπωσιακά κόκκινα φύλλα και σύμβολο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, αποτελεί την πρώτη επιλογή για στολισμό στο σαλόνι, αλλά και σύνηθες δώρο στις επισκέψεις των ημερών. Μόλις περάσει ο χειμώνας, μπορούμε να το μεταφυτέψουμε σε μεγάλη γλάστρα στο πλακόνι, όπου σταδιακά θα γίνει ολόκληρο δέντρο.

Επίσης, το ου που είναι γνωστό και ως αρκουδοπούρναρο, είναι χαρακτηριστικός θάμνος με γυαλιστερούς καρπούς σε κόκκινο χρώμα και δερματώδη αγκαθωτά φύλλα που μπορούμε να στολίσουμε στο σαλόνι την εορταστική περίοδο. Υπάρχει και το γκι, γνωστό επίσης ως ίλεξ ή ιξός, ένα εντυπωσιακό φυτό παράσιτο, με διαφανείς σφαιρικούς καρπούς που θυμίζουν μαργαριτάρια. Το γκι και το ού εκτός από φυτά σε γλάστράκια, μπορούμε να τα προμηθευτούμε τις γιορτινές μέρες και σε σκέτα κλαδιά για να τα στολίσουμε σε βάζο.

Τέλος, το επίφυλλο, γνωστότερο ως ο κάκτος των Χριστουγέννων, με τα υπέροχα λουλούδια σε διάφορα χρώματα, αποτελεί εξαιρετική επιλοκή για να στολίσουμε σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Τα «φυτά των Χριστουγέννων» δημιουργούν ατμόσφαιρα ζεστασιάς στον χώρο μας.

Αυτά τα φυτά τα ξέρατε;

Το κυκλάμινο κυκλοφορεί σε πολλά χρώματα, αλλά φυσικά είναι το κόκκινο κυκλάμινο αυτό που ξεχωρίζει και προτιμάται τις γιορτές. Το γεγονός ότι το κυκλάμινο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες το καθιστά ιδανική επιλογή για τη διακόσμηση του μπαλκονιού μας τα Χριστούγεννα. Ας μην το βάλουμε μες στο σπίτι, δεν αγαπά ιδιαιτέρως την ζέστη.

Η αμαρυλλίς, από την άλλη,  είναι ένα βολβώδες λουλούδι που ταιριάζει τέλεια στη διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Τα άνθη του φυτού είναι συνήθως κόκκινα ή άσπρα, χρώματα που ταιριάζουν τέλεια στα Χριστούγεννα.