Η αισιοδοξία και τα θετικά συναισθήματα «απαιτούν» την συναισθηματική επιβεβαίωση, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα. Λέγοντας σε ένα στεναχωρημένο φίλο ή πρόσωπο της οικογένειά σας κάτι τόσο απλό όσο «καταλαβαίνω γιατί αισθάνεσαι έτσι» μπορεί να τον βοηθήσει να αισθανθεί πολύ καλύτερα, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε online στο περιοδικό Journal of Positive Psychology.

Η επιβεβαίωση «προστατεύει» την αισιοδοξία

Στα πλαίσια της μελέτης, οι συμμετέχοντες περιέγραψαν στους ερευνητές ένα πραγματικό περιστατικό που τους έκανε να θυμώσουν. Όταν οι ερευνητές δεν έδειξαν υποστήριξη ή κατανόηση για τον θυμό που περιέγραψαν οι συμμετέχοντες, οι αφηγητές είχαν μειωμένα θετικά συναισθήματα. Όταν όμως οι ερευνητές επιβεβαίωναν αυτά που έλεγαν, τα θετικά τους συναισθήματα προστατεύονταν και παρέμειναν τα ίδια.

Ομοίως, οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν πτώση στην συνολική τους διάθεση καθώς θυμήθηκαν ένα γεγονός που τους προκάλεσε θυμό και μόνο εκείνοι που ένιωσαν συναισθηματική επιβεβαίωση ανέφεραν την ανάκαμψη της διάθεσής τους στο αρχικό σημείο.

«Έχουμε υποτιμήσει την δύναμη των θετικών συναισθημάτων. Αφιερώνουμε τόσο πολύ χρόνο για να σκεφτούμε πώς θα θεραπεύσουμε τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά δεν αφιερώνουμε αρκετό για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους γύρω μας να καλλιεργήσουν θετικά συναισθήματα» επισημαίνει η Δρ. Jennifer Cheavens, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Το θετικό, το αρνητικό και η έκφραση

Σε τρία πειράματα, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις επιπτώσεις της επικύρωσης-επιβεβαίωσης και της ματαίωσης σε αυτό που είναι κλινικά γνωστό ως θετικό και αρνητικό. Η θετική επίδραση αναφέρεται σε θετικά συναισθήματα και την έκφραση, που σύμφωνα με την Δρ. Jennifer Cheavens μας επιτρέπει να είμαστε περίεργοι, συνδεδεμένοι και ευέλικτοι στη σκέψη μας.

Η αρνητική επίδραση, από την άλλη πλευρά, αναφέρεται σε αρνητικά συναισθήματα και την έκφραση τους που κυμαίνονται από αηδία έως φόβο και θλίψη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλοι οι συμμετέχοντες εμφάνιζαν μείωση της θετικής επίδρασης κατά την διάρκεια που έφερναν στο νου τους το γεγονός που προκάλεσε θυμό. Ωστόσο, όταν άρχισαν να περιγράφουν την κατάσταση στους ερευνητές, η θετική επίδραση των συμμετεχόντων που δέχθηκαν επιβεβαίωση ταίριαζε ή ακόμα και ξεπερνούσε την πρότερη καλή τους διάθεση.

«Καθώς επεξεργαζόμαστε αρνητικά συναισθήματα, η αρνητική επίδραση ενεργοποιείται. Αλλά αν κάποιος σας επικυρώσει, διατηρεί την θετική επίδραση στην προσωρινή μνήμη. Η επικύρωση προστατεύει την αισιοδοξία, την θετική επίδραση που δέχονται οι άνθρωποι, επιτρέποντάς τους να παραμείνουν περίεργοι στις διαπροσωπικές τους σχέσεις» καταλήγουν οι ερευνητές.