Οι πλαστικές προστατευτικές ασπίδες προσώπου δεν μας προστατεύουν από το νέο κοροναϊό, χωρίς την χρήση χειρουργικής ή υφασμάτινης μάσκας. Η μελέτη διεξήχθη από κυβερνητικό ερευνητικό κέντρο των ΗΠΑ στο Κόμπε της Ιαπωνίας, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο και αν μας προστατεύουν.

Ελλιπείς οι ασπίδες προσώπου

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν όλα τα αερομεταφερόμενα σταγονίδια μεγέθους μικρότερου των 5mm διέφυγαν από τις πλαστικές ασπίδες. Επιπλέον, περίπου τα μισά από τα μεγαλύτερα σταγονίδια των 50mm κατάφεραν να διαφύγουν στον αέρα. Ο Makoto Tsubokura, επικεφαλής της ομάδας στο Riken, συνιστά την χρήση της χειρουργικής ή υφασμάτινης μάσκας προσώπου αντί της πλαστικής ασπίδας.

«Κρίνοντας από τα αποτελέσματα της προσομοίωσης, δυστυχώς οι ασπίδες προσώπου δεν μπορούν να φρενάρουν από μόνες τους τον ιό» επισημαίνει. Προσθέτει ότι όσοι δεν φορούν την συμβατική μάσκα, όπως άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή τα παιδιά μικρής ηλικίας, μπορούν αντ’αυτού να χρησιμοποιούν τις ασπίδες προσώπου, αλλά μόνο σε εξωτερικούς ή καλά αεριζόμενους χώρους.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν επίσης την χρήση της συμβατικής χειρουργικής ή υφασμάτινης μάσκας, σε αντίθεση με τις ασπίδες προσώπου.

Προστασία από τον συνδυασμό

Οι ασπίδες προσώπου μπορούν να συγκρατήσουν μεγαλύτερα σταγονίδια σάλιου, είναι όμως σημαντικό να φοράμε και την συμβατική μάσκα προσώπου, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς λειτουργούν ως φυσικός φραγμός στα αερολύματα, τα σταγονίδια δηλαδή που αιωρούνται στον αέρα, πριν τελικά «πέσουν» σε επιφάνειες.

Μάλιστα, πρόσφατη επιστημονική μελέτη επιβεβαιώνει ότι μάσκα παρέχει μια μορφή προστασίας και για εκείνον που την φορά, καθώς μειώνεται η ποσότητα του ιού που μπορεί να εισχωρήσει σε ένα άτομο, οδηγώντας πιθανότατα σε λιγότερο σοβαρή ασθένεια στην περίπτωση μόλυνσης.

Η μάσκα κατά συνέπεια μπορεί να είναι ένας λόγος που έχουμε δει πολλές περιπτώσεις ήπιας και ασυμπτωματικής ασθένειας. Ο Δρ. Robert F. Garry υποστηρίζει ότι η ποσότητα του ιού που θα εισέλθει στον οργανισμό, μπορεί να καθορίσει την σοβαρότητα των συμπτωμάτων. «Συνήθως, στην περίπτωση των ιών όσο μεγαλύτερη είναι η δόση, τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσονται τα συμπτώματα και τόσο πιο σοβαρή είναι η ασθένεια»